Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Превенцијом против болести срца

21.09.2011.

Светски дан срца обележава се у недељу, 25. септембра, а Завод за јавно здравље и партнери тај дан обележиће у петак, 23. септембра, у атријуму хотела Галерија, од 9 до 12 часова, манифестацијом под називом „Један свет, један дом, једно срце”.

4885_1.jpg

Члан Градског већа задужена за социјалну заштиту и здравство Мариа Биачи је, на конференцији за новинаре, најавила кампању којом ће се обележити Светски дан срца. Светска здравствена организација, казала је она, последњу недељу у септембру опредељује да се предузму превентивне активности и да се сви заинтересовани обрате циљним групама становништва које највише погађају болести срца и крвних судова.

- И на нашем подручју, када анализирамо узроке смртности, доминирају управо болести срца и крвотока. Из тог разлога сваке године поштује се календар Светске здравствене организације и увек предузимају кораци који би и нашим суграђанима могли да укажу на могућност коришћења примарне и секундарне превенције, истакла је Мариа Биачи.

Болести срца и крвних судова први су узрок смртности у свету, истакла је др Зорица Драгаш, из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље.

- Према подацима Светске здравствене организације, сваке године умре више од 17 мииона људи, а 80 одсто од тог броја је у неразвијеним земљама света. Сваке године у Србији више од половине смртних исхода је последица болести срца и крвних судова, а од ових болести у Севернбачком округу у 2010. години умрло је 1.211 особа, 592 мушкарца и 619 жена, нагласила је др Драгаш.

Акцији се придружује и Апотека „Суботица”, која ће тим поводом представити своје мешавине чаја за превенцију болести срца и крвних судова. Превентивни центар Дома здравља у Суботици акцију обележава и у суботу, 24. септембра, од 9 до 12 часова, у Месној заједници „Зорка“. Заинтересовани грађани те месне заједнице моћи ће да измере крвни притисак, шећер у крви и ниво холестерола.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја