Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

"Боље спречити него лечити"

05.05.2011.

Појачаним превентивним активностима у вртићима и основним школама Завод за јавно здравље и Стоматолошка служба Дома здравља ће од 9. до 15. маја обележити 21. Националну недељу здравља уста и зуба под слоганом „Боље спречити него лечити“. Циљ акције је формирање здравих навика у што млађем узрасту.

4513_1.jpg

Циљна група су ученици других разреда основних школа којима ће се у склопу манифестације одржати и предавање о значају оралне хигијене, рекао је члан Градског већа задужен за образовање и културу Слободан Чампраг и додао да ће у оквиру акције бити организована и изложба дечјих ликовних и литерарних радова.

Болести уста и зуба спадају међу најчешћа обољења људског рода, казала је др Зорица Драгаш, из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица.

- Болести уста и зуба могу се поделити у две основне групе: каријес и пародонтопатије. Каријес је хронично обољење тврдих зубних ткива које доводи до разарања зуба, а пародонтопатије могу бити запаљенске, то су пародонтитиси, атрофичне, то су пародонтозе и мешовите пародонтопатије. Настају врло често као последица општих поремећаја у организму или као последица локалних утицаја. Почетна фаза болести је гингивитис, односно упала десни и карактерише је бол, црвенило, оток и понекад крварење. Обољење је присутно код 80 одсто популације, није нарочито опасно али је лечење неопходно, рекла је др Зорица Драгаш.

Стоматолог Ибоља Косо истакла је како ће стоматолошке екипе на Одсеку дечје и превентивне стоматологије Дома здравља Суботица током ове акције интензивирати своје превентивне активности и посетити предшколске и школске установе, где ће одржавати предавања на тему здравља уста и зуба.

- У склопу централне манифестације која ће се одржати 12. маја стоматолошке екипе ће ученицима других разреда свих основних школа, а њих је у градским и приградским насељима укупно око 1.500, одржати предавање о значају оралне хигијене, а након тога ће им поделити четкице, односно пастице за зубе, рекла је Ибоља Косо.

Она је најавила да је од 9. до 15. маја, у чекаоници на другом спрату Дечјег диспанзера, планирана изложба дечијих радова на тему “Боље спречити него лечити” и да ће првонаграђени рад учествовати на републичком такмичењу.

Партнери у акцији Апотеке Суботица ће 11. и 12. маја у апотеци Огранак 7 организовати представљање препарата за оралну хигијену, а делиће се и рекламни узорци, казала је др Валерија Т. Сич, из Апотеке Суботица.

Према речима др Зорице Драгаш статистика показује да су у Србији мушкарци склонији обољењима десни од жена и да, у старосној групи од 30 до 54 године, од неког обољења десни пати 34 одсто мушкараца и 23 одсто жена. Већина становника у нашој земљи нема све зубе у вилици, односно сваки други становник старији од 50 година нема ниједан зуб. Одрасло становништво у 40 одсто случајева најчешће нема један до пет зуба, а свега осам одсто одраслог становништва има све зубе у вилици. Анкетно истраживање је показало да 65,4 одсто средњошколаца пере зубе ујутру и увече, после сваког оброка то чини 26 посто средњошколаца, а 3,7 одсто средњошколаца је изјавило да никада не пере зубе. У нашој земљи вађење зуба је најчешћа интервенција која се ради.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја