Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Суботица кандидат за „Европски град спорта“ за 2024. годину

19.05.2023.

Европска асоцијација престоница и градова спорта (ACES Europe) уврстила је Суботицу у конкуренцију градова који би могли да понесу титулу „Европског града спорта“ за 2024. годину, саопштено је на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући, на којој су се представницима медија обратили градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник ACES Europe Ђан Франческо Лупатели и генерални секретар ACES Europe, Хуго Алонсо.

 15802_1.jpg

Градоначелник Бакић је, тим поводом, рекао да је Суботица модеран град европског шарма, али и град са много традиција који се поноси својом мултикултуралношћу и неговањем богатства различитости.

„Често се хвалимо како Суботица носи епитет ‘град спортова’, и то не без разлога. Суботички спортисти присутни су на свим великим такмичењима, освајају велики број медаља и на тај начин потврђују све оно чиме волимо да се хвалимо. И нису само речи у питању. Иза тих лепих речи крије се богата традиција, један предани рад генерација и генерација спортских радника који су изнедрили велики број државних, европских, светских и олимпијских шампиона, као и неговање једне сјајне идеје да је спорт у нашем граду део свакодневног живота. Како је то рекао и чувени Лајош Вермеш, спорт мора бити део свакодневице сваког човека, а у Суботици то заиста и јесте”, истакао је градоначелник Бакић.

Додао је да су чланови Европске комисије присутни на територији града Суботице од среде поподне, да се нада да им је програм био садржајан и да су видели све лепоте овог града, као и велики број спортских радника, активних спортиста и рекреативаца, а нарочито, како је рекао, наше младости, наше деце.

„Сразмерно величини Суботице, ми имамо велик број активних спортиста, велик број рекреативаца и велики број деце. Локална самоуправа ће и у будућности наставити да улаже у спортску инфраструктуру и у наше спортске колективе, како бисмо још више младих укључили у тај чаробни свет спорта и како бисмо их склонили са улица, задимљених кафића и клубова и показали им праве вредности здравог живота и праве вредности нашега града. Пожелео бих да 2024. године суботички спортисти са поносом унесу заставу Србије у Европски парламент у Бриселу, чиме бисмо допринели још већој афирмацији спорта у нашем граду“, нагласио је градоначелник Бакић.

15802_2.jpg 

Он је казао да су спортисти Суботице највећи амбасадори овог града и да промоцију града Суботице коју уради један спортиста не може да замени десет политичара.

„На крају бих се захвалио Европској комисији што је посетила наш град и што је уврстила Суботицу међу кандидате за Европски град спорта за 2024. годину. Надам се да ће понети најлепше утиске о нашој земљи и нашем граду и да ће нас у наредном периоду обрадовати са лепим вестима“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Ђан Франческо Лупатели се захвалио градоначелнику Бакићу који је, како је рекао, велики градоначелник у сваком смислу те речи, јер у управљању градом спорт има велику вредност.

„Закључили смо са градоначелником Бакићем да је Суботица фантастичан град који пружа могућност и за бављење спортовима на води, односно на језеру. Бити ’Европски град спорта’ значи да се од 1. јануара до краја године треба посветити спорту, с тим да свих тих 365 дана у години спортом треба да се баве не само спортисти, него и сви грађани“, казао је Лупатели.

 15802_3.jpg

Према његовим речима, спорт није битан само за шампионе.

„Оно што нас занима, као европски комитет, јесте да се људи спортом баве због здравља и здравог начина живота. До сада је 3.500 градова имало ово звање и то  нам је показало да се један евро који се уложи у спорт враћа као седам евра уштеђених када су у питању здравствени трошкови“, рекао је Ђан Франческо Лупатели, додајући да се и он нада да ће Суботица постати ’Евроски град спорта’ и да ће Суботичани у децембру у Европски парламент унети заставу.

Хуго Алонсо је, уз захвалност градоначелнику и Градској управи на свему што им је омогућено да виде током боравка у Суботици, објаснио и процедуру коју је потребно испоштовати да би неки град понео звање „Европски град спорта“.

15802_4.jpg 

„Град који се кандидује одговара на 12 критеријума који представљају подобност за квалификацију, као што су култура, социјална инклузија, образовање... . Ове године имамо 30 градова који су се кандидовали за ’Европски град спорта’. Уколико Суботица добије ово звање може да уђе у један привилеговани клуб спорта са више од 3.500 градова и општина широм света. Осим побољшавања политике спорта у граду, постоји и предност међународног признања, дакле учешћа у великој мрежи градова спорта широм света размењујући знање и искуство. Направили смо неку финалну евалуацију, али за ону завршну морамо да сачекамо неколико недеља када ћемо сазнати да ли је Суботица постала ’Европски град спорта’ или не. Званични смо партнер УНЕСЦО-а и заједно радимо на побољшању услова у спорту. Они који носе ово звање постају део велике екипе, мреже градова и имају прилику да добију средства за унапређење спорта“, истакао је Хуго Алонсо.

 15802_5.jpg

ACES Europe је непрофитна организација са седиштем у Бриселу, озваничена за доделу звања „Европски град спорта“ од стране Европског парламента.

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>