Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић: „Човек се памти по оном какав остави траг“

07.03.2023.

„Тема данашње конференције за новинаре је – истина. Истина којом желим да одбраним част свих запослених у суботичкој локалној самоуправи и истина којом ћу подсетити грађане Суботице на мандат бившег градоначелника Јенеа Маглаија, званог ’истина’“, рекао је градоначелник Суботице Стеван Бакић на данашњој прес-конференцији одржаној у Медија-центру у Градској кући.

15685_1.jpg 

Коментаришући прес-конференцију коју је у петак, 3. марта 2023. године, испред Покрета грађанске Суботице (ПГС) одржао бивши градоначелник Суботице Јене Маглаи, градоначелник Бакић је казао да „не постоји реч у српском речнику којом би описао“ ту Маглаијеву конференцију за новинаре.

„Онолику количину неистина са којом он обмањује грађане Суботице и суботичку јавност на једном месту ја у свом животу нисам чуо. Константно се изврћу чињенице и износе неистине. Дирекција за изградњу града, коју је спомињао бивши градоначелник Маглаи, више не постоји, 2016. је урађена реорганизација и то је сада Јавно предузеће  за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање. Поред тога, није се удостојио ни да запамти име уређаја због којег је и сазвао ту конференцију. За дешавања у ЈП ’Суботица-транс’ употребио је термин ’процурело’, мада нема шта да ’процури’, јер је ту све транспарентно и нико од никога нема шта да крије. Чим се у медијима појавила та фактура о куповини уређаја који је представљен као стартер, убрзо сам од директора ЈП ’Суботица-транс’ извештен да се ради о мултифункционалном уређају за покретање аутобуса и надувавање пнеуматика. То је најновији модел пореклом из Швајцарске који је заиста коштао 997.843 динара, без ПДВ-а. И није купљен ни парама ЈП ’Суботица-транс’, нити је купљен новцем Града Суботице, него је купљен средствима које је ’Дунав осигурање’ одвојило Јавном предузећу ’Суботица-транс’ за успешну дугогодишњу пословну сарадњу. А око тога је подигнута толика халабука“, нагласио је градоначелник Бакић.

Уз истицање да су приватизација и јавно-приватно партнерство две сасвим различите ствари, градоначелник Бакић је навео да је документ који је директор ЈП „Суботица-транс“ Дејан Љубисављевић упутио Граду Суботици поводом јавно приватног партнерства – став и мишљење директора „Суботица-транса“ на основу свих консултација које је он обавио са другим транспортним предузећима.

15685_2.jpg 

„Никада нисам изјавио да је ’Суботица-транс’ стабилно предузеће. Увек сам наглашавао, а то је било и у свим извештајима Секретаријата за финансије, да је једино предузеће које послује са губитком ЈП ’Суботица-транс’, које је претрпело највеће губитке и последице због Ковида-19. Када сам, од 13 набављених аутобуса, последња два аутобуса предавао ’Суботица-трансу’ у име Града Суботице рекао сам да ћу предузети све да ставимо на ноге ово предузећ и да  одређеном динамиком током трајања мог мандата, до 2024. године, успемо да заменимо све дотрајале аутобусе, поготово за градску вожњу. То ми је била жеља. Да се на ту пандемијску кризу нису надовезали енергетска криза и сукоб у Украјини, можда бисмо и успели нешто. И целу 2022. годину смо се бавили ’Суботица-трансом’, пратили ситуацију, трошкове који су дивљали и размишљали како да консолидујемо то предузеће. Ја сам човек који жели резултате и човек бројева. Не можемо нешто да држимо по сваку цену. И то је оно играње са парама грађана Суботице, и да их само бацамо у бунар како бисмо нешто одржали, народски речено да бисмо оживели мртвака. Када сам видео какви су бројеви, а бројеви су такви да су у 2022. години субвенције према ЈП ’Суботица-транс’ износиле 274.357.633 динара. Ја, као одговоран човек, морам то да зауставим. Ако вам кажем да је изградња амбуланте на ’Прозивци’ коштала 63 милиона 650 хиљада динара, сагледајте колико смо могли да изградимо амбуланти и вртића за те паре. Хоћу да изградимо амбуланту и вртић на Палићу, што сам обећао и за шта имамо неопходне дозволе. Морам да предузмем нешто и да зауставим ово лудило, јер немам право да бацам паре грађана Суботице“, подвукао је градоначелник Бакић.

Како би демантовао неистине изречене око „Апотеке Суботица“, он је представницима медија саопштио податке око давања у закуп 20 објеката „Апотеке Суботица“.

15685_6.jpg
 

„Када је реч о ‘Апотеци Суботица’, такође се баратало неистинама. Суботичке апотеке нису приватизоване, оне постоје и послују у две пословне јединице, а 20 пословних јединица издато је у закуп фармацеутском добављачу ‘Гален Фарм’. У периоду док је Маглаи био градоначелник, од 21. новембра 2013. до 23. јуна 2016. године, дуг суботичких апотека 2014. године износио је 117.831.310 динара, 31. децембра 2015. – 147.477.193 динара, а  у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2016. године дуг суботичких апотека износио је 165 милиона и  485 хиљада динара. Толико о супер пословању. Наследио сам то шта сам наследио и морало је брзо да се реагује. Претила  је опасност да пуштањем налога на наплату фармацеутских добављача којима је апотека била дужна дође до блокаде рачуна Града Суботице. Морао сам то да спречим, замислите ту бруку да рачун Град Суботице буде блокиран. Дуг на дан потписивања уговора био је 158,71 милион динара. Сви ти дугови су измирени у договореном року. Осим тога, нико није остао без посла. На недавном састанку где је била и директорка РФЗО-а, речено је да је једино Суботица решила проблем државних апотека, тако да нас сада други користе као модел. И ко ми прича о ‘ендемској корупцији’ и корупцији на свим нивома”, истакао је Бакић.

Према његовим речима, када је Маглаи предавао власт, на рачуну Града Суботице није било 13 милиона динара, док је на данашњи дан на рачуну града Суботице – 350 милиона динара.

„Све што се буде данас уплатило, а то је 24 милона динара, на рачуну ће остати 326 милиона. И то је оно што сам рекао да ми је жеља да овај град, по свим измиреним обавезама, на рачуну увек има од 200 до 300 милиона динара, јер то град овакве величине и значаја какав је Град Суботица мора да има”, казао је Бакић.

Додао је да није истина да је концерт одржан прошле године за Дан Града Суботице, коштао 40.000 евра, како је саопштено на прес-конференцији одржаној 3. марта, већ да је концерт извођаћа народне музике Зорице Брунцлик коштао Град Суботицу 1.298.000 динара.

15685_4.jpg

Када је реч о изградњи Народног позоришта, градоначелник Бакић је подсетио да је 25. априла 2007. године на  седници Скупштине града одржаној у Новој општини, Јене Маглаи више пута излазио за говорницу, да се тада прво изборио да то буде прва тачка дневног реда на његов предлог и да је образлагао зашто је битно да се сруши Народно позориште.

„Говорио је да је то највећи пројекат у сто година, а сада он поставља питање шта је са Народним позориштем. Ми ћемо га завршити. Од 2016. године захваљујући председнику Србије Александру Вучићу суботичко Народно позориште постаје пројекат од националног значаја. Недавно је потписан уговор за  реализацију VIII/2 фазе и очекујемо дневник динамике рада, знаћемо тачно датум када ће бити пуштено у рад суботичко Народно позориште”, истакао је Бакић.

Током конференције за медије Бакић се осврнуо и на инвестицију Јенеа Маглаија из новембра. 2015. године укупне вредности 51.542.268 динара, везану за куповину контаминираног замљишта на „Зорци“, површине  22 хектара и 78 квадратних метара, које, како је навео,  ни дан-данас није за употребу јер треба уложити више од  10 милиона евра да  би се урадила санација земљишта. Осврнуо се и на његов промашај везан за 1.100.000 евра које је Град Суботица платио Заводу за јавно здравље, на незаконито отпуштање неколико запослених радника у Градској управи које је град коштало нешто више од 4,2 милиона динара, као и на Маглаијев највећи промашај – куповину војне имовине.

Обраћање на данашњој прес-конференцији градоначелник Бакић је завршио речима познатог српског песника Мирослава Мике Антића: „Увек се са душом игра анђео или враг, човек се памти по оном какав остави траг“.

„О свима нама ће да говоре наша дела и наши резултати које будемо иза себе оставили“, поручио  је градоначелник Стеван Бакић.

15685_5.jpg

Присутнима на конференцији обратили су се и директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, Огњен Голубовић, и директор Јавног предузећа за превоз путника у градском и приградском саобраћају „Суботица-транс", Дејан Љубисављевић.

 

 

 

 

 

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>