Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Амбасадор Јапана посетио Суботицу

02.11.2022.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас са амбасадором Јапана у Србији Такахиком Кацуматом са којим је разговарао о могућностима проширења присуства јапанских компанија на овом подручју и њиховог инвестирања у Суботицу, као и о успостављању сарадње са неким јапанским градом, у бројним областима.  Обраћајући се медијима након састанка у Зеленој сали Градске куће, градоначелник Бакић је истакао да је имао изузетну част да се састане са Његовом екселенцијом, амбасадаром Јапана Такахиком Кацуматом, и да ова посета Суботици има посебан значај тим пре што је остварена у години када, као што је познато, Србија и Јапан обележавају велики јубилеј у својим односима – 140 година пријатељских, политичких, друштених и економских веза два народа, односно од прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године.

 15397_1.jpg

„Током срдачног сусрета, дотакли смо се многих тема. Његовој екселенцији смо представили привредне, инвестиционе, туристичке и културне потенцијале нашег града. Разговарали смо и о већем присуства јапанских компанија на овом подручју и њиховом инвестирању у Суботицу, као и о заинтересованости зближавања једног јапанског града са Градом Суботицом, у бројним областима“, казао је градоначелник Бакић.

Додао је да је једна од тема била и спољнотрговинска размена овог региона са Јапаном.

„На подручју Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа укупна робна размена са Јапаном у 2021. години износила је 19,2 милиона долара, што је за 45,9 одсто више од укупне робне размене у истом периоду у 2020. години. Помака има, али и великог простора за још интензивнију размену и економску сарадњу“, истакао је Бакић.

 15397_2.jpg

Навео је да се разговарало и о Привредној зони „Мали Бајмок“, и о Слободној зони Суботица, која, како је рекао, на инсистирање надлежних из Општина Сента и Кањижа, као и значајних привредних субјеката са њихових територија међу којима је и дуванска компанија Јапан тобако интернешенел, планира проширење слободне зоне и у тим општинама.

„Закључили смо да ћемо наставити разговоре везане за интензивирање сарадње са Градом Суботицом и овим регионом, и констатовали да Јапан у континуитету пружа помоћ Србији у здравству, образовању, заштити животне средине и другим областима. Дотичући се односа између Србије и Јапана, сложили смо се са оценом да је прекретница за даљи развој билатералних и економских односа две државе био сусрет председника Србије Александра Вучића и бившег, нажалост преминулог, премијера Јапана Шинзо Абеа, у Београду, средином јануара 2018. године. Као потврда те чињенице је и одликовање од стране председника Србије Александра Вучића које је, на Видовдан 2022. године, додељено Шинзо Абеу за одржавање пријатељских односа и унапређење сарадње двеју земаља. Уверен да ће и наше државе, и наши градови, заједничким снагама наставити да негују  пријатељство, Његовој екселенцији бих се још једном захвалио на посети и пожелео му угодан боравак у нашем граду“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Јапана Такахико Кацумата захвалио се градоначелнику Стевану Бакићу на срдачној добродошлици, као и на, како је рекао, плодоносним и конструктивним разговорима. Он је, такође, подсетио да је 2022. – година у којој се обележава 140 година сарадње и добрих односа између Републике Србије и Јапана.

15397_3.jpg 

„Желео бих да захвалим људима Суботице и људима  Србије на једној дугорочној сарадњи и љубави према Јапану. То је  основа на којој желимо да градимо будуће односе. Бивши, сада нажалост покојни премијер, Шинзо Абе када је посетио Србију 2018. године покренуо је једну веома важну иницијативу, а то је иницијатива кооперације  на Западном Балкану. Значајно је напоменути пружање наше подршке напорима социо-економске реформе са циљем интеграције у Европску унију. Кроз  то имамо једну међувладину сарадњу, а пре свега,  то је инвестирање јапанских компанија у Републику Србију претходних година, попут компанија ‘Нидек’ у Новом Саду и ‘Тојо тајерс’, у Инђији. Кроз наше плодоносне разговоре са градоначелником управо смо говорили о томе, као и о могућем побољшању пословно-економских веза управо на овом подручју”, казао је Такахико Кацумата.

 15397_4.jpg

Након пријема у Градској кући, градоначелник Бакић и амбасадор Кацумата посетили су Дом за децу ометену у развоју “Колевка”, где је директору Дома “Колевка” Стојану Соковићу предата хуманитарна помоћ за ову установу. У току посете изведен је и пригодан програм у коме је учествовало и Српско–јапанско удружење „Срце Срема“, из Руме.

15397_5.jpg

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података