Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић отворио аудио изложбу „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“

29.09.2022.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић отворио је вечерас аудио изложбу „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“ у галеријском простору Фондације „Данило Киш“ и том приликом истакао да је Други светски рат као највеће губилиште човечанства целом људском роду донео много зла, али и до тада непознат појам – геноцид, а да су Срби, нажалост, једни од оних који су први морали да схвате шта значи тај термин и то не само у књижевном и научном облику.

 15355_1.jpg

„Највећи логор смрти на Балкану – логор Јасеновац, или како су га Немци сами звали балкански Аушвиц, је логор у коме је страдало између 22.000 и 24.000 деце до десет година, логор у коме је убијено између 750.000 и 800.000 људи, у највећем броју Срба, Јевреја и Рома. После 77 година ћутања, забране и утеривања страха да се не прича о српским жртвама, страдање Срба је коначно постало тема од националног значаја и то захваљујући одговорној и државничкој политици председника Србије Александра Вучића“, рекао је градоначелник Бакић и додао да је недавно покренута иницијатива о изградњи меморијалног комплекса и музеја жртава страдалих у логору Јасеновац у сарадњи са Републиком Српском.

Нагласио је да ова изложба треба да подсети, опомене, али и научи младе колико су наши преци скупо платили слободу. 

 15355_2.jpg

„Данас, када су пред српским народом непредвидива времена, јединством, духом и сећањем на наше жртве опстаћемо и сачуваћемо свој народ, своју славну прошлост али и своју будућност, и изборити се са свим проблемима који су пред  нама. Нека је слава и вечно хвала свим жртвама логора Јасеновац“, казао је градоначелник Бакић.

Представник продукцијског и креативног тима изложбе Јована Блануша је, обраћајући се присутнима, изразила захвалност градоначелнику Стевану Бакићу, Граду Суботици и Фондацији „Данило Киш“ што су омогућили гостовање изложбе „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“ у овом граду.

 15355_3.jpg

„Ово није класична изложба и вечерас нећете имати прилику да видите слике, фотографије, појаве и статистику. Ово је аудио интерактивна изложба која се служи феноменом, односно основама примењеног позоришта и модерних техника драмског наратива. Оно што желимо да поручимо овом изложбом јесте да жртве нису само статистика и број и молимо вас да саслушате пажљиво приче и да запамтите имена жртава“, казала је, између осталог, Јована Блануша.

Изложба доноси осам звучних записа, радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац, интерактивна је и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича.

15355_4.jpg

Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру. Изложба „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“ користи јединствени приступ теми логора Јасеновац. Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде“ Јасеновац.

Порука изложбе, чији су аутори Дарко Николић и Богдан Шпањевић, заснована је на томе да нас Јасеновац учи да будемо загледани у живот а не у смрт, у светлост а не у таму. Симбол смрти постаје симбол живота.

 

 

 

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података