Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић: Значајно је да Србија под вођством председника Александра Вучића иде путем мира, стабилности и економског напретка

14.08.2022.

Најсвечанији део програма „Дужијанце“, манифестације у част жетелаца и захвалности за добар род жита одржан је данас на Градском тргу у Суботици. На 112.  светковини бачких косаца најлепши рисарски пар, бандаш и бандашица, Доминик Скендеровић и Катарина Пиуковић уручили су градоначелнику Суботице Стевану Бакићу хлеб од новог жита. Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Стеван Бакић је рекао да му је велика част што је у прилици у име Града Суботице и лично име – поздрави присутне на централној свечаности овогодишње „Дужијанце“, традиционалне светковине достојанства, поноса и захвалности која се поводом завршетка жетелачких радова у нашем граду организује већ 112 година.

 15294_1.jpg

„Изузетно ми је драго што сведочимо да „Дужијанца“ – као својеврсни спој молитве, захвале Богу и похвале човеку за његов рад – и данас, а верујем да ће тако бити и убудуће, представља симбол заједништва, а Суботица средину у којој се људи међусобно поштују, разумеју и уважавају“, рекао је Бакић.  

Он је подсетио да је у оквиру овогодишње „Дужијанце“, у јулу, на њиви покрај цркве Светог Јосипа Радника у Ђурђину, одржано „Такмичење рисара“, традиционална манифестација која се  у оквиру „Дужијанце“ организује већ више од пола века.

„Радује ме што је ове године, као новина у односу на све претходне ’Дужијанцe’, она  недавно одржана и у Новом Саду. Поносан сам на чињеницу да смо и у Европској престоници културе за 2022. годину јасно показали како је ’Дужијанца’ временом постала много више од народног обичаја. Да је манифестација у којој се преплићу традиционално и савремено, сеоско и градско, световно и духовно. Да је и поштовање традиције; јединствен културни пројекат; покретни етнолошки и технички музеј“, нагласио је Стеван Бакић.

Мислим да је, навео је Бакић, веома важно да је у свим догађајима везаним за овогодишњу „Дужијанцу”, а било их је око тридесет, учествовао велики број младих и деце.

„Та чињеница истовремено и охрабрује и наговештава да ће 'Дужијанца' још јако дуго бити једна од најважнијих манифестација у нашем граду“, сматра Бакић. 

15294_2.jpg

Извесно је да ће суботичка локална самоуправа, подвукао је, и убудуће подржавати „Дужијанцу“, као и све друге манифестације и догађаје који баштине традицију и културу различитих крајева, јер је управо Суботица град препознатљив по неговању различитости која нас зближава.

„Драго ми је што ћемо имати довољно хлеба и пшенице и што Република Србија и у овим за цео свет веома тешким и изазовним временима иде путем мира, стабилности и економског напретка, под вођством председника Александра Вучића. Искористио бих ову прилику да се захвалим председнику Вучићу на великој подршци у реализацији пројеката значајних за наш град, као и на његовој свакодневној посвећености побољшању услова живота свих грађана Србије. На пуној подршци захваљујем се, такође, и Влади Србије и  Покрајинској влади”, нагласио је Стеван Бакић.

Градоначелник Бакић на крају свог обраћања присутнима на 112. „Дужијанци“  поздравио је и похвалио организаторе „Дужијанце“ – руководство и чланове Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“ који, како је рекао,  са пуно ентузијазма и љубави приступају овој жетвеној свечаности и афирмацији њеног културног идентитета; све учеснике свечане поворке и носиоце овогодишњег славља и ове прелепе манифестације која има дугу традицију, али и дубоку симболику – бандашицу Катарину Пиуковић и бандаша Доминика Скендеровића.  

15294_4.jpg 

Програм свечаног дела „Дужијанце” почео је јутрос, испраћајем и благословом бандаша и бандашице у цркви Светог Рока, а настављен је свечаним еухаристијским слављем у катедрали Свете Терезије Авилске.

 15294_5.jpg

Најатрактивнији део уследио је у свечаној поворци, где су од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе Суботичани и бројни гости, по обичају, могли да виде: барјактарку на коњу са заставом „Дужијанце”, коњанике у свечаној граничарској ношњи, велику круну и клас жита, мале „краљице”, рисаре и рисаруше у народним ношњама и са радним прибором, свечане запреге, дефиле културно-уметничких друштава, а за њима десетак парова бандаша и бандашица из околних места у којима је протеклих недеља, у оквиру обележавања „Дужијанце”, већ одржана слична свечаност.

15294_6.jpg

Данашњи програм биће завршен вечерас, Бандашициним колом на Тргу слободе.

15294_7.jpg

Покровитељи овогодишње манифестације у организацији Удружења буњевачких Хрвата "Дужијанца" су Град Суботица, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Хрватско национално веће и Хрватски културни центар „Буњевачко коло“.

ПОПИС 2022

Избори за чланове националних савета

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града Суботице

Медија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података