Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Запошљавање високо образованих Рома и Ромкиња у локалним самоуправама

09.08.2022.

Данас је, у Београду, формирана прва Платформа цивилног друштва за социјално укључивање Рома и Ромкиња, коју чини 37 организација. Свечано је потписан Меморандум о сарадњи са двадесет локалних самоуправа изабраних за учешће у Програму „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалних самоуправа“. Програм је покренут и развијен на иницијативу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, уз подршку Програма Немачке развојне сарадње ,,Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији'' који реализује Немачка организација за међународну сарадњу Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. У име суботичке локалне самоуправе, Меморандум о сарадњи са градовима и општинама потписао је Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства.

15293_1.jpg 

Партнери у реализацији Програма су и Удружење Ромских студената и Канцеларија за Инклузију Рома АП Војводине, а двадесет јединица локалне самоуправе, међу којима је и Суботица, изабрано је на основу Јавног позива, у којима ће се двадесет и шест високо образовних Рома и Ромкиња запослити на позицијама као што су програмер инжењер, дипл. грађевински инжењер, машински инжењер, дипл. економиста, правник, али и васпитач и професор физичког васпитања и друго.

„Данашњи догађај показује да нико у Србији не сме бити заборављен, остављен сам себи, невидљив негде на маргинама друштвених и економских процеса, без шанси за равноправни лични развој. Овај догађај још једном потврђује да смо ту праксу оставити у прошлости и да смо се побринули да се заједно развијамо. Политика Владе Републике Србије и огроман напор резултирали су оствареним правом на посао младих и образованих Рома и Ромкиња уз незаменљиву подршку ГИЗ-а, Немачке и европске идеје коју дубоко и привржено дели Влада Србије. Данас је 26 Рома и Ромкиња добило шансу за лични развој, за посао и равноправан статус у друштву у којем заједно живимо. То је политика која ће се наставити јер је то политика која решава проблеме“, изјавила је Гордана Чомић, министарка у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Кристијан Шилинг, шеф одељења за привредну сарадњу Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији изјавио је да се, упркос напорима Србије, Роми и даље суочавају са значајним изазовима на свим нивоима образовања и запошљавања, односно да је мали број њих квалификован да учествује у креирању политика и да преузме руководеће позиције.

„Немачка је веома посвећена подршци Србији да постане члан породице ЕУ. Овај Програм представља изузетно важну прекретницу за Србију на њеном путу да постане инклузивније друштво. Посебно смо захвални Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог што је иницирало и успоставило овај програм који има за циљ да пружи подстрек и да отвори пут за запошљавање будућих генерација високо образованих Рома у јавном сектору. Немачка развоја сарадња у потпуности подржава Роме и наше партнере у Србији да заједнички постигнемо  овај циљ“, казао је Шилинг.

Државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нинослав Јовановић истакао је да је овај  програм прави пример инклузије.

„Ови млади људи су добили јединствену шансу и сада је на њима да је искористе и оправдају поверење које им је указано у овом програму“, рекао је, између осталог, Јовановић.

15293_2.jpg

Програм „Подстицање запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јединицама локалне самоуправе“ је развијен кроз партнерску сарадњу укључених партнера како би резултати довели до запошљавања високо образованих Рома и Ромкиња у јавном сектору и једнозначне поруке да је образовање основа развоја сваке земље и друштва.

 

 

ПОПИС 2022

Избори за чланове националних савета

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града Суботице

Медија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података