Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић: Моја врата су свим грађанима, па и пољопривредницима широм отворена и нема потребе за механизацијом у Штросмајеровој улици

11.08.2022.

Поводом тродневног протеста пољопривредника који су своју механизацију паркирали у Штросмајеровoj улици, градоначелник Суботице Стеван Бакић одржао је данас у Медија-центру у Градској кући конференцију за новинаре. Пре упознавања представника медија са одговорима на захтеве пољопривредника  који су данас изнети на састанку у Влади Републике Србије данас, градоначелник Бакић је изнео кратку ретроспективу догађаја који су довели до тренутне ситуације, како је рекао, и због појединаца који су својим објавама у медијима искривили слику везану за протесте.

15291_1.jpg

Пољопривредници који се сада налазе са својом механизацијом у Штросмајеровој улици су 9. августа на Писарници предали своје захтеве. По сазнању о предаји захтева ступио сам посредно у контакт с њима и замолио их за разговор о њиховим захтевима. Договор је био да разговарамо у четвртак у 10 часова,  јер сам их замолио да прихвате тај термин због мојих обавеза у Покрајини, где сам ишао са предлозима за помоћ у виду средства за пројектно-техничку документацију за водоводне мреже за Таванкут, Стари и  Нови Жедник. Прихватили су тај договор, да би, јуче, дакле у среду ујутру дошло до обрта где су они са својом механизацијом дошли у Штросмајерову улицу. Био сам затечен. Сишао сам да разговарам са њима и том приликом су инсистирали да разговарају са мном исти дан. Замолио сам их да ме сачекају да се вратим из Новог Сада. Вратио сам се у 15.05 часова и, као што је познато, разговоре смо водили у Великој већници”, казао је Бакић.

У тим разговорима сам, додао је, био јасан - да их разумем и дајем подршку да се разговара о њиховим захтевима, да је разговор заказан за данас у девет часова са премијерком и да сам у комуникацији са министром за пољопривреду.

Дакле, био сам прецизан да им дајем подршку и да ћу да помогнем у свему што треба да дође до разговора и решења ових проблема  али да не дајем подршку за механизацију у централној улици овога града, јер не могу да се сложим са било каквом опструкцијом функционисања  овог града, да ли по питању саобраћајница или слободе кретања грађана Суботице. Сви који ме познају знају да су моја врата отворена за  сваког грађанина Суботице и ко год  је изразио жељу да са мном разговара ја сам га примио те да нема никакве потребе за било каквим видом притиска на мене, ни са трактором, ни са посредником, ни са било ким. Ја ћу увек да примим моје  грађане између осталих и пољопривреднике и да причам с њима колико је год потребно. Значи није било никакве  потребе за механизацијом у Штросмајеровој улици, јер цео град трпи и сви грађани Суботице. Неприхватљиве су поготово играрије попут ових, да дођу са Џон дировима па да их због критика склањају, па довозе друге тракторе који су у распаду. Ово већ мало поприма други неки контекст“, оценио је Бакић.

Он је у прилог томе навео да је довољно да се погледа структура протестаната.

И ја бих сада требао да будем безобразан и да саопштим именом и презименом,  а ја већ имам податке колико је њих, свих протеклих година добило субвенције од државе. То неће нико од њих да каже, јер би добар део њих требао да седи поред мене, а не међу њима. Разочаран сам понашањем добрим делом њих који се налазе као протестанти и са механизацијом у Штросмајеровој улици. Мислим да ово није начин да се дође до решења“, нагласио је Бакић.

Пре него што је прочитао предлоге Владе на које представници пољопривредника треба да се изјасне до 15 часова, Бакић је рекао да је свог помоћника за комуналне делатности Марка Марића послао да пре његовог медијског наступа незадовољни пољопривредници одреде петочлану делегацију за разговоре са њим, и да је њихов одговор био – „Или сви, или нико”.

15291_2.jpg

„Они су једноставно уценили - или сви, или нико. Јуче сам, као што сте имали прилику да видите изашао у сусрет да их склоним са врућине и да  разговарамо у Великој већници али је квалитет тих разговора био изузетно лош. Значи, дао сам им могућност да због квалитета разговора одреде петочлану делегацију да разговарамо, да им дам примерак предлога Владе и да их упутим у догађаје, па ако треба и лично да позовем министра. Међутим, били су искључиви или сви или нико као да немају поверења једни у друге. Са моје и стране мојих сарадника  рука је увек испружена. У међувремену су стигла одређена страначка саопштења и употпунила слику онога што знам да је позадина и из којих страначких структура су појединци“, објаснио је Бакић.

Након тога градоначелник Бакић је представницима медија прочитао одговоре на захтеве пољопривредника који су изнети на састанку у Влади Републике Србије данас, 11. августа 2022. године који су им, потом, и подељени у писаном облику. А одговор гласи:

  • Стављање ван снаге Одлуке о ограничењу извоза  пољопривредних производа

На седници Владе Републике Србије, која се одржава данас, 11.08.2022., у 13 часова Одлука ће бити стављена ван снаге и извоз уља ће бити у потпуности слободан.  

  •  Снижење цене горива за пољопривреднике

 Подстицај у износу од 22 рсд по литри горива, за 60 литара по хектару (лимит 20 хектара).

  •  Цена сунцокрета 

        Уљаре понудиле цену за откуп сунцокрета у износу од 535 евра по тони плус ПДВ.

  •  Могућност да пољопривредници точе гориву два пута у току дана на НИС пумпама и издавање агро картица по убрзаном поступку

Омогућено је пољопривредницима да на НИС-овим пумпама точе гориво два пута у току дана у машине, плус у канистер од 60 литара. Агро картице ће се издавати по убрзаној процедури.

  •  Премија за млеко за други квартал у износу од 15 рсд по литри

        Договорено је да, због суше, премија за млеко и у другом кварталу буде 15 рсд по литри, као помоћ произвођачима млека.

  •  Обећање да учесници протеста неће сносити последице од стране МУП-а за тренутно учествовање на протестима.

        Представници удружења су добили уверавање да неће сносити последице за досадашње тренутно учествовање на протестима. 

  •  Мораторијум на пољопривредне кредите

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са пословним банкама већ ради на реализацији.

  • Укључивање представника удружења у креирање мера/подстицаја у наредном периоду, као и заједнички рад на Закону о професионалном пољопривреднику.

Представници удружења ће бити позвани да се укључе у сваку радну групу за измене прописа из области пољопривреде и да заједнички креирамо у будућности мере пољопривредне политике (плави дизел, нови модел давања по хектару, ограничење маржи...).

Молимо представнике пољопривредника да нам данас, 11.08.2022. до 15:00 часова, јаве да ли прихватају ове предлоге или не, како би Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде знало како даље да поступа, односно да ли да ради на имплементацији предложених мера или не. У сваком случају, стојимо на располагању за даље консултације, стоји у одговору. 

15291_3.jpg

Прес-конференцији су присуствовали и члан Градског већа задужен за привреду Срђан Самарџић и Гргур Стипић, шеф Службе за пољопривреду и пољопривредно земљиште Града Суботице.

 

ПОПИС 2022

Избори за чланове националних савета

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града Суботице

Медија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података