Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић најоштрије осудио одлуку Републике Хрватске да онемогући председника Републике Србије да посети Спомен-подручје Јасеновац

18.07.2022.

Најоштрије осуђујем одлуку Републике Хрватске да онемогући председника Републике Србије Александра Вучића да посети Спомен - подручје Јасеновац и ода пошту стотинама хиљада жртава српског народа, у своје и у име грађана Србије. Огорчен сам изостанком било какве реакције разних представника европских и других међународних институција, које су биле веома гласне када је требало неоправдано прозивати Србију и њено руководство. Громогласно су ћутали и пре неколико дана, када је украјински екстремиста Гончаренко претио председнику Вучићу и Србији, управо се позивајући на савезништво са Хрватском, у својој намери да нам се свети. Да ли је овај последњи срамни чин почетак реализације тог кажњавања Србије и оног ко јој је омогућио да води слободну и независну политику?

 15262_2.jpg

На челу сам града у коме се налази Генерални конзулат Републике Хрватске, у којем је седиште органа хрватске мањине у Србији и који често посећују најразличитији представници хрватске државе.

Нити ја, нити било ко у локалној самоуправи, никада није оспоравао право хрватских званичника да долазе у Суботицу, чак ни када је постало готово правило, да нико не обавести представнике Града о доласку тако високих представника стране државе, какви су министар спољних послова и други чланови владе, државни секретари, високи функционери и посланици у Хрватском сабору, жупани, градоначелници и председници општина.

Суботица је била често одредиште носилаца званичних функција у Хрватској, нарочито у последњих годину дана. Локална самоуправа никада није испитивала њихове мотиве, поводе, распореде и саговорнике. Увек смо били домаћински и гостољубиво настројени и окренути изградњи бољих међудржавних и међунационалних односа. Чак и онда када су са стране високих гостију стизале оштре критике, па и врло недипломатске изјаве, на рачун нашег града и наше земље.

Сада видимо да је наш труд био узалудан, јер је званични Загреб игнорисао све гестове добре воље и поштовања, изричући једну антицивилизацијску забрану председнику Вучићу да се поклони сенима Јасеновца, макар и у својству приватног лица које, као потомак жртве једне злочиначке државе смрти у Другом светском рату, има на такав гест суштинско и дубоко људско право.

Дужност је сваке државе у Европи, па и Хрватске, да омогући потомцима жртава нацистичког терора и геноцида, да обиђу стратишта и гробна места својих предака. Овакав став суседне земље руши такав темељни принцип, не само Европе, већ целог човечанства.

Председнику Вучићу изражавам снажну и непоколебљиву подршку у овом, болном и нечувеном, нападу на њега и целу Србију, са надом да ће разум и елементарно поштовање жртава превладати код наших суседа, од којих сви очекујемо да учине неопходне кораке на исправљању неправде коју су самовољно и грубо изазвали, нарушавајући међудржавне односе.

                                                                            Градоначелник Суботице
                                                                                    Стеван Бакић

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података