Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Отворен 29. Фестивал европског филма Палић

16.07.2022.

На препуној Летњој позорници вечерас је свечано отворен 29. Фестивал европског филма на Палићу. Добродошлицу у свет седме уметности, која 29. пут у Суботицу доноси филмски дух Европе, филмским ствараоцима и гостима пожелео је градоначелник Суботице Стеван Бакић. Он је, том приликом, истакао да му је изузетна част да поздрави присутне у име Града Суботице, коме је овај фестивал једна посебна драгоценост и радост.

 15257_1.jpg

„Вечерас отварамо његово 29. издање али се налазимо и тачно три деценије од његових почетака, када је 1992. године, простор старе Летње позорнице на Палићу први пут постао светилиште филма. У најтежем времену културни прегаоци су се окупили и покренули фестивал наде у уметност и у боље сутра. Вечерас, за тај храбар и визионарски чин, упућујем посебну захвалност тадашњем директору Отвореног универзитета у Суботици Блажу Перовићу и директору фестивала господину Радославу Зеленовићу”, нагласио је Стеван Бакић.

Током тридесет година, подсетио је Бакић, посвећени организатори само једном нису успели да се изборе са недаћама и одрже фестивал. Зато ћемо његово јубиларно тридесето издање славити следеће године.

„Данас поново уметност пркоси свеопштој несигурности, како је то још чинила и 2020. и 1999. Године. Отварамо ову смотру филма уверени да ће 'Лепота спасити свет', како је говорио бесмртни Достојевски. Честитамо нашем академику, писцу, сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу на награди 'Александар Лифка' за изузетан допринос европској кинематографији. Публика га је давно наградила за познавање духа српског народа и његово јединствено уметничко сагледавање свега што тај дух садржи. Игор Гало добио је Лифкину награду за регионални допринос филмској уметности. Честитамо и њему, сећајући се улога које је тумачио у многим филмова уз које смо одрастали и који остају класици ових простора. Упућујемо честитке и добитнику награде у категорији иностраних стваралаца – Мишелу Азанависијусу“, истакао је Бакић.

 15257_2.jpg

Он се у име града Суботице захвалио Министарству културе, Покрајинском секретаријату за културу, европском програму „Креативна Европа медија“ и свима који дају свој допринос да Палић у фестивалским данима заиста постане центар европског филма.

„Жирију желимо срећан рад, а свима пријатно вече и уживање у главном фестивалском програму“,  рекао је Бакић.  

На отварању Фестивала награду “Александар Лифка” лауреату Душану Ковачевићу уручила је почасна председница Савета Међународног филмског фестивала Палић, наша прослављена глумица, Мира Бањац.

 15257_4.jpg

„За мене је ово један изузетан и значајан тренутак. Срела су се двојица људи и препознала у овој лепој уметности, две јаке и значајне биографије Лифка, који је заштитни знак и симбол овог фестивала, Лифка то сте сви ви који сте овде, и Душан Ковачевић, наш велики драмски и филмски писац, књижевник, филмски редитељ, који је потписао наше најкултније филмове који су давно прешли границу. Душко Ковачевић је академик, значајан књижевник. Он је један миран и тих човек. Да бисте га добро чули морате му се приближити ако он то дозволи и онда га сви чујемо, сем оних  који су се мало удаљили. У овом мом животном заласку, живот ме је почастио да могу Душану Ковачевићу да уручим ову значајну и велику награду, да му захвалим за све оно што нам је оставио и за све оно што ће тек доћи, наравно све то уз добро здравље, јер само из доброг здравља долазе велике и добре ствари“, рекла је Мира Бањац.

Душан Ковачевић је подсетио на почетке његовог познанства са Миром Бањац и нагласио да је Мира Бањац најкомплетнија глумица у историји српске глуме.

 15257_3.jpg

„Кад то кажем мислим на силне велике улоге  у озбиљним, великим телевизијским серијама, мислим на филмове  који су и данас граница и међа велике  класичне уметности и, наравно, у позоришту. Обележила је историју Атељеа 212 и Новосадског позоришта. Мени је изузетно задовољство да ово могу да причам пред њом. Захвалио бих се и Радославу Зеленовићу што је 1992. године имао стрпљења, живаца и вере да је могуће ово направити и сада бих рекао да Фестивал може да почне“, рекао је Душан Ковачевић.

Игору Галу награда ће бити уручена сутра, другог фестивалског дана, на Летњој позорници док ће ову престижну награду француском редитељу Мишелу Азанавизијусу бити уручена на завршној фестивалској вечери.

15257_5.jpg

Овогодишње фестивалско издање, у организацији Отвореног универзитета Суботица, одржава се на више локација, међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка. Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина. 

Поред богатог  филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

  

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података