Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Селаковић и Сијарто: Односи Србије и Мађарске без преседана у нашој модерној историји

04.07.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас у Суботици споразум између Владе Србије и Владе Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају. Селаковић је на конференцији за новинаре после церемоније потписивања рекао да су односи две државе без преседана у нашој модерној историји, за шта велику заслугу имају председник Александар Вучић и председник владе Виктор Орбан, који су својим личним односом пријатељства, а као двојица озбиљних државника, успели да односе Србије и Мађарске и српског и мађарског народа изведу на пут јаког пријатељства.

 15238_1.jpg

Министар Селаковић је изразио задовољство због потписаног споразума, који ће, како је рекао, доприносити смањењу гужви на граничним прелазима, али који је и значајан из перспективе изградње брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.

Селаковић је додао да је са мађарским колегом данас био у прилици да разговара и о унапређењу економске сарадње, наставку ангажовања на инфраструктурним пројектима, регионалној сарадњи и глобалним питањима.

Како је додао, након прошле године, у којој је забележена трговинска размена између Србије и Мађарске од око 2,3 милијарде евра, ове године у првих пет месеци размена је већ достигла око 1,8 милијарди евра.

 15238_2.jpg

То је, како је објаснио, последица повећане цене енергената, али и досадашњих озбиљних инвестиција Мађарске у Србију.

„Користим и ову прилику да драгом пријатељу Сијарту захвалим и на његовом личном ангажману по питању охрабривања мађарских инвеститора да долазе у Србију, да овде улажу свој капитал и тако доприносе нашем економском расту и развоју. Мађарска је заузела четврто место као наш најважнији трговински партнер“, навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је министру Сијарту и премијеру Орбану на томе што подржавају наш европски пут и на порукама да, из перспективе Мађарске, Србија треба одмах да постане чланица ЕУ.

 15238_3.jpg

Министар Сијарто изразио је задовољство због чињенице да Мађарска и Србија свакога дана исписују нова поглавља пријатељства, што се огледа и у готово удвострученој трговинској размени у првој половини ове године.

„Наш највећи подухват свих времена је модернизација железничке пруге и у Мађарској ће почети радови од 1. августа, што значи да ћемо морати да отворимо нови гранични прелаз за железнички саобраћај“, рекао је Сијарто.

Према његовим речима, данас половина гаса који Мађарска добија долази из Србије и то је још један од одличних резултата сарадње.

 15238_4.jpg

Сијарто се осврнуо и на илегалне миграције, које ће, како је оценио, бити све озбиљнија претња због чињенице да ће у деловима света услед сукоба у Украјини наступити несташица хране.

„Нећемо дозволити улазак ниједном илегалном мигранту на територију Мађарске и не треба да покушавају ни да долазе у Србију јер неће имати могућности да наставе свој пут преко Мађарске. Ми ћемо Србији помоћи да заштити своју границу“, рекао је Сијарто.

 15238_5.jpg

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података