Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Градоначелник Бакић пожелео жетеоцима добар рис и квалитетну жетву

02.07.2022.

У оквиру програма обележавања националног празника Буњеваца  „Дана Дужијанце“ чија се завршна свечаност одржава 15. августа, данас је на салашу породице Мирка и Славице Бабичковић и на њиви Ане и Стипана Брајкова организован рис. Овом приказу обичаја кошења жита код Буњеваца присуствовали су Стеван Бакић, градоначелник Суботице, Бојан Шоралов, начелник Севернобачког управног округа, Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде, Миланка Костић, члан Градског већа задужена за област културе и образовања, Марко Марић, помоћник градоначелника за комуналну делатност и многи други гости.

 15234_1.jpg

Градоначелник Бакић је обраћајући се присутнима изразио задовољство што је са Буњевцима поново на рису где негују лепе рисарске вештине, како су то њихови преци чинили вековима.

„Жетва је била одувек најзначајнији догађај године, за све народе који су се бавили земљорадњом широм света. Али ретко је који народ толико везан за земљу, за равницу, као што су то наши Буњевци“, истакао је градоначелник Бакић.

Он је рекао да су Буњевци вековима својим мукотрпним радом обрађивали земљу, живели су од ње и подизали своју децу.

„Буњевци су одиграли велику историјску улогу у томе да данас на северу Србије држава има непрегледна имања жита и зато увек исказујемо захвалност и поштовање. У овој глобалној кризи то је благо и захваљујући томе благу Србија неће бити гладна“, подсетио је Стеван Бакић.

 15234_2.jpg

Градоначелник Бакић је казао да користи ову прилику да позове Буњевце да искористе слободу изјашњавања, јер коначно имају оно што су одавно заслужили, свој језик у званичној, равноправној употреби у граду Суботици.

„Град Суботица се потрудио да и буњевачки језик буде у званичној употреби, Буњевци имају своје писмо и нека то ове године у потпуности искористе без да ико више икада врши притисак на њих и да им објашњава ко су и шта су. Буњевци то добро знају“, подвукао је градоначелник Бакић.

Он је додао да док је ове плодне равнице, веза са прецима никада неће бити прекинута и зато овај обичај треба још дуго да траје.

„Желим вам добар рис, квалитетну жетву и да се заједно радујемо још једном лепом Дану Дужијанце“, закључио је Бакић.

 15234_3.jpg

Потпредседник Националног савета буњевачке национални мањине Вељко Војнић захвалио се градоначелнику и његовим сарадницима на присуству као и свим гостима и домаћинима манифестације. Он је уз подсећање да су Буњевци на овим просторима већ вековима и да и данас славе исте обичаје позвао све Буњевце да се одазову предстојећем попису становништва и да се изјасне као Буњевци.

15234_4.jpg

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података