Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржано 12. „Банијско прело“

15.05.2022.

У организацији Завичајног удружења „Банија“ из Суботице, вечерас је у ресторану „Спартак“ одржано дванаесто „Банијско прело“. Традиционалном окупљању Банијаца присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, тим поводом, рекао да му је изузетна част и задовољство што је вечерас на још једном банијском прелу на којем се Банијци сабирају, друже и сведоче  о богатству културе и наслеђа свог завичаја.

15145_1.jpg 

„Банија је много пропатила у прошлости. Други светски рат, деведесете године прошлог века, а недавно и разорни земљотреси. Када говорим о патњама и страдањима мог народа код мене, разумећете, прораде посебне емоције, јер ’Мајка Србија’, Српска православна црква и српски народ су моје светиње које не волим нико да ми дира. Ствари морамо назвати правим именима. Авети прошлости и даље су изнад нас и нису одустали од свог наума, а посебно када је реч о целокупном српском народу западно од Дрине који су, истине ради, хтели да искорене. На сву срећу, нису успели у том свом науму и надамо се да никада неће ни успети“, истакао је Бакић.

 15145_2.jpg

Нагласио је да су сва патња и страдање српског народа осликани у судбини Љубана Једнака,  из Горњих Селишта код Глине, кога је, како је рекао, председник Србије Александар Вучић отргнуо од заборава и исказао му поштовање.

„Опстао је српски народ на Банији, опстаће српски народ на многим просторима који су вековима били наши. Зато вам вечерас желим пуно радости и весеља, да се у здрављу и уз песме подсетите свог завичаја и провеселите, али и да никада не заборавите све оне који су достојни јуначке и славне Баније“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

 15145_3.jpg

Присутнима на прелу обратили су се и директор  Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило, и председник Савеза Срба из региона, Миодраг Линта.

Вечерашњем дружењу Банијаца и њихових пријатеља присуствовали су и помоћник градоначелника Марко Марић, члан Градског већа Срђан Самарџић и генерални директор АД „Тржница“, Бранислав Јока.

 15145_4.jpg

У оквиру 12. „Банијског прела“ изведен је пригодан културно-забавни програм.

 

 

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIАНКЕТА КОРИСНИКА ТАКСИ ПРЕВОЗАImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података