Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

У Синагоги одржан концерт поводом обновљених оргуља

14.09.2021.

Фондација „Суботичка Синагога” организoвала је вечерас, у Синагоги, свечани концерт поводом представљања обновљених оргуља под називом „Од Баха до Цимера, на обновљеним Вегенштајн оргуљама”. Председник Скупштине града Суботице и председник Управног одбора „Фондације Синагога“, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) је, обраћајући се присутнима уочи концерта, рекао да је суботичка Синагога можда најлепша синагога у Европи и да она краси овај град на дивљење како Суботичана тако и свих оних који посете Суботицу.

14558_1.jpg 

„Сваки пут када бих пролазио поред Синагоге помислио сам – како је лепа, а како је тек могла да буде лепа у свом првобитном стању – надајући се да ће можда доћи време да се обнови, на радост и понос становника овог града. Надао сам се знајући да, ако је постојало време с људима који су хтели да је изграде и оних који су допринели стварању таквих времена и прилика, тих прилика треба поново да буде“, истакао је Пастор.

Навео је да сматра да су личности којима „можемо да захвалимо на данашњем изгледу града и развоју којим се Суботица, као средина издигла над многим по њој сличним по величини, двојица најбољих градоначелника у историји овог града“.

„Први је Лазар Мамужић који је 18 година био на челу овог града и за чије време је  и започета изградња Синагоге, а други је др Карољ Биро који је 16 година руководио овим градом и био градоначелник када је Синагога завршна и предата на коришћење. Дошла су та времена када се значај овог храма поново препознао и лепота којом зрачи изазвала свест о томе да се културно наслеђе не сме занемарити и да немар треба искоренити, а пропадање што пре зауставити“, нагласио је Пастор.

14558_2.jpg 

Уз финансијску подршку Мађарске,  у износу од око три милиона евра, и средствима у износу од 750.000 евра са свих нивоа власти Републике Србије, обнова Синагоге je пре три године завршена, подсетио је Пастор, и додао да су и њене оргуље после осам децанија пропадања рестауриране уз финансијску подршку Владе Мађарске.

„Веома ми је драго и велика ми је част да могу да констатујем како је обнова Синагоге овим окончана. Јер нисмо само одговорни за то што чинимо, већ и за оно што не чинимо. Зато нека у сећање на градитеље ове величенствене зграде, у знак захвалности према донаторима, на радост свих нас, после овог мог говора на мађарском језику, засвирају обновљене оргуље у славу уметности“, рекао је др Балинт Пастор.

Част да први пут засвира на обновљеним оргуљама припала је Золтану Борбељу, кога је на електичној гитари пратио Данило Шајновић, уз гудачки оргестар којим је дириговао Чаба Пашко.

Вечерашњем концерту у Синагоги присуствовали су чланови УО „Суботичка Синагога“, представници Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Суботица, Генералног конзулата Мађарске у Суботици, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, представници националних савета, заменик градоначелника Суботице Имре Керн, републички и покрајински посланици и одборници у Скупштини града. У име градоначелника Суботице Стевана Бакића свечаности је присуствовала члан Градског већа задужена за област културе и образовања, Миланка Костић.

14558_3.jpg 

Оргуље у Синагоги први пут су се огласиле 1. октобра 1902. године, приликом освештања храма. Оргуље звучног стила касног романтизма са два мануала и двадесет и једним регистром израђене су у радионици Леополда Вегенштајна (1858-1937) из Темишвара.

Након депортације Јевреја 1944. године и Синагога се испразнила, а и оргуље су постале напуштене и руиниране. План реконструкције оргуља израдила је Јудит Хајдок, док је аутентичну рестаурацију оргуља предводио оргуљар Тибор Апро. Неометаном току рестаурације оргуља допринео је и Национални савет мађарске националне мањине.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и ПротоколМедија-центар и ПротоколВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаMinistarstvoПанонрег

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја