Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Саопштење за јавност поводом појаве пене у Палићком језеру

12.05.2021.

Појава пене у Палићком језеру је последица нормалних биолошких процеса и јавља се у периодима када су јаки таласи, на сличан начин као што настаје и морска пена.

14277_1.jpg

Палићко језеро је хипертрофног типа, што значи да је продукција алги и модрозелених алги велика, што води даје карактеристичну зелену боју. Бројност модрозелених алги је највећа управо у туристичком сектору, где је велики део обале под обалоутврдом, а количина природне вегетације (трске и водених биљака) - најмања.

Када у склопу природног животног циклуса дође до одумирања алги које су се пренамножиле, долази до органског распадања и у воду се ослобађају протеини и друге органске материје које смањују површински напон воде и делују попут природних детерџената.  Под ударом јаких таласа, долази до пенушања, а понекад се ствара и густа пена на чијој површини се виде ћелије модрозелених алги.

Мерема на побољашњу квалитата воде које Град Суботица тренутно спроводи,  а пре свега успостављањем заштитних појасева око језера, омогућиће се обнављање вегетације у приобаљу и смањити прилив нутријената са околних њива, због чега би требало да се овакве појаве убудуће све ређе дешавају.

                                              Служба за заштиту животне средине и одрживи развој

 

ПОПИС 2022

Избори за чланове националних савета

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Изборна комисија Града Суботице

Медија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података