Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Усвојене значајне одлуке на осмој седници Скупштине града Суботице

01.04.2021.

Осма седница Скупштине града Суботице, одржана данас у Великој већници Градске куће, започела је минутом ћутања у част изненада преминулог одборника Гојка Радића. Укупно је разматрано 28 тачака дневног реда. Најпре је усвојен закључак о престанку одборничког мандата Гојка Радића, као и о престанку мандата Бојана Шоралова, који је поднео оставку због неспојивости функције одборника са функцијом начелника Севернобачког округа, на коју је недавно именован. Скупштина је потврдила мандате нових одборника са листе „Александар Вучић – за нашу децу“ – Милорада Милојевића и Неде Тешовић. Од осталих значајних одлука посебно се издваја усвајање закључка о престанку мандата члана Градског већа Милоша Николића и избор нове чланица Градског већа задужене за образовање и културу Миланке Костић. Скупштина је донела и Одлуку о утврђивању предлога Одлуке о изменама Статута Града Суботице, чиме се наставио процес омогућавања увођења буњевачког као службеног језика на територији града.

Образлажући свој предлог за новог члана Градског већа задуженог за образовање и културу, градоначелник Суботице Стеван Бакић захвалио се најпре досадашњем члану већа Милошу Николићу на посвећеном и одговорном обављању дужности, пожелевши му срећу у руковођењу Народним позориштем. Он је затим истакао квалитете који Миланку Костић препоручују за ту функцију и позвао одоборнике да је подрже, након чега је она и изабрана.

Пета тачка дневног реда, у вези са утврђивањем предлога Одлуке о изменама Статута Града Суботице изазвала је жустру расправу међу одборницима који представљају хрватску и буњевачку националну мањину, уз инсистирање одборника Томислава Жигманова на неприхватљивости предложених промена за његову одбодничку групу.

Градоначелник Бакић се укључио у дискусију и позвао да се смире страсти, нагласивши да ниједан народ у Суботици не живи сам и да морамо уважавати једни друге, бити озбиљни и одговорни, а не само декларативно бити поборници суживота. Он је истакао да медијски наступи господина Жигманова између два заседања скупштине нису били коректни и да су креирали једну свадљиву и лошу атмосферу, кроз пласирање нетачних информација и коришћење тешких речи. Градоначелник је закључио да и Буњевци, као призната национална мањина у Републици Србији, морају добити једнака права као и остале заједнице у Суботици, јер је тако исто учињено и при увођењу хрватског језика у службену употребу, тако да није у питању никакав преседан.

Председник скупштине града др Балинт Пастор навео је да је због важности теме измене Статута омогућио најширу расправу у оквиру пословника и да је посвећен томе да сваки одборник који то жели добије могућност да изнесе свој став, а да одборници морају поштовати достојанство Скупштине, пословник и начела добре парламентарне праксе.

Осим ових централних тема које су заокупиле одборнике на данашњем заседању, Скупштина је, између осталог донела и Одлуку о изради Плана генералне регулације за насеље Келебија, Одлуку о изради плана генералне регулације IV за зону бањског туризма „Палић“ и делове зона „Нови град“ и „Александрово“, Одлуку о изради плана детаљне регулације за део простора насеља Чантавир, Одлуку о изради плана детаљне регулације за део простора источно од Мајшанског моста, Одлуке о изради измене дела плана детаљне регулације центра града Суботице – Зона I. Усвојене су и измене Одлуке о накнадама за коришћење општинских путева и улица. Донете су одлуке да се у ЈКП „Суботицагас“, „Водовод и канализација“, „Палић Лудаш“ и „ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање“ спроведу јавни конкурси за избор директора. Усвојени су годишњи извештаји о раду градске Службе буџетске инспекције, Градског правобранилаштва и Локалног омбудсмана за 2020. годину. Одобрен је годишњи програм рада Туристичке организације Града Суботице. Именован је вршилац дужности директора Градског музеја и решавана су кадровска питања у неколико комисија, савета и одбора. Усвојен је Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града за 2021. годину и донето је још неколико одлука на овом заседању.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и Протокол
Локална пореска администрацијаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја