Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Одржан округли сто на тему мера популационе политике

11.12.2020.

Онлајн округли сто под слоганима „Војводино - Деца ти се рађала“ и „Суботицо - Деца ти се рађала“, одржан је у петак у организацији Удружења „Корак сигурности“ из Суботице на тему промовисања мера популационе политике у Војводини, Суботици и Старој Пазови. Пројекат је подржан на покрајинском и локалном нивоу.

13836_1.jpg 

Скуп је отворила Александра Вукомановић, председница Удружења „Корак сигурности", истичући да је округли сто организован с циљем детаљнијег упознавања и заједничког сагледавања пронаталитетних мера које се спроводе на нивоу републике, покрајине и локалних самоуправа.

- Све пројектне активности су произашле из потребе да се разматрају, сагледавају и налазе решења како да се превазиђу ограничења да сваки појединац постане свестан да су неопходне промене у понашању и размишљању по питању рађања деце. Надамо се да ће учесници, представници локалних самоуправа из Суботице након онлајн округлог стола и излагања примера добре праксе рада Савета за популациону политику Општине Стара Пазова бити мотивисани да упуте своје предлоге за формирање Савета за популациону политику Града Суботице - рекла је Вукомановић.

Град Суботица из године у годину унапређује мере популационе и пронаталитетне политике с циљем да кроз различите услуге, али и развој инфраструктуре, охрабри родитеље да се одлуче на проширење породице, навела је секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, и додала да се око милион динара издваја за вантелесну оплодњу, да је родитељски додатак за прворођено дете 10.000 динара, једнократна помоћ трудницама 15.000 динара и да је у ту сврху издвојено више од 30 милиона динара.

„Истакла бих да у Севернобачком округу око 17 одсто парова није у могућности да природним путем дође до потомства и да им је отварањем Центра за вантелесну оплодњу у Општој болници у Суботици, знатно олакшан поступак вантелесне оплодње. Град Суботица је од 2016. године за адаптацију простора издвојио укупно 17,5 милиона динара, док су Покрајинска влада, Влада Мађарске и Интернационални клуб жена заједно уложили 300.000 евра. Отварање Центра за вантелесну оплодњу је догађај од великог значаја не само за град, него и за целу земљу“, рекла је Јасмина Стевановић.

Према речима помоћнице покрајинског секретара за демографију и равноправност полова, Светлане Селаковић, уочено је да су нове републичке и покрајинске мере довеле до повећања рађања трећег или четвртог детета. Подсетила је да су у Војводини тренутно актуелне три мере, 15.000 динара за незапослене мајке, суфинансирање ВТО у износу од 240.000 динара за један покушај у текућој години, као и трошкови криоембрио трансфера за све жене до 45 године и 1,2 милиона динара за породице у којима се роди треће и четврто дете за побољшање услова становања.

- До сада, почев од 2018. године, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова расписао је три конкурса за средства којима се побољшавају услови становања. Око 350 породица је добило ова средства и има пуно породица из Суботице и околине које су их искористила на најбољи начин. У Секретаријату се сваке године анализирају мере свих 45 локалних самоуправа и уочено је да се неке мере на локалном нивоу понављају. То је разлог зашто би свака локална самоуправа требало да формира Савет за демографију и препоручи мере које ће бити шире од законских и покрајинских, а стимулативно би утицала на породице да се определе за рађање још деце“, истакла је Светлана Селаковић.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства,  Илија Ђукановић,  истакао је да Град Суботица од 2018. године подржава Удружење "Корак сигурности" путем конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката и програма из области друштвеног и хуманитарног рада.

„Сматрам да су пројектне активности,различите радионице и организовање округлих столова и трибина, које се спроводе путем пројекта 'Суботицо, деца ти се рађала 2020' важне да би се јавност упознала са мерама популационе политике, како са републичког и покрајинског тако и са и локалног нивоа. Град Суботица сваке године у оквиру буџета и Програма подршка родитељству и рађању пружа подршку породиљама и трудницама са територије града Суботице. Такође, као град имамо одличну сарадњу са ресорним министарствима и покрајинским секретаријатом са социјалну политику, демографију и равноправност полова. Град Суботица ће и у наредном периоду водити одговорну социјалну политику и пружаће подршку како установама тако и организацијама и удружењима са територије града Суботице“, нагласио је Ђукановић.

 

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја