Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Положени венци и цвеће на споменик „Балада вешаних“

18.11.2020.

Комеморативним скупом и полагањем венаца и цвећа на споменик „Балада вешаних“, обележена је 79. годишњица од трагичног 18. новембра 1941. године када су фашисти, пред такозваним преким судом, осудили на смрт и погубили вешањем петнаесторо суботичких младих родољуба јер су пружали отпор идеологији нацизма и фашизма. У име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа венац је положио начелник Округа Драги Вучковић, а у име грађана Суботице,  локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а венац су положили члан Градског већа Илија Ђукановић, заменик председника Скупштине града, Небојша Црногорац, и секретар ГО СУБНОР Суботица, Никола Ивошевић.

13780_1.jpg 

Драги Вучковић је, тим поводом, изјавио да Република Србија и Град Суботица негују културу сећања на невине жртве жељне да живе у слободи.

„Република Србија и Град Суботица ће увек одавати почаст и неговати културу сећања на оне који су желели да живе у слободи, који су се свесно супротставили онима који угњетавају људска права на слободу и развој сваког човека, без обзира на нацију, веру, определење… Овај датум и сећање на ту трагедију значајно је за Суботицу, били су то млади, школовани људи који су требали да носе будућност ове заједнице и овог града. Живимо, нажалост, у времену када се изокреће систем вредности и настављају покушаји ревизије историје. Република Србија и Град Суботица ће се на сваки могући начин одупирати покушајима прекрајања историјских истина. Наша обавеза је да чувамо и негујемо традицију антифашизма и сећања на људе који су за слободу дали животе и да се увек боримо за истинске људске вредности“, поручио је Драги Вучковић.

У име Градског одбора СУБНОР Суботица, медијима се обратио Никола Ивошевић, а у име Mесног одбора СУБНОР-а „Центар I, II, III“, Александар Токовић.

Ученици Политехничке школе су, по традицији, извели рецитал и на споменик симболично положили 15 црвених ружа за 15 палих жртава. Венце на споменик положиле су и делегације Јеврејске општине Суботица и Комуниста Србије у Суботици и „Центра Тито”.

После полагања венаца на споменик „Балада вешаних“ и пригодног програма, представници града Суботице и Севернобачког управног округа положили су венце и на Јеврејском гробљу, где је одржана комеморација у знак поштовања према страдалим суграђанима јеврејске националности.

13780_2.jpg 

Медија-центар и Протокол

Јавни позив за расправу о буџету за 2021. годину
ЕДУКАЦИЈА НА ТЕМУ УНАПРЕЂИВАЊА РОДИТЕЉСКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА
Локални тим за борбу против трговине људима
 
КОНТАКТ ЦЕНТАР 024
Е-мејл за пријем електронских фактура
ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА
Плаћање картицама
Informator
Нацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице
Локални омбудсман
Градско правобранилаштво
ЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТА
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ

Укидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Локална пореска администрација
Informator
Стратегија развоја