Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Обележен Светски дан борбе против Алцхајмерове болести

21.09.2020.

Поводом Светског дана борбе против Алцхајмерове болести у Геронтолошком клубу „Кертварош“ данас су директор Геронтолошког центра Суботица, др Ненад Иванишевић, и чланови Градског већа, Наташа Алексић и Илија Ђукановић, посадили три саднице дрвећа гинко билоба како би се на симболичан начин пружила подршка свима који се боре са овом болешћу. Геронтолошки центар Суботица је, иначе, једина установа у нашој земљи која је отворила Саветовалиште за помоћ породици оболелих од Алцхајмерове болести и деменције.

13688_1.jpg 

Уз подсећање да природа може да нам помогне у решавању здравствених проблема, да буде превентива или бар да успори ток болести, Ненад Иванишевић је истакао да је Саветовалиште отворено и функционише захваљујући Граду Суботици који га финансира путем Службе за помоћ и негу у кући.

„Током минулих осам година скоро 1.000 људи заједно са породицама се јавило и препознало проблем. Позивам породице које мисле да њихови чланови имају проблем са Алцхајмеровом болешћу и деменцијом, да се јаве у саветовалиште у Геронтолошком клубу 'Кертварош', где могу да добију смернице како да препознају болести и како да се са њима носе“, рекао је Иванишевић.

Поводом Светског дана борбе против Алцхајмерове болести, спец. психијатар др Весна Рафаиловић, запослена у специјалној болници за психијатријске болести „Свети Врачеви“ у Новом Кнежевцу и консултант у Геронтолошком центру, одржала је предавање за запослене.

Она је, том приликом, истакла да у Србији у овом тренутку више од 200.000 грађана живи са Алцхајмеровом болешћу која, како је рекла, почиње неприметно и напредује све до смрти, просечно осам до десет година од настанка првих симптома.

„Више од 60 одсто свих деменција изазване су Алцхајмеровом болешћу која погађа старију популацију, а може да буде дијагностификована код особа старости већ од 40 година, када се говори о деменцији са раним почетком. Свака двадесета особа после 65 година пати од неког облика деменције, док је тај број далеко већи код особа преко 85 година старости и износи 40 посто“, нагласила је Весна Рафаиловић.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја