Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Обилазак градилишта нове читаонице Градске библиотеке

18.09.2020.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Скупштине града др Балинт Пастор обишли су данас градилиште нове  читаонице Градске библиотеке. Вредност радова изведених у две фазе је око 70 милиона динара. Од 1954. године од када је Градска библиотека смештена у овај објекат до данас ово су, према речима директора Градске библиотеке Драгана Роквића, најсадржајнија и најкомплексија улагања у зграду.

13682_2.jpg

Председник АП Војводине Иштван Пастор захвалио се градоначелнику Стевану Бакићу и председнику Скупштине града др Балинту Пастору што су се одазвали његовој иницијативи да данас заједно обиђу ово градилиште, јер је по њему то потврда заједничке воље да се град гради.

„До сада је у неколико фаза у Градску библиотеку инвестирано око 600.000 евра и  захваљујући тим средствима Библиотека добија нове капацитете који задовољавају потребе 21. века“, рекао је Иштван Пастор.

Он је истакао посебан значај инвестиције јер се реализује у години јубилеја, када Градска библиотека обележава 130 година постојања.

„Обнављање и модернизација ове зграде сигурно ће трајати и у наредним годинама јер је она велика и значајна, захтева улагање великих финансијских средстава али мислим да уз практичан напор, корак по корак, ми у том смислу можемо да  идемо“, сматра Иштван Пастор.

Градоначелник Стеван Бакић је изразио захвалност председнику Покрајинске скупштине који је иницирао обилазак Градске библиотеке где су имали прилику да се упознају са радом и плановима ове установе културе.

“Ова тешка 2020. година је истовремено и година великог јубилеја за ову установу, која слави 130 година од оснивања. Када се томе додају и подаци да она баштини и традиције суботичке Српске читаонице из 1862. године и чува примерак једне од најстаријих српских књига - Празничног минеја Божидара Вуковића, из 1538. године, добија се пуна слика њеног значаја за нашу културу”, истакао је Стеван Бакић.

Осим тога, навео је, она је важан чинилац и за очувања националног идентитета мађарског, буњевачког и хрватског народа.

“Користим прилику да се у име града захвалим Мађарском националном савету у прибављању подршке фондације 'Бетлен Габор' и Владе Мађарске за пројекат изградње модерне читаонице и њено уклапање у историјско здање Градске библиотеке”, рекао је Стеван Бакић.

Честитајући годишњицу директору Градске библиотеке и свим запосленим градоначелник Стеван Бакић се захвалио што с великом љубављу брину о фонду од око 500.000 књига.

Директор Драган Роквић  је осим значаја овог  улагања у Градску библиотеку нагласио да је она једина од 141 библиотеке у Републици Србији која свакодневно користи сва три језика која су у службеној употреби на територији града Суботице, као и енглески језик.

Он се захвалио извођачу радова „СМБ градњи“ која није каснила ни један дан у изградњи нове читаонице Градске библиотеке.  

 

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и Протокол
Локална пореска администрацијаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегКОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator
Стратегија развоја