Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Геронтолошком центру донирана комуникацона опрема

04.09.2020.

Геронтолошки центар Суботица је, у жељи да током епидемије корона вируса корисницима омогући да физичка дистатанца не буде и социјална, разрадио  концепт аудиовизуелне причаонице. Немачка хуманитарна организација, Удружење самарићанских радника – АСБ, препознала је важност овог пројекта, па је Геронтолошком центру донирала опрему у вредности од 10.000 евра. Донација обухвата, између осталог, десктоп рачунаре, телевизоре великог формата, веб камере, звучнике, слушалице и другу пратећу опрему. Опрема је инсталирана у шест дневних боравака након чега је корисницима организована кратка обука за њено коришћење.

13656_1.jpg 

Основна идеја овог концепта јесте да се дневни боравци у сва три објекта Геронтолошког центра - Дом Дудова шума, Дом за одрасла лица и Дом за негу, опреме аудиовизуелним средствима која би, с једне стране, омогућила квалитетнију и континуирану комуникацију између корисника и њихових породица и пријатеља, док би са друге стране служила за приказивање едукативног, културног и забавног садржаја, као и наменских програма у оквиру радно-окупационе терапије.

Директор Геронтолошког центра, др Ненад Иванишевић, сматра да пријатељство карактерише помоћ у невољи и тешким временима.

Када дође ситуација да су корисници Геронтолошког центра због епидемије затворени шест месеци, онда се покажу пријатељи – Влада Републике Србије, Покрајинска влада, Град Суботица, као и невладине организације. Тако су нас наши пријатељи из АСБ самоиницијативно назвали и питали шта нам треба. Ово је време кад нам треба савремена видео опрема и  интернет, да би нашим корисницима омогућили да физичка дистатанца не буде и социјална. Да физичка одвојеност од породице и пријатеља не буде и социјална, да што више буду укључени у дешавања и да што више комуницирају са њима”, истакао је Иванишевић.

Геронтолошки центар је први у Србији који је увео видео позиве, али су они до сада били само на телефону. Сада ће то бити на два велика екрана – компјутерском и телевизијском, како би се још боље чули и видели.

Директор АСБ Србија Гордан Велев је изјавио да та хуманитарна организација са Геронтолошким центром и Суботицом сарађује  годинама уназад.

Ово је велика помоћ корисницима, али и запосленима који брину о њима и често уместо њих зову њихове породице.  Најпоноснији сам јер је бирократија овде последњи део, опрема је испоручена и инсталирана пре два месеца а тек сада ћемо потписати уговор“, рекао је Велев.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, нагласио је да ће Геронтолошки центар и убудуће имати велику подршку Града Суботице.  

„Како смо могли да чујемо у обраћању градоначелника Стевана Бакића у наредном периоду акценат ће бити на нашим најстаријим суграђанима и унапређењу социјалне заштите“,  подсетио је Ђукановић.

Пројекат се реализује у оквиру ширег програма помоћи домовима за старе у Републици Србији и региоуну, под називом „Социјализацију уз дистанцу“ који спроводи АСБ у сарадњи са Министарством спољних послова СР Немачке, укупне вредности од 62.000 евра.

13656_2.jpg

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја