Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Манифестације

Одржано традиционално прескакање ватре у Малој Босни

24.06.2020.

У насељу Мала Босна и ове године одржано је традиционално прескакање ватре, обичај који се, по веровању, одржава како би се отералo зло, несрећа и болест. Прескакање ватре организује се сваке године на Дан Ивана Цвитњака и представља једну од бројних манифестација које се одржавају у оквиру обележавања једног од четири буњевачка национална празника - Дана Дужијанце.

13504_1.jpg

Удружење грађана „Буњевачка вила“ из Мале Босне по пети пут на овај начин обележава Дан Ивана Цвитњака, а учесника је, према речима организатора, сваке године све више.

– Прве године када смо организовали било је веома тешко и необично, а деца нису била упозната са овим обичајем. Следеће године је дошло још више деце и младих и тако сваке године, сваки пут имамо ту срећу да учествује све више и више младих – изјавила је председница Удружења грађана „Буњевачка вила“ Нела Ивић.

Град Суботица је и ове године подржао одржавање ове манифестације, као што подржава и сва друга дешавања која за циљ имају очување традиције.

– Желимо да на овај начин кажемо да је сваки обичај, мултинационалност, мултикултуралност на првом месту. Треба их подржати, треба стати иза свих таквих догађаја и ми смо као град зато ту – истакла је градски менаџер Загорка Панић.

Традиционално прескакање ватре на Дан Ивана Крститеља (24. јун), у народу познат као Иван Цвитњак, за младе је уједно и прилика да науче нешто ново из своје богате традиције: истовремено са прескакањем ватре девојке плету венце од цвећа и стављају их на врата од салаша како би се, по веровању, отерало зло, несрећа и болест и свој дом сачувао од грома и ватре.

 

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>