Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Додељени грантови за побољшање положаја Рома

04.10.2019.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Светозар Алексов, шеф сектора за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији Ингве Енгстром и генерални секретар Сталне конферeнције градова и општина Ђорђе Станичић присуствовали су данас, у Клубу посланика у Београду, церемонији доделе 36 уговора градовима и општинама који су добили грантове у оквиру ИПА 2016 програма „Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“.

13094_1.jpg

Алексов је објаснио да је реч о грантовима вредним од 40 до 60 хиљада евра за пројекте чији је циљ јачање положаја ромске популације у локалним заједницама, кроз имплементацију приоритетних националних и локалних стратешких мера у области запошљавања, борбе против дискриминације и промоције равноправности ромске популације.

– Инклузија ромског становништва у Србији веома је динамичан и изазован процес – указао је државни секретар и навео да је стратешки оквир обезбеђен доношењем Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период од 2016. до 2025. године.

Према његовим речима, две од пет приоритетних области препознатих у Стратегији у директној су надлежности ресорног министарства, при чему постоји још једна компонента која прожима све друге, а то је антидискриминација.

Ингве Енгстром је нагласио да је интеграција Рома један од приоритета у програмима ЕУ. Он је подвукао да је важно подстаћи локалне самоуправе да наставе да јачају своје капацитете, како би помогли ромским породицама да пронађу одрживе моделе живота.

–Морамо да се постарамо да родитељи нађу запослење, али и да деца добију образовање –рекао је Енгстром и додао да је за реализацију тог циља потребно да сви релевантни актери на националном и локалном нивоу делују заједно.

Ђорђе Станичић је истакао да овај програм није само грант шема, већ да обухвата много важније активности које се тичу реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

Председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић објаснио је да су пројекти који ће се реализовати у 36 градова и општина од изузетног значаја за ромску популацију јер су фокусирани на оне области у којима је важно у наредном периоду остварити значајни напредак, а то су запошљавање и антидискриминација.

Он је указао на то да се на овај начин Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња спушта са националног на локални ниво.

Програм ,,Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома'' финансира Делегација Европске уније у Републици Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, док је корисник Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Програм има за циљ унапређење и оснаживање локалних заједница за укључивање Рома. Општи циљ Програма је подршка процесу побољшања социо-економског положаја ромске популације у локалним заједницама и спровођењу приоритетних стратешких мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.

Укупан износ који је додељен корисницима у оквиру ове грант шеме, која припада компоненти 2 и која обухвата 36 пројеката, а које спроводи 35 градова и општина, међу којима је и Суботица, износи 2 милиона евра. Трајање пројеката је од 9 до 15 месеци, а главни корисници су локалне самоуправе (градови и општине у Србији) уз обавезно партнерство са цивилним сектором.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја