Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Од средине новембра укида се вакцинација против свињске куге

29.10.2019.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, Бранислав Недимовић, и градоначелник Суботице Богдан Лабан обишли су данас пољопривредна газдинства Норберта Енгија на Шупљаку, Хелене Дањи Шомођи у Хајдукову и Беле Катона, у Бачким Виноградима. Министар Недимовић је изјавио да ће држава од средине новембра укинути вакцинацију против класичне куге свиња и да ће и узгајивачи свиња од следеће године имати могућност дугорочног закупа државног земљишта.

13014_1.jpg 

Министар Недимовић је, обраћајући се медијима након обиласка фарме свиња Норберта Енгија у Шупљаку, рекао  да постоје две ствари о којима се причало претходних 30 година, а које су реализоване у минулих шест месеци.

– То је прича о укидању вакцинације против класичне свињске куге, коју ће држава да укине од средине новембра. Та новина нашим сточарима отвара могућност за извоз меса на многа тржишта која су за нас била ограничена, пре свега тржиште Европске уније. Друга ствар је закуп државне земље на десет година, како би се на првом месту сачувао квалитет пољопривредног земљишта – истакао је Недимовић.

Он ја нагласио да су потенцијали у свињарству невероватни уколико отворимо тржиште Кине, узимајући у обзир мањак меса на њиховом тржишту и добре цене.

- У првој седмици децембра долазе нам кинеске колеге у контролу наших објеката за производњу млека и прераду говеђег меса.  Ако све буде како треба, очекујем да би почетком наредне године могли да дођу и у контролу кланица, фарми свиња, како бисмо коначно отворили то тржиште,  где је у овом тренутку килограм живе ваге 2,5 евра. Код нас је цена у овом тренутку између 150 и 160 динара – казао је министар Недимовић.

Упитан о подацима НАСА-е по којима је највише пожара током протекле недеље било у Војводини, Недимовић је подвукао да ми располажемо подацима путем Института „Биосенс“ и Европске свемирске агенције (ЕСА) и да се контролише свако земљиште које се налази на територији АП Војводине.

- Ми то радимо због земљишта у државном власништву, али притом видимо и шта се дешава са земљиштем у приватном власништву. Најгоре стање с аспекта паљевина је у Средњем Банату, у општини Житиште, и на територије три општине Сремског округа: Руми, Пећинцима и Сремској Митровици. Имамо своју памет у ИТ сектору коју смо повезали са пољопривредом. Када се искоoрдинирамо, слаћемо податке локалним самоуправама, пољочуварима, у реалном времену да могу да реагују када се појави пожар, утврде ко је починилац и да га казне. Знам да то људи у пољопривреди раде да би смањили трошкове, али штета коју праве на другој страни је много већа – рекао је министар Недимовић.

Поред министра Бранислава Недимовића и градоначелника Богдана Лабана, пољопривредна газдинства обишли су и начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, заменик градоначелника Тимеа Хорват, помоћник градоначелника Жужана Магоши, чланови Градског већа Срђан Самарџић и Хајналка Богнар Пастор и председник Савета за пољопривреду града Суботице, Драгутин Соковић.

 

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>