Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Манифестације

Обележен Светски дан Рома и Ромкиња

09.04.2019.

Представљањем резултата програма ROMACTED, који има за циљ оснаживање ромске заједнице на локалном нивоу, данас је у Плавој сали Градске куће обележен Светски дан Рома и Ромкиња, 8. април.  Координатор ROMACTED институционалне радне групе Илија Ђукановић је у име локалне самоуправе и своје име честитао Светски дан Рома и Ромкиња и истакао да град Суботица даје пуну подршку инклузији ромске заједнице у нашем граду.

 12542_1.jpg

У буџету за 2019. годину предвиђено је око 2,7 милиона динара за оснаживање ромске заједнице у Суботици. Према речима Илије Ђукановића  300.000 динара намењено је превенцији напуштања школoвања, за „ROMACTED“ програм око 400.000 динара и два милиона динара за унапређење услова становања у Чантавиру.

- Имамо подршку Европске уније, формирали смо мобилне тимове и добили смо једно возило за рад ових тимова, како бисмо преко њих и наших ромских координатора остварили бољу и чвршћу везу између ромске заједнице и локалне самоуправе, те побољшали и унапредили живот свих Рома - изјавио је Ђукановић.

Влада Републике Србије је 3. марта 2017. године основала Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године. На челу Координационог тела налази се потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

-То је јединствен случај у региону, највиши политички ниво је показао  јасну опредељеност да инклузија Рома није питање којим се бавимо само декларативно већ имамо озбиљан напредак у области образовања, становања – рекао је у име Координационог тела Ненад Иванишевић.

У току је доношење новог акционог плана који ће, како је рекао, јасно дефинисати буџетске оквире за реализацију свих активности.

-Простора за побољшање има, пре свега у области запошљавања,  не можемо у 21. веку да говоримо о томе колико је  деце завршило основну школу јер је то питање нечега што се подразумева. Срећом можемо да говоримо о великом броју ромске деце која завршавају средњу школу па и факултете – додао је Иванишевић.

Координатор Тима за инклузију Рома Стеван Николић нагласио је да је инклузија дуг пут, а пракса је показала да су две до три генерације потребне да би једна маргинализована група била активна у систему.

Николић је истакао важност локалних инструмената, националне Стратегије за укључивање Рома, усклађеност са Европском унијом, стављање појединца и породице у фокус, али и усмереност на релевантне институције чији је задатак да обезбеде амбијент сарадње.

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>