Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана централна прослава „Дужијанце 2017”

13.08.2017.

У катедрали Свете Терезије Авилске данас је одржана централна свечаност „Дужијанце 2017”, традиционалне манифестације која се по 107. пут организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на плодовима земље, а нарочито на роду пшенице. Након свечаног еухаристијског славља, овогодишњи бандаш и бандашица, Лука Габрић и Ана Иванковић Радак, предали су градоначелнику Суботице Богдану Лабану хлеб од овогодишњег рода пшенице. Због лошег времена изостала је свечана поворка учесника „Дужијанце 2017“ од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе.|

11261_1.jpg 

Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Лабан је рекао да је увек добро бити заједно; заједно разговарати и договарати се; дружити се; заједно радити и заједно славити и да смо данас овде да заједно прославимо још једну „Дужијанцу“, традиционалну светковину која се поводом завршетка жетве у нашем граду организује већ више од 100 година.

Подсетио је да је и ове године, у Ђурђину, одржано традиционално „Такмичење рисара“, атрактивна манифестација у оквиру „Дужијанце”, где се жито косило као некад, и да је рис – ручно кошење жита – својевремено  био један од најтежих и најважнијих послова марљивих земљорадника са ових простора.

– Тај посао су чекали, за њега се припремали, а кад су га обавили, знали су да ће хлеба бити и за идућу годину. Зато су завршетак риса прослављали поносно и са великом радошћу, а из тог весеља које се у салашарским породицама дешавало после жетве настала је и ‘Дужијанца’, као обичај захвалности Богу на роду пшенице – казао је градоначелник Лабан.

Уз констатацију да је „Дужијанца“ временом постала много више од народног обичаја, и да би појачана промоција „Дужијанце“ допринела ширењу туристичке понуде нашег града, тим пре што бисмо, како је рекао, имали шта да покажемо, градоначелник је истакао да учествовање великог броја младих у свих тридесетак догађаја везаних за овогодишњу „Дужијанцу”, истовремено и радује и наговештава да ће ова жетвена свечаност још дуго бити једна од најбитнијих манифестација у нашем граду.|

 11261_2.jpg

За „Дужијанцу“ су, подвукао је, од изузетног значаја љубав и посвећеност људи који су укључени у реализацију ове манифестације и афирмацију њеног културног идентитета.  

- Дужијанца’ би, као светковина достојанства, поноса и захвалности, увек требало да представља симбол заједништва, а Суботица средину у којој се људи међусобно поштују, разумеју и уважавају. Суботичка локална самоуправа ће и убудуће подржавати ‘Дужијанцу’, али и све друге скупове и догађаје који баштине традицију и културу различитих крајева, јер је управо Суботица препознатљива по неговању различитости која нас зближава – поручио је Богдан Лабан.

На крају обраћања, градоначелник Лабан је поздравио организаторе ове манифестације – чланове Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“ – и носиоце овогодишњег славља и овог лепог обичаја: бандашицу Ану Иванковић Радак и бандаша Луку Габрића.

11261_3.jpg 

Свечану мису захвалницу, с духовног аспекта свакако најважнији део прославе „Дужијанце”, у катедрали Свете Терезије Авилске предводио је монс. др Вјексолав Хузјак, бјеловарско-крижевачки бискуп.

Централна прослава „Дужијанце 2017” завршава се традиционалним Бандашициним колом на Тргу слободе, које би вечерас, у случају да не буде лоше време, требало да почне у 20 часова.


European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>