Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Фондација „Експекто“ обележила десетогодишњицу постојања

17.11.2016.

Помоћница градоначелника задужена за област образовања, здравствене и социјалне заштите, Етела Јеринкић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, и заменица секретара Секретаријата за друштвене делатности Града Суботице, Магда Фехервари, присуствовали су данас представљању десетогодишњег рада Фондације за менталну хигијену „Eкспектo“.

10633_1.jpg

Директорка Фондације „Eкспекто”, Ливија Јо Хорти, подсетила је да је Фондација почела са радом у новембру 2006. године и да је први пројекат – изложба „Metamorphosis-droga” – био посвећен превенцији злоупотребе психоактивних супстанци.

– У протеклих десет година само у тај пројекат, који је и даље део превентивне понуде, било је укључено више од 30.000 ђака и родитеља са територије нашег града и шире, као и стручњака из просвете, социјалне и здравствене заштите и цивилног сектора – рекла је Ливија Јо Хорти.

Уз честитке на јубилеју, Илија Ђукановић је изразио уверење да је Фондација „ Експекто” у протеклом периоду испунила све обавезе и очекивања Града Суботице који је, како је рекао, ову фондацију основао с циљем да ради на превенцији злоупотребе дрога и вршњачког насиља и постизању степена толеранције код младих.

– Град је и ове године издвојио значајна средства за рад Фондације, 3,6 милиона динара. Веома је важно да   кроз сарадњу са локалном самоуправом, школама и осталим релевантним установама и даље буде место где ће млади који имају неке проблем моћи да потраже помоћ. На Граду Суботици је да и убудуће подржава рад ове фондације, а на Фондацији ‘Еxspecto’ да настави са успешном реализацијом својих програма – нагласио је Ђукановић.

Фондација „ Експекто” је, од оснивања, реализовала бројне програме намењене превенцији и санацији последица злоупотребе психоактивних супстанци попут изложбе „Metamorphosis-droga“, трибине „Утицај наркоманије на мој живот“ и вршњачке едукације „Изазови-дрога, одолети или не?”. Поред тога, основан је и клуб „Анонимних алкохоличара”, а реализовани су и програми ране превенције „Нови изазови - трудноћа, порођај, родитељство“ и превенције злостављања деце.

Истраживање „Изазови-дрога!“ спроведено је трећи пут током школске 2014/15. године. По најновијим резултатима, коришћење легалних и илегалних дрога се, по већини критеријума, смањило у односу на претходне године.

У Суботици је у школској 2006/07. години 28 одсто анкетираних ученика средњих школа пробало или конзумира неку врсту опојних дрога, у школској 2010/11. години 26 одсто, а у школској 2014/15. години 20 посто.  

У осмим разредима у школској 2006/07. години шест одсто ученика обухваћених анкетом имало је искуство са дрогама, у 2010/11. три одсто, а у у 2014/15. школској години пет одсто.

По најновијем истраживању, коришћење алкохола међу „осмацима“ је 18 одсто (2007–34; 2011–22 одсто), док 71 одсто средњошколаца недељно бар једном пије алкохолно пиће (2007–75; 2011–77 одсто).  

Пушење је присутно међу четири одсто испитаних ученика осмог разреда (2007–17; 2011–шест одсто), док 35 одсто средњошколаца пуши макар и повремено (2007–41; 2011–32 одсто).

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја