Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Обележен Међународни дан старијих особа

30.09.2016.

Пригодним програмом и низом активности представника Градског удружења пензионера, Геронтолошког центра, Црвеног крста, Каритаса, Дома здравља, Апотеке Суботица и Завода за јавно здравље, на суботичком централном градском тргу обележен је Међународни дан старијих особа – 1. октобар. Како се процењује, 2050. године број особа старијих од 60 година премашиће две милијарде, а 2000. тај број је износио 600 милиона. Србија је једна од најстаријих земаља у Европи и у свету. У нашој земљи број старијих од 65 година 2012. године први пут је премашио број млађих од 18 година. Тада је 1.211.000 становника било старије је од 65 година, што је преко 17 одсто учешћа у укупној популацији.

10549_1.jpg

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић, рекао је, обраћајући се медијима, да је Међународни дан старијих особа прилика да се све установе и организације из нашег града које брину о најстаријој популацији окупе на једном месту и нашим најстаријим суграђанима дају потребне информације о видовима помоћи које могу да им пруже током целе године.

– Међународни дан старијих особа има за циљ подизање свести о  проблемима са којима се наши најстарији суграђани суочавају, а задатак локалне самоуправе и свих присутних учесника је да урадимо све како би они те проблеме лакше пребродили. Локална самоуправа је у 2016. години определила новчана средства за службу 'Нега и помоћ у кући' у висини од 38 милиона динара, за 850 корисника, колико их Геронтолошки центар има. Осим Геронтолошког центра, услугу помоћи и неге у кући најстаријим Суботичанима пружају и Каритас и Коло српских сестара, и за те намене Град Суботица је определио 3,9 милиона динара – истакао је Ђукановић.

У Србији је данас скоро 1,3 милиона људи старије је од 65 година. Од укупног броја старијих особа, њих 106.951 има више од 85 година. Просечна старост становника у Србији је 42,7 година. Процене су да ће до 2041. године више од једне четвртине становништва Србије чинити особе старије од 65 година, а посебно тешка ситуација биће у сеоским срединама.

Међународни дан старијих особа уведен је одлуком Уједињених нација 1990. године, у намери да се укаже на проблеме с којима се старији суочавају, али и на доприносе које и данас имају у друштву.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја