Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB

A szecessziós örökség védelme és népszerűsítése a Duna-menti régióban

11394_3.jpg

11394_1.jpg

A szecessziós örökség védelme és népszerűsítése a Duna-menti régióban

A projektet a Transznacionális DUNA Együttműködési Program támogatásával finanszírozzák.  

A projekt teljes költségvetése 1.649.559 euró, amelyből 1.206.795,15 euró az ERDF-alapokból, míg 195.330 euró az IPA-alapokból származó támogatást jelenti. A költségvetés hátramaradt részét az érdekelt partnerek saját országaik  hozzájárulásával biztosítják.   

Projekt gazda: Nagyvárad Önkormányzata, Románia

Partnerek:
Ausztria: MAK Osztrák Iparművészeti/Kortárs Művészeti Múzeum, Bécs
Bulgária: Országos Akadémiai Könyvtár és Információs Rendszer Alapítvány  
Horvátország: Iparművészeti Múzeum, Zágráb
Magyarország: Iparművészeti Múzeum, Budapest; Szeged és Térsége Turisztikai nonprofit kft.
Románia: Román Kulturális és Nemzeti Örökség Intézete
Szerbia: Szabadka Város; Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet, Belgrád
Szlovénia: Szlovén Köztársaság Várostervezési Intézete

Társult  stratégiai partnerek:
Belgium: Reseau Art Nouveau Network
Románia: Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapokért Felelős Minisztérium; Icomos Románia

A projekt megvalósítására 2017. január 1-je és 2019. június 30-a között kerül sor.

A projekt leírása: Az együttműködés felöleli a szecesszió különleges sajátosságaival rendelkező földrajzi területeket a Duna-menti régióban, kiegyensúlyozza a többszintű együttműködést és a multidiszciplináris szaktudást, valamint biztosítja az eszközforrások felelőségteljes és hatékony felhasználását. A projekt széleskörű hozzáértést és nagyszámú különböző szakembert irányoz elő, aminek az a célja, hogy előkészítse  az együttműködést a Duna-menti régió szecessziós örökségének védelmére és népszerűsítésére irányuló leghatékonyabb módszerek feltárására.

A projekt olyan stratégiai dokumentumot is kidolgoz , amely előirányozza a Duna-menti régió szecessziós örökségének hatékonyabb védelmére és népszerűsítésére irányuló tevékenységeket. A szecessziós örökség legértékesebb részét még nem becsülték fel átfogóan  a teljes Duna-menti régióban. Az említett tevékenységek makroregionális szinten felölelik a teljes örökség feltérképezését, majd ennek alapján mint a Duna-menti régió szecessziós örökségének védelmét és népszerűsítését célzó irányelveket, meghatározzák a stratégia dokumentumot és az Akciótervet.   

E rendkívül értékes örökség megfelelőbb konzerválását célzó kapacitások javítása érdekében, a projekt két átfogó elemzést végez: Tanulmány a szecessziós épületdekorációról, amely a tevékenységekbe bevonja a Duna-menti régió szakembereit, de más elismert szakembereket is, akik meghatározzák az e területen épített szecessziós épületek konzerválásához szükséges módszereket és eljárásokat; és Tanulmány a Duna-menti régió nagy számú szecessziós épülettel rendelkező modern városközpontjai köztereinek kihasználásáról.     

A projekt, városfejlesztési szempontból, s a szakemberek véleményét figyelembe véve, szabályozza a szecessziós örökség védelmére irányuló irányelvek kidolgozását és elfogadását. Nagyvárad és Szabadka, a védett területekre vonatkozóan, kidolgozza saját városfejlesztési terveit, kiemelve, többek között, a város központi részeiben lévő köztereken belüli funkcionális és engedélyezett infrastrukturális beavatkozásokat, méltányolva azokat a helyeket, ahol a legtöbb szecessziós örökség van.

A projekten belül létrehozzák a szabadalommal rendelkező és a szecesszió különböző területeinek tanulmányozásával foglalkozó szakemberek egyesített adatbázisát, kezdve a kutatóktól a restaurátorokig, valamint a művészettörténészektől a műépítészekig. Ezt az adatbázist folyamatosan bővítik és frissítik a jelen projekt befejezése után is.  

A Duna-menti régióban található szecessziós örökség megerősítése és vele kapcsolatos ismeretek frissítése végett 5 mesterkurzust szerveznek a szecesszió védelmével összefüggő öt legfontosabb témában: restaurálás, építészet, várostervezés, művészettörténet/muzeológia és a kulturális örökség nyilvános irányítása. Ezek a kurzusok elősegítik az említett örökséggel kapcsolatos ismeretek naprakésszé tételét, alkalmazva a rendelkezésre álló legkorszerűbb fejlesztési irányvonalakat, módszereket és technológiákat, valamint biztosítják a know-how kezelési módszerhez való zavartalan megközelítést a teljes Duna-menti régióban.

A projekt kidolgozza az Art Nouveau web mobile app interaktív, földrajzi helyalapú alkalmazását, amely felhasználható a turisták, az idegenvezetők, a közösség, az önkormányzatok, az örökségi szakértők és a hatalmi szervek részéről. Az alkalmazás különleges hangsúlyt fektet lokális szinten a szecessziós örökséggel összefüggő tudatosság és érdekeltség fokozására a Duna-menti régióban.   

Az együttműködés egész sor rendezvényt szervez A Szecesszió Világnapja elnevezésű ünnepség keretében 2017 júniusában és 2018 júniusában. A rendezvényeken belül kisebb kiállításokat és műhelymunkákat, ingyenes vezetett túrákat és más eseményeket szerveznek, amelyek vonzóak a helyi közösségek és turisták számára, s amelyek aktív résztvevőként bevonják az érdekelteket az említett eseményekbe. A rendezvényekkel kapcsolatos információk hozzáférhetőek a honlapokon és a közösségi médiában.

A projekten belül filmet mutatnak be a Duna-menti régióban található szecesziós örökségről. A film a legfőbb hansúlyt a szecessziós mozgalom sajátos megnyilvánulásaira  helyezi az említett földrajzi térségben, kitérve annak legfontosabb elemeire. A film hozzáférhető lesz a partnerek honlapjain e projekten belül kifejlesztett digitális tárhely részeként, valamint a filmet népszerűsítik a nemzeti és regionális médiákon (beleértve a közösségi médiákat) keresztül.

A projektet a Tartományi pénzügyi titkárság támogatja 3.219.000 RSD értékben

11394_2.jpg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia