Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Subotica od A do Ž

V

Vermeš Lajoš (1860-1945.), aristokrata sa Palića, organizovao je Palićke sportske igre, preteču Olimpijskih igara. Tek 14 godina kasnije nastale su olimpijske igre Pjera Kubertena u Atini. Palićke olimpijske igre igrane su i leti i zimi, sve do 1914, kada su prekinute zbog rata. Lajoš Vermeš je bio i osnivač Subotičkog gimnastičkog društva.

Velika terasa: Izgradnja Velike terase na Paliću, u stilu secesije, završena je 1911. godine, a sam objekat je u to doba bio višenamenski (poslastičarnica, restoran, spratni deo namenjen zabavama i balovima). Dve velike otvorene terase krase prednju stranu objekta, sa prepoznatljivom rezbarenom ogradom. Neposredno ispred Velike terase smešten je najmanji secesijski objekat specijalne namene – Muzički paviljon.
Velika terasa, sa oko 3.300 kvadrata, kao i još nekoliko objekata u Velikom parku na Paliću, čini turističko i kulturno jezgro tog mesta. Trenutno je u toku rekonstrukcija Velike terase.

Vrlić, Subota, dvoranin cara Jovana Nenada, njegov rizničar i namesnik, čija se skulptura nalazi u centru grada.

Vodotoranj na Paliću izgrađen je 1912. godine. On je predstavlja simbol Palića i glavni ulaz na Palić.

Velika većnica ili Svečana većnica Gradske kuće ponovo je 1991, posle temeljite obnove za proslavu šest vekova prvog pominjanja grada, zasjala starim sjajem secesije koji su joj podarili projektanti Marcel Komor i Deže Jakab. Dopunskom tehničkom opremom ovo je postala sala za koncerte, venčanja i skupove vrhunskog ranga, verovatno jedna od najlepših u ovom delu sveta. U mnoštvu neverovatnih detalja, izdvajaju se štitovi na stropu većnice, koji su se menjali sa svakom novom vlasti. Danas su vraćeni prvobitni simboli, među kojima motivi sa subotičkog grba: Bogorodica sa Isusom, sv. Tereza Avilska i lav s mačem. Većnicu krase i fantastični vitraži: car Franjo Josip i carica Marija Terezija sa svoja dva paža. Pored njih, tu je i galerija mađarskih kraljeva i šest uglednih ljudi iz mađarske istorije. Ti vitraži su dela majstorske radionice Mikše Rota i Šandora Nađa.

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>