LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
Europe for Citizens
Projekat Balkan i Evropa zajedno

Pitajte gradonačelnika


Novo pitanje
Na ovim stranicama gospodin Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, odgovara na Vaša pitanja.
olga markovic, olgatakac@yahoo.com srbija
13.02.2017. 19:26:12
postovani zanima me dali vi primate gradjane na razgovor i ako primate kada hvala

Poštovani,

Vrata kabineta gradonačelnika Bogdana Labana otvorena su za sve građane koji žele da razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju, kao i o njihovim predlozima i sugestijama vezanim za poboljšanje rada subotičke lokalne samouprave.

U cilju unapređenja komunikacije sa građanima, sagledavanja i rešavanja problema sa kojima se susreću, svi građani koji su zainteresovani za razgovor, gradonačelniku najpre treba da se obrate pismenim putem. Samim tim kabinet gradonačelnika može da stekne uvid u predložene teme i termin prijema građana uskladi sa ostalim obavezama gradonačelnika.

Predloge možete da uputite elektronskom poštom na e-mail adresu: mayor@subotica.rs ili putem Pošte na adresu: Trg slobode 1, Gradska kuća, Kabinet gradonačelnika.

S poštovanjem,

Kabinet gradonačelnika


G.S., miki6363@hotmail.com Srbija
07.02.2017. 10:31:14
Postovani gradonacelnice! Da li su odobrena sredstva korisnicima socijalne pomoci za nabavku ogreva? Ako jesu zasto Centar za Socijalni rad ne distribuira korisnicima novcana sredstva za nabavku ogreva?Nije uopste prijatno sedeti u hladnom ceo dan i smrzavati se po ovom vremenu.

Poštovani, 

Odgovor na Vaše pitanje dostavljen je iz Sekretarijata za društvene delatnosti i glasi: 

          Odlukom o budžetu Grada Subotice za 2017.g. planirana su sredstva za priznavanje prava na pomoć u vidu ogreva odnosno isplatu novčane pomoći za nabavku ogreva ili troškove grejanja za korisnike prava na novčanu socijalnu pomoć i drugim licima u stanju socijalne potrebe radi očuvanja minimalne egzistencije u ukupnom iznosu od 3.420.000,00 dinara.

          U skladu sa članom 67. Odluke o ostvarivanju prava u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti Grada Subotice («Službeni list Grada Subotice», br. 40/13, 15/14-ispravka, 7/15 i 44/16) pravo na pomoć u ogrevu priznaje se na osnovu kriterijuma koji utvrđuje Centar za socijalni rad.

          Obzirom da je rešavanje po pojedinačnim zahtevima građana za pomoć u vidu ogreva u nadležnosti Centra za socijalni rad, za priznavanje navedenog prava potrebno je da se sa zahtevom obratite Centru za socijalni rad Grada Subotice, Šantićeva 27, tel.br.024/548-220. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti 

Kabinet gradonačelnika


Никола, labat@mts.rs Србија
30.01.2017. 15:38:48
Поштовани г. градоначелниче, Молим Вас да ми одговорите због чега се не може извршити увид у готово половину Службених листова Града Суботице, као што је то до сада била пракса? С поштовањем Никола

Поштовани,

На Ваше питање о немогућности увида у одређени број Службених листова из Службе за информатику достављен је следећи одговор:
Званична интернет презентација града Суботице донедавно је била на латиничном писму. Преласком на ћириличну верзију, неки садржаји портала недостају, јер до сада нису били попуњени. Ради се на пребацивању свих садржаја на ћириличну верзију, али због техничких капацитета службе још нисмо успели да тај обиман посао у целости завршимо. Реч је о више од 10.000 страница и молимо Вас за разумевање.
На латиничној верзији портала Града Суботице могуће је извршити увид у све бројеве Службеног листа. На латиничну верзију можете прећи са избором иконице заставе Републике Србије у заглављу сајта где се мењају језици и писма.

С поштовањем,

Служба за информатику

Кабинет градоначелника


Marija, kst@yunord.net Srbija
24.01.2017. 18:56:01
Pozdrav, Ove zime su nam ulice neociscene od leda, a dpogotovu na prozivci gde su kladionice,i preko autobuske stanice, i preko od MESC-a.Pohvala za deo oko bazena na prozivci.u ul. Dragise Misovica kod br. 5 i 13 leda koliko volis a inspekcije sta radi.

Poštovani,

Na Vaše pitanje o uklanjanju snega i leda na određenim lokacijama u gradu iz  Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor: 

Kolovoz na Segedinskom putu (preko puta autobuske stanice) je u nadležnosti JP "Putevi Srbije", dok su pešačke staze u programu rada zimske službe Javnog preduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje Subotica  i na istima je u dva navrata ponovljeno čišćenje posle redovne akcije čišćenja snega.

Kolovoz i pešačke staze u ulici Blaška Rajića se nalaze u programu rada zimske službe  i čišćen je sneg sa kolovoza i pešačkih staza u redovnoj akciji čišćenja, uključujuči i predmetni  deo pešačkih staza oko pomenutih kladionica.

Obaveštavamo Vas da je kolovoz u ulici Dragiše Mišović u programu rada zimske službe za 2017. godinu i sneg na njemu  je očišćen,  dok pešačke staze nisu uvrštene u program rada.

Nakon prijema Vašeg pitanja, komunalni inspektori su obišli navedene adrese. Na adresama na kojima  je komunalni inspektor utvrdio da trotoari nisu očišćeni,  usmeno je upozorio vlasnike stambenih objekata i poslovnih prostora da su dužni da ispred svojih objekata očiste trotoar ili da ga pospu nekim abrazivnim materijalom. Vlasnici su nakon upozorenja postupili u skladu sa Odlukom o uklanjanju snega i leda na teritoriji Grada Subotice, što je, takođe, prekontrolisano od strane komunalnih inspektora. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj 

Kabinet gradonačelnika


Nikola, Istvancic@gmail.com Srbija
17.01.2017. 08:49:29
Dobar dan gos.Laban.Interesuje me kad će se raditi rekonstrukcija Mohačke ulice kao i asfaltiranje Bele Kuna ulice u kojoj navodno već 10 god postoji asfalt,što je veoma zanimljivo?U našoj mesnoj zajednici nema nikakvih dešavanja jer izgleda da postavljeni u Mz Peščara ne lome se baš jako što se posla tiče.

Poštovani,

Na Vaše pitanje o rekonstrukciji Mohačke ulice i asfaltiranju ulice Bele Kuna iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje dostavljen je odgovor: 

Mohačka ulica je na drugom mestu prioriteta Vaše mesne zajednice za rekonstrukciju ulica. U skladu sa time Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica će Mohačku ulicu uvrstiti u plan i program rada za 2017. godinu u skladu sa finansijskim mogućnostima. 
Uvidom u dostupnu dokumentaciju utvrđeno je da ulica Bele Kuna nije imovinski-pravno rešena, s obzirom na to, ne postoje uslovi za izradu tehničke dokumentacije i asfaltiranje iste.

S poštovanjem, 

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica 

Kabinet gradonačelnika


vesna berta, djurdjin@gmail.com srbija
03.01.2017. 12:19:52
kako bi bilo da grad doda neku nagradu i da se motivisu gradjani da skupimo za wi fi slobodnu zonu ... da se ``opismenimo``, :) ``VESTI ► MINISTARSTVO POZIVA GRAĐANE DA SAKUPLJAJU FISKALNE RAČUNE Share 11:58h Beograd Ministarstvo poziva građane da sakupljaju fiskalne račune Ministarstvo poziva građane da sakupljaju fiskalne račune Foto: prsc Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pozvalo je danas građane da učestvuju u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" koja će dobitnicima doneti vredne nagrade kao što su automobili, putovanja u zemlji i inostranstvu i stan u Beogradu, a najaktivnijim opštinama i gradovima zonu besplatnog interneta. "Prvog dana 2017. zvanično je počela Godina borbe protiv sive ekonomije u okviru koje će Vlada Srbije sprovesti edukativnu kampanju i čitav niz mera za suzbijanje nelegalne trgovine i neprijavljenog rada, saopšteno je iz ministarstva. Dodaje se da je jedna od aktivnosti i nagradna igra sa fiskalnim računima i slipovima u kojoj mogu da učestvuju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Srbiji. Za učešće je neophodno prikupiti najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda o plaćanju karticom (slipova), izdatih između 1. januara i 31. marta 2017, minimalne vrednosti 100 dinara po računu ili slipu. Veći iznos računa ne povećava šansu za dobitak, ali zato građani koji plaćaju karticom dupliraju svoje šanse jer uz fiskalne račune dobijaju i slipove. Sakupljene račune građani će moći od 1. februara da dostave u kovertama koje će biti besplatne i dostupne u svim filijalama Pošte Srbije. Predviđena su četiri nedeljna izvlačenja nagrada tokom marta i početkom aprila. Paralelno sa nagradnom igrom, biće organizovano i takmičenje opština i gradova u prikupljanju računa, a nagrada za najaktivnije lokalne zajednice biće wi-fi zona besplatnog interneta. Nagradnu igru organizuje Ministarstvo finansija u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a podršku pružaju i Poreska uprava, Državna lutrija Srbije i Republički sekretarijat za javne politike. autor: SA izvor: Beta NAGRADNA IGRA / RAČUN / FISKALNI RAČUNI / UZMI RAČUN I POBEDI``

Poštovani,

u sladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS", br. 129/2007, 83/2014 - dr. zakon i 101/2016 - dr. zakon) i Statutom Grada Subotice ("Službeni list opštine Subotica br.26/08 i 27/08-ispr. i "Službeni list grada Subotice" br.46/11 i 15/13) Grad Subotica nema nadležnost da organizuje nagradne igre.

 S poštovanjem,

Sekretar Sekretarijata za finansije

Kabinet gradonačelnika


Dragan, vitasdje@mts.rs Srbija
28.12.2016. 15:12:50
Poštovani Gospodine Laban, Ja sam iz opštine Mali Bajmok, i interesuje me način na koji bih mogao da realizujem inicijativu ljudi iz našeg kraja koji samoinicijativno žele da pomognu u uredjenju dečijeg vrtića "Hajdi" , koji je , moram priznati, već duže vreme u jako lošem stanju. U takvom stanju, mi, roditelji dece koja pohadjaju ovaj vrtić, ne možemo više da prihvatimo da našu decu izlažemo uslovima koji su trenutno takvi kakvi jesu. Smatramo da može mnogo bolje i spremni smo da u tome pomognemo na sve načine. Želeo bih da saznam, kako najlakše možemo da utičemo na promene u konkretnom vrtiću jer inicijativa već postoji, samo je realizacija bitna. Počeli bi smo od zamene namestaja i uredjenja enterijera. Veće radove na spoljašnjosti ne bismo mogli finansijski da podnesemo, pa me zanima kako bi i to mogli da rešimo. Hvala na brzom odgovoru, S poštovanjem , Dragan Vitasović,

Poštovani,

U vezi Vašeg pitanja o načinu realizovanja inicijative pomoći dečijem vrtiću „Hajdi“ odgovor je sledeći:

Ukoliko postoji donatorska namera za učešće u poboljšanju materijalnog stanja u objektima Predškolske ustanove „Naša radost", onda je potrebno da se obratite upravi, odnosno tehničkom direktoru na mejl  veljkovojnic@gmail.com sa pismom o namerama na osnovu kojeg ćete dobiti detaljna uputstva o proceduri za realizaciju donacije. Svaka donacija, obzirom na višedecenijsko neulaganje u objekte Ustanove je više nego dobrodošla i predstavlja pomoć u naporu da se ukupno stanje u njima popravi. Prošle godine su u tu svrhu izdvojena značajna sredstva, pa je između ostalog, sa 1.500.000 dinara izvršena gasifikacija dečijeg vrtića "Hajdi" u MZ Mali Bajmok. I ove godine nam je cilj da nastavimo sa poboljšavanjem uslova za rad i boravak u dečijim vrtićima.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


MARGIT , margita@gmail.com SZERBIA
14.12.2016. 17:27:48
gospon Laban,obracam se sa molbom da me uputite gde mogu resiti problem,naime radi se o sledecem,u leto zgrada pavla stosa 6,imala pucanje vodovodne cevi sto smo morali zameniti,izmedju parkinga i zgrade je trotoar,i pisala sam gospon BUNFORDU molbu ako je moguce da tada DIREKCIJA ZA IZGRADNJU GRADA,asfaltira trotoar Drazena mi je obecala da ce se asfaltirati sto nije ucenjeno,a sada vise nije njena nadleznost rekla mi je danas prepodne, te bih vas molila, da nam pomognete resiti problem.A imala bih jos neke predloge, jer su dosta problematicni,prvo da donesete odluku,za klima uredjaje,cevi da se zabrane postaviti na prozore,na fasade zgrada,jer fasade upijaju tu vodu koja iscuri kroz te cevi, i jos sto mi jako smeta, vlasnici kucnih ljubimaca mislim na kerove,nemaju oznaceno mesto gde bih mogli povesti kerove za vrsenje nuzde, to se obavlja na sve strane i sto je najgore vlasnici nemaju toliko obraza da pokupe izmet,to bi trebalo debelo kaznjavati, unapred zahvalna. sˇpostovanjem

Poštovani,

Na Vaše pitanje o saniranju asfaltnog trotoara‚ u ulici Pavla Štosa iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje dostavljen je sledeći odgovor:

Uvidom u stanje na licu mesta u ulici Pavla Štosa konstatovano je da je usled radova na saniranju vodovodne cevi isečen deo asfaltnog trotoara u širini od 40 cm i dužini od oko 20 m. Na osnovu usmenog dogovora između tadašnje JP “Direkcija za izgradnju Grada Subotice” i Skupštine stanara zgrade Pavla Štosa br. 6 izvođač radova na saniranju vodovodne cevi trebao je da izvrši kompletno vraćanje u prvobitno stanje ali to nije učinjeno, tako da  nedostaje završni sloj asfalta. S obzirom na frekventnost predmetnog trotoara i opasnoti od povređivanja građana sanacija trotoara će biti izvršena. 

S poštovanjem,

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica

Kabinet gradonačelnika


Milodrag Lakić, milodrag.lakic@gmail.com Srbija
07.12.2016. 21:12:41
Da li je moguće da nema para da se bar malo dovedu u red trotoari i osvetljenje trotoara npr. oko Buvljaka, Sivački put, oko Trgoprometove posluge... Ja sam odrastao, ali, verujte da mi nije svejedno naveče ići ovim trotoarima. Pored toga, na svakom ćošku su ovi koji se ne kažnjavaju. Deca sama ne smiju ići u školu. To svi znamo, a zašto ćutimo, ne znam. Šta se dešava.

Poštovani,

Odgovor na Vaše pitanje dostavljen je iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica i on glasi: 

Na teritoriji mesne zajednice Mali Bajmok u toku 2016. godine vršena je rekonstrukcija pešačke staze duž AD  ,,Tržnica” uz Somborski put zatim presvlačenje kolovoza i izgradnja taksi stajališta u Durmitorskoj ulici.

Za ulicu Sivački put od ulice Fočanska do Mačvanske ulice izrađena je projektno-tehnička dokumentacija  i ista je kandidovana za izgradnju u 2017. godini.

Uvidom na terenu, utvrđeno je da na predmetnoj lokaciji ne postoje nedostaci iz delokruga rada "Javnog preduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje", što potvrđuju i zahtevi kancelarije mesne zajednice ,,Mali Bajmok” u kojima se ni jedan prioritetni zahtev ne odnosi na predmetnu lokaciju. 

S poštovanjem, 

Javno preduzeće za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje Subotica

Kabinet gradonačelnika


Milan Petkovic, mpetkovic96007@gmail.com Srbija
05.12.2016. 22:18:29
Poštovani gradonačelniče, Zanima me na osnovu kog kriterijuma grad donosi odluku o deficitarnosti za studentske stipendije i kako je moguće da smerovi sa subotičkog VTŠa nose više poena od novosadskog FTNa? Takođe, zašto nema smera "Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije" (FTN) i zašto se na nekim fakultetima opšti smerovi dele, a na nekim ne (Konkretan primer, smer "Energetika, elektronika i telekomunikacije" na FTNu se u drugoj godini deli na 5 smerova, "Računarstvo i automatika" na RT-RK, automatiku itd)? Srdačan pozdrav

Poštovani,

Na Vaše pitanje u vezi kriterijuma za odredjivanje  deficitarnih struka prilikom dodele stipendija i nejasnoća oko bodovanja iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor:

Prema Odluci o stipendiranju studenata sa teritorije Grada Subotice (Službeni list Grada Subotice Odluka o stipendiranju studenata sa teritorije Grada Subotice ( Službeni list Grada Subotice 27/2013, 34/2014 i 44/2016 ) reguliše načine i uslove za dobijanje stipendije.

Član 12:

Za bodovanje prema deficitarnosti struke Komisija pribavlja sledeće dokumente, odnosno podatke:

-          izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje o deficitarnim strukama,

-          predloge Nacionalnih saveta nacionalnih manjina: Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Hrvatsko nacionalno vijeće i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine o strukama koje su sa stanovišta i utvrđenih potreba te nacionalne manjine deficitarne.

-          podatke o potrebama Grada, utvrđenim od strane Saveta za zapošljavanje Grada Subotice.

Na osnovu dokumenata i podataka iz stava 1. ovog člana Komisija za svaku godinu pre raspisivanja konkursa utvrđuje deficitarnost struka i pre bodovanja sačinjava listu deficitarnih struka za tekuću školsku godinu sa određivanjem kategorije deficitarnosti.

Kategorije deficitarnosti struka su:

-          I kategorija - struke za kojima je iskazana potreba od strane sva tri organa iz stava 1. ovog člana;

-          II kategorija - struke za kojima je iskazana potreba od strane dva organa iz stava 1. ovog člana;

-          III kategorija - struke za kojima je iskazana potreba od strane jednog organa iz stava 1. ovog člana.

Bodovanje studenata po osnovu deficitarnosti struke vrši se prema sledećoj tabeli: 

Kategorija deficitarnosti

Broj bodova

I kategorija

60 bodova

II kategorija

40 bodova

III kategorija

20 bodova

Prema dopisu  Saveta za zapošljavanje Grada Subotice  bodovanje za deficitarnost odredjenih struka za dobijanje stipendija za studente sa teritorije Grada Subotice izvršeno je  na osnovu svih dostavljenih podataka i uvida u potrebe privrede

Kako su privrednici u Subotici prethodnih godina više zapošljavali inženjere sa VTŠ u Subotici, nego inženjere sa FTN iz Novog Sada, nekim modulima sa VTŠ  dat je veći broj bodova.

Na listi deficitarnosti objavljenoj na sajtu Grada nalaze se moduli i smerovi za koje konkurišu studenti sa teritorije Grada Subotice. Inače neki fakulteti prilikom izdavanja potvrda upisuju samo opšti smer-modul, a neki  konkretne obrazovne profile.

Svi koji su učestvovali u izradi deficitarnosti,  imali su sledeću listu (preuzetu u oktobru 2016. godinesa sajta fakulteta) na osnovu koje su određivali deficitarnost –konkretno za Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Ovu listi možete videti na sledećem linku: http://www.ftn.uns.ac.rs/688425262/studijski-programi. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Dalibor Vilov, daliborvilov@gmail.com Srbija
02.12.2016. 19:26:16
Gospodine Gradonačelniče, nama koje bi trebalo da greje Subotička Toplana, nedavno su stigli Ugovori.Da li mislite da bi Vi i grad kao osnivač ovog preduzeća trebali da ga proučite i uradite nešto da se stavi tačka na pljačku građana Subotice od strane Toplane?

Poštovani,

Na Vaše pitanje o Ugovorima koje je potrošačima dostavilo Javno komunalno preduzeće „Subotička toplana“ iz ovog javno-komunalnog preduzeća  je odgovoreno:

Zakonom o energetici („Službeni glasnik RS“, br. 145/14) propisano je da su snabdevač toplotnom energijom i krajnji kupac dužni da zaključe ugovor o snabdevanju toplotnom energijom.

Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom („Službeni list Grada Subotice“, br. 39/14, 43/14 i 5/16) propisan je sadržaj navedenih ugovora, kao i uslovi pod kojim se ugovor zaključuje.

JKP „Subotička toplana“  Subotica je izradila Ugovor o prodaji toplotne energije u skladu sa Zakonom o energetici  („Službeni glasnik RS“, br. 145/14) i Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom („Službeni list Grada Subotice“, br. 39/14, 43/14 i 5/16).

Odlukom je propisano da ukoliko kupac toplotne energije ne potpiše ugovor, a i dalje prima isporučenu toplotnu energiju, odnosno nije otkazao njeno korišćenje u skladu sa Odlukom, on će i nadalje biti kupac toplotne energije. 

S  poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


Zoltan Helenyi, helenyi@eunet.rs Srbija
02.12.2016. 09:25:03
Postovani ! Dva problema, koje i Vi znate i vidite svaki dan, ali nista se ne dogadja u pravcu resavanja. 1. Automobilski ""saobracaj"" i parkiranje u pesackoj zoni (korzo, trgRepublike, zadnji ulaz Maxi prodavnice). osim dostave sa dozvolom ima puno privatnih vozila, a i kamiona sto unistavaju plocice i opasni su za pesake. Iz prozora sad vidim 5 privatnih automobila parkiranih kod zadnjeg ulaza Maxija na trotoaru. 2. Golubovi !? Vazniji su od ljudi, kao svete krave u Indiji. A gore su od pacova, zaraze , prljavstina, unistavanje Sa postovanje Zoltan

Poštovani,

Povodom Vašeg pitanja iz nadležnog Sekretarijata dostavljen je sledeći odgovor:

- Što se tiče parkiranja u pešačkoj zoni, ona je predmet svakodnevne kontrole komunalne inspekcije i komunalne policije. Vozila koja koriste deo javne površine za parkiranje mimo saobraćajne regulacije redovno se uklanjaju ili se izriču kazne na licu mesta. U narednom periodu će se obratiti posebna pažnje na pomenute lokacije i nalaziće se u prioritetima kontrole.

- Golubovi koji se pojavljuju u centru grada su divlji golubovi. Delimično rešenje problema bi bilo zakonsko regulisanje zabrane hranjenja golubova u centru grada.

S poštovanjem,

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Kabinet gradonačelnika


Miljana Barjaktarevic, ajkimiljana@gmail.com Srbija
30.11.2016. 12:02:04
Dobar dan. Zanima me kada ce biti isplacena jednokratna pomoc trudnicima. Resenje sam dobila na kucnu adresu 19.10.2016. Hvala unapred

Poštovana,

Zahtev za jednokratnu novčanu pomoć trudnicama na teritoriji Grada Subotice ste predali 17.10.2016.godine, rešenje je urađeno i poslato  18.10.2016.godine.

- Isplata jednokratne novčane pomoći  se vrši prema datumu predaje zahteva. Do sada je  isplata  izvršena po Rešenjima izdatim u septembru 2016.godine. Isplata se vrši periodično za određen broj zahteva,u skladu sa likvidnošću budžeta, a s obzirom na datum kada ste primili Rešenje, možete očekivati pripadajuća Vam sredstva do kraja decembra 2016. godine.

S poštovanjem,

Sekretarijat za finansije

Kabinet gradonačelnika


marina delmenico lebovic, marina.delmenico@3enne.ch ch
30.11.2016. 08:59:28
Postovani gospodine Laban,2000-te godine sam kupila kucu u Jezerskoj ulici na Palicu i od tada do danas o odrzavanju stabala,odnosenju lisca,osvetljenju,nedozvoljenom parkiranju niko nebrine.Obracala sam se na vise mesta i niko mi ne daje odgovor.Stanovnici ulice su i predlagali da zajednicki plate orezivanje stabala i nista. Ulica je jednosmerna a koristi se kao dvosmerna svakodnevno.Turisti ostavljaju puno smeca i zamislite nema ni jedne kante za otpatke.(u MZ Palic su mi i vrlo ljubazno odgovorili da ih nikad nece ni biti)Na nekim mestima na Palicu kante za otpatke su postavljane kao skulpture i to na svakih 10 metara isto tako i lampioni. Bilo jos puno toga,dovoljno se prosetati tom ulicom od aprila do novembra ili vikendom u toku zime...a mogu vam i poslati puno vrlo LEPIH fotografija. Pitanje je jedno:KO i KAD ce se pobrinuti o toj ulici? Srdacan pozdrav Maurizio e Marina Delmenico

Poštovana,

Na Vaše  pitanje o rešavanju problema u Jezerskoj ulici na Paliću iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor:

Orezivanje drvoreda poslednji put izvršeno je tokom aprila 2015. godine, prema rešenju Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove. Tom prilikom su orezane sve suve grane i grane koje su predstavljale opasnost po ljude i imovinu. U toku decembra 2016. godine, stručna služba Sekretarijata Gradske uprave nadležnog za komunalne poslove je izašla na teren i konstatovala da postoji potreba za orezivanjem grana u predmetnoj ulici.  Shodno tome, novo orezivanje planira se početkom 2017. godine, u periodu februar-mart.

Grabljanje i sakupljanje lišća u Jezerskoj ulici  izvršeno je u decembru 2016. godine. Predmetna usluga vrši se preko JP „Palić-Ludaš“, Palić,  dva puta godišnje. Naredno  grabljanje lišća sa sakupljanjem planirano je u martu 2017. godine.

Korpe za smeće se postavljaju prema Planu postavljanja urbane opreme. Navedenim planom postavljanje korpi za otpatke nije predviđeno u  Jezerskoj ulici. Za prostore koji su pod posebnim režimom zaštite, među kojima se nalazi  i Park prirode Palić, na čijoj teritoriji se nalazi predmetna ulica  potrebno je prethodno pribaviti uslove Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, što bi stvorilo mogućnost da se postavljanje korpi u Jezerskoj ulici ugradi u predmetni plan . Sredstva za postavljanje korpi u Jezerskoj ulici nisu planirana i obezbeđena u 2017. godini. 

Za rešavanje problema javnog osvetljenja na Paliću  izrađen je „Projekat izgradnje i rekonstrukcije ulične rasvete na Paliću“ br. E-42/11-g kojim je predviđena izgradnja i rekonstrukcija javne rasvete i  u Jezerskoj ulici. Kako bi se uradila rasveta u ulici Jezerska potrebno je da se postavi 18 kandelabera po navedenom projektu. Za potrebna  sredstva za realizaciju ove faze navedenog projekta D.O.O. „Park Palić“ konkurisaće kod pristupnih fondova u toku 2017. godine.

Nedozvoljeno parkiranje na javnim površinama je u nadležnosti Komunalne policije koja obavlja kontrole u okviru svojih redovnih aktivnosti i po prijavama građana. Prema službenoj evidenciji Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Subotica, u 2016. godini Komunalna policija i Komunalna inspekcija nisu postupale po pitanju nepropisnog parkiranja ni po službenoj dužnosti ni po prijavama građana u Jezerskoj ulici.

Nedozvoljeno parkiranje na  saobraćajnicama i poštovanje saobraćajnih propisa, između ostalog i onih koji se odnose na poštovanje propisanog režima saobraćaja, u nadležnosti je Odeljenja saobraćajne policije u okviru Policijske uprave Subotica. Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Gradske uprave grada Subotice će o problemu koji ste naveli obavestiti predstavnika Odeljenja saobraćajne policije u Savetu za bezbednost saobraćaja na putevima i ulicama u naseljenim mestima na teritoriji Grada Subotice. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


dusko_zolnajic, duskozolnajic@gmail.com srbija
27.11.2016. 16:48:40
Gospodine gradonacelnice, imam par idejnih resenja za unapredjenje turizma(palic),sanacije i uredjenje deponije koja nam je skoro u centru grada iako u okolini imamo prostora za njeno izmestanje.Imam utisak da ste spremni da ovom gradu pruzite boljitak, kao gradjanin zelim da svojim idejama pomognem i vama u vasim naporima da Subotica ima sve sto jedan od gradova treba da ima.Ako bi uspeli da pruzimo toliko zeljeni boljitak suboticanima dodao bih da bi time sprecili iseljavanje i odlazak nasih garadjana. Nadam se da cu imati prilike da vam licno iznesem svoje predloge i ideje.

Poštovani,

Povodom zahteva da gradonačelnika lično upoznate sa Vašim idejnim rešenjima unapredjenja turizma na Paliću, sanacije i uredjenja deponije, obaveštavamo Vas da predloge i ideje dostavite pismenim putem kako bi gradonačelnik bio u mogućnosti da ih sagleda pre Vašeg dolaska na razgovor. Predloge možete da uputite elektronskom poštom na e-mail: mayor@subotica.rs 

S poštovanjem, 

Kabinet gradonačelnika


Radmila Maksimovic, radmilamak@telekom.rs srbija
25.11.2016. 19:44:52
Postovani, Zanima me da li trce i cetvrto dete u porodici ima neke finansijske povlastice sto se tice skolovanja kao sto su udzbenici , uzina ili rucak u boravku, razni izleti, posete pozoristu ili bilo sta drugo.

Poštovana,

Treće i četvrto dete u osnovnim i srednjim školama nema povlastica što se tiče školovanja, udžbenika, užine, ručka u boravku, izleta, poseta pozorištu i sl. U predškolskim ustanovama roditelji su oslobođeni plaćanja za treće i četvrto dete.

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


bojana, bojanaglisovic19@gmail.com srbija
22.11.2016. 16:00:12
Postovani Gradolnacelnice!Htela bih Vas pitati da li ste upoznati sa problemom ispravnosti vode?U ulici Segedinski put,vec duze vreme se desava tj.skoro sest meseci da svake druge trece nedelje od petka uvece do ponedeljka voda smrdi na fekalije.Nemozemo se umivati ni tusirati koliko smrdi,a o kuvanju hrane i picu vode da ne pricam.I pored cene koju placamo,sto je puno za ovaj deo grada,a svi znamo da je jedino voda ispravna u centru grada i do Ekonomskog fakulteta.Obracali smo se nekoliko puta vodovodu,licno stanari i predsednik zgrade.Nailazili smo na odgovore:Ispiraju se cevi(nemoze svaki drugi treci vikend da se ispiraju cevi),samo vasa zgrada se zali(dok i u drugim zgradama do kasarne smrdi voda,ali ljudi cute neznam zasto).Svaki put su mi uzimali podatke jos samo sto mi nisu uzeli JMBG i receno je resice se!I dalje se nista ne resava po tom pitanju!Ovog vikenda od 18.12-21.12 uzasno je smrdela voda uzela sam uzorak u hlasu i odnela u vodovod.Da bi naisla na pitanje sta ce nama to mozete baciti,docicemo mi i uzeti do petka vodu u sterilne boce.Ja sam rekla ok, ali ako mozete sada odma jer vec veceras vise nece smrdeti.Dobila sam svasta od gospodina na portirnici.Trazila sam da odem kod nadleznog za ispravnost vode da mu dam da proba vodu sto moja deca treba da piju, koju placamo ne bas malo!I tu sam nagrdjena svakavim recima. Ima jos tu sta bih mogla da vam pisem,memoare za ovih sest meseci,ali eto ukratko sam vam nadam se docarala kakvi ljudi rade i kakvu vodu pijemo.Jer sam malo vise upoznata sa ispravnoscu nase vode.Zato Vas molim da nesto preduzmete po ovom pitanju i mislim da bi neke ljude kaznjavati, kada tako razgovaraju sa strankama.Kao kod mene u firmi 10% na platu pa da vidi da li ce opet tako drsko rzgovarati sa strankom! Veliko postovanje! Hvala unapred!

Poštovana,

Na Vaše pitanje o ispravnosti vode u ulici Segedinski put iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ dostavljen je odgovor: 

„Uzorkovanje, fizičko – hemijske i mikrobiološke analize vode za piće iz distributivnog sistema grada Subotice radi se svakodnevno u internoj laboratoriji JKP „Vodovod i kanalizacija“ shodno važećem Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Sl.list SRJ 42/98. Takođe se rade i eksterne analize od strane Zavoda za javno zdravlje, poštujući navedeni Pravilnik i sve se to nalazi pod nadzorom Pokrajinske sanitarne inspekcije.

U gradu imamo više od 70 mernih, monitoring mesta, koja se planski, sistematski uzorkuju i na taj način  imamo svakodnevni uvid u fizičko – hemijski i mikrobiološki kvalitet vode za piće kompletne distributivne mreže. Jedno od navedenih mernih mesta nalazi se upravo na Segedinskom putu – benzinska pumpa Eko, koja se nalazi u neposrednoj blizini adrese sa koje je stigla reklamacija. U novembru ovo merno mesto je uzorkovano 14. i 25. novembra i oba uzorka su mikrobiološki bila ispravna. Izmerena koncentracija hlora bila je takođe u granicama koje važeći pravilnik propisuje.

Dana, kada je gđa Glišović podnela dispečerskoj službi reklamaciju (to je jedina registrovana reklamacija na kvalitet vode na Segedinskom putu) ponuđeno joj je da se uzorak uzme 25. 11.2016,  jer je procedura uzorkovanja zakonski strogo propisana ( sterilna ambalaža, merenje reziduala hlora i drugih terenskih parametara na licu mesta) što je ona odbila, tvrdeći da voda „ne smrdi stalno i da  npr.večeras više neće smrdeti“. Doneti uzorak u ambalaži nepoznatog porekla koji nije sterilan nije validan i ne može ići u dalju obradu.

Po gradskoj odluci  o javnom vodovodu JKP „Vodovod i kanalizacija“ nadležno je za kvalitet vode do vodomera potrošača, a interna mreža predmetne stambene zgrade na adresi Segedinski put spada u nadležnost stanara zgrade. Da bi osvežili internu instalaciju zgrade gde ima više stanova, kao što je to Vaš slučaj predlažemo ispiranje interne instalacije preko hidrantske mreže kako bi povukli svežu vodu iz našeg distributivnog sistema.“ 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj 

Kabinet gradonačelnika


Anka i Slobodan ANDRIC, andri.slobodan@gmail.com Srbija
15.11.2016. 22:15:16
Kkmunalnoj inspekcije podneta je prijava jos 10.08.2016 g. RE213216403 rs;/KOMUNALNA POLICIJA/ u vezi nedozvojenih radnji protiv OSLANSKI JANOSA iz Subotice,a 02.ll.2016 g. takodje podnet ZAHTEV Nacelniku kom.poicije RE237986159rs. sa ZAHTEVOM o dostavi pismena O PREDUZETIM RADNJAMA PROTIV OVDE NAVEDENOG LICA ISTICUCIopsamost OD STRANE POSEDOVANOG KRVOLOCNOG PSA KAKO NAS TAKO I DRUGIH ... sOBZIROM DA NISMO DOBILI NIKAKVA ODGOVOR O PREDUZETIM RADNJAMA -OPASNOST SVAKOG DANA DOZIVLJAVAMO DA NISMO SLOBODNI U SVOM LEGALNOM OBJEKTU-DVORISTU,ULICI ITD. DUZNI SMO DA OD vas TRAZIMO IZVESTAJ KAKO BI PREDUZELI DRUGE RADNJE PROTIV NEIZVRSAVANJA OBAVEZA I OTKLANJANJA OPASNOSTI PO ZIVOT....I DR.tO OCEKUJEMO OD vAS odgovor.hVALA I POZDRAV

Poštovani,

U vezi Vaše prijave protiv Oslanski Janoša upućene Komunalnoj policiji iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove dostavljen je sledeći odgovor: 

Uvidom u evidenciju prijava koje vodi komunalna policija, telefonska i lična obraćanja kao i prijave putem elektronske pošte, obaveštavamo Vas da ni jedna prijava od strane gospodina Andrića  protiv Oslanski Janoša, te navoda koje iznosi - nije podneta.

Zahtev o preduzetim radnjama po prijavi -  broj predmet IV-10/II-355-838/201 podnet je 3.11. 2016. godine.  U svom zahtevu stranka je  navela predmet pod brojem  RE -  21321640 RS od 10.08.2016  – koji u ovim slučaju označava broj potvrde o prijemu pošiljke, a ne broj evidentirane prijave kako je navedeno u zahtevu.

U svojoj prijavi stranka navodi policijske službenike inspektora Mihajlovića i radnika Ivkovića, koji ne pripadaju  komunalnoj policiji već MUP-u,  te stoga smatramo da je došlo do zabune prilikom dostavljanja zahteva o preduzetim radnjama.

Stranka je i lično u prostorijama komunalne policije u razgovoru sa načelnikom takođe izjavila da je uputila pogrešan zahtev prema  komunalnoj policiji i da će naknadno dostaviti drugu prijavu. 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove 

Kabinet gradonačelnika


Maja, mmzavisic@gmail.com
15.11.2016. 16:26:20
Poštovani, da li će se u akademskoj 2016/2017. godini dodeljivati gradske stipendije za studente? Hvala unapred.

Poštovana, 

Konkurs za stipendiranje studenata sa teritorije grada Subotice za 2016-2017. godinu objavljen je na sajtu Grada, www.subotica.rs, 17. 11. 2016. godine. Sve informacije možete dobiti na telefon 024 626 883. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Bojan Jankovic, misterkirberg@gmail.com Srbija
14.11.2016. 20:08:16
Postovan Molim vas da mi odgovorite kako je moguće da je porez na imovinu jednak za objekte u strogom centru na 100 metara od Gradske kuće a i u MZ CENTAR 2 MZ CENTAR 3 naime mi u Mz centar 3 imamo da platimo isti porez na imovinu kao i ovi u MZ Centar 1 iako nam imovina vredi daleko manje od kvadrata u Centar 1 Pitanje je da li će to neko da ispravi jes nije isto imati objekat npr u Štrosmajerovoj i u Marka Oreškovića a sad ispada po porezu da je to isto.

Poštovani, 

Skupština grada Subotice donela je Odluku o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Subotice („Sl. list grada Subotice“, br. 34/2013, 43/2014 i 38/2015), ovom odlukom određuju se zone i najopremljenija zona na teritoriji grada Subotice za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu.

Zone predstavljaju delove teritorije jedinice lokalne samouprave koje nadležni organ (skupština) jedinice samouprave odlukom može odrediti odvojeno za naselja, prema vrsti naselja (selo, grad) i izvan naselja ili jedinstveno za naselja i izvan naselja, prema komunalnoj opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima jedinice lokalne samouprave, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju (član 6. stav 3. Zakona o porezima na imovinu).

Jedinica lokalne samouprave dužna je da na svojoj teritoriji odredi najmanje dve zone (član 6. stav 4. Zakona o porezima na imovinu).

Skupština grada Subotice donela je Odluku o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Subotice, u kojoj su određene četiri zone i to u zavisnosti od vrsta naselja (selo, grad), komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima grada Subotice, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju (član 2. Odluke o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Subotice).

Skupština grada Subotice odredila je zone u skladu sa navedenim odredbama zakona, a sve u svrhu utvrđivanja poreza na imovunu na teritoriji grada Subotice u skladu sa zakonskim odredbama.

Prosečna cena odgovarajućih nepokretnosti po zonama utvrđuje se na osnovu cena ostvarenih u prometu tih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. seprtembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu. Da bi se cena utvrdila na naveden način, u zoni mora biti najmanje tri prometa, ako nema tri prometa, cena se utvrđuje na osnovu proseka prosečnih cena ostvarenih u graničnim zonama u kojima je u tom periodu bilo najmanje tri prometa. Prosečne cene se moraju odrediti za sledeće grupe nepokretnosti:

  1. građevinsko zemljište;

  2. poljoprivredno zemljište;

  3. šumsko zemljište;

  4. stanovi;

  5. kuće za stanovanje;

  6. poslovne zgrade i drugi (nadzemni i podzemni) građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti;

  7. garaže i garažna mesta. 

Prilikom određivanja zona na teritoriji jedinice lokalne samouprave, pored navedenih zakonskih odredaba, mora se voditi računa i o tome da zone budu tolike veličine da u njima bude najmanje tri prometa, za sve grupe navedenih nepokretnosti, da bi se mogla odrediti prosečna cena u svrhu utvrđivanja poreza na imovinu. 

S poštovanjem, 

Sekretarijat lokalne poreske administracije 

Kabinet gradonačelnika

 


Kemenci Noemi, nojcsi16@gmail.com Srbija
09.11.2016. 11:38:19
Poštovani Gradonačelniče,zanima me da li će i kada ove godine biti raspisan konkurs za dodelu stipendija studentima grada Subotice?

Poštovana, 

Komisija za dodelu stipendija studenata je na sednici održanoj 17.11.2016. godine, raspisala Konkurs za dodelu stipendija za studente sa teritorije grada Subotice za školsku 2016/2017. godinu. Sva obaveštenja možete dobiti na telefon 024/626 883. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Josip Rogic, roguli81@gmail.com Srbija
02.11.2016. 12:46:11
Postovani gradolnacelnice,imam ne reseno stambeno pitanje,u braku sam (oboje zaposleni)roditelji 2 dece koji imaju 6 i 3 godine,podstanari smo ali u losem objektu u kojem redovno placamo sve racune ali bih vas pitao da li postoji neka opstinska kuca koja bi se mogla dati na koriscenje u koju sam ja spreman da investiram da bih priustio svojoj porodici normalan zivot jer ne bih da se upustam u stanbeni kredit a toliko kuca po gradu ima praznih tj niko ne zivi,pa vas molim da razmotrite moj stanbeni problem da ne bih napustao svoj rodni grad i odlazio da radim u inostranstvo da bih obezbedio porodici bolje uslove,unaprad zahvalan

Poštovani,

Grad Subotica u ovom trenutku ne raspolaže praznim uslovnim stanovima, podobnim za stanovanje, a prema odredbama Zakona o stanovanju i Odluke o stanovanju Grad rešava stambene potrebe sledećih kategorija lica:

boraca i ratnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica sa kojima je živeo poginuli učesnik oružanih akcija posle 17.avgusta 1990.godine; lica koja su ostrvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu i lica čiji je rad od posebnog značaja za Grad (mladi naučni radnici, umetnici, stručnjaci u određenim oblastima). 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove 

Kabinet gradonačelnika


zoran, patrikfilip@yahoo.com srbija
31.10.2016. 10:35:46
bra;ni par sa dvoje male dece i podstanarskim stazom pita gradonacelnika dali postoji neki program za bracne parove sa decom kojim bi resili svoje stambeno pitanje..hvala unapred na odgovoru

Poštovani,

Grad je krajem 2005. godine osnovao Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Subotice u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji Grada Subotice putem obezbeđivanja sredstava za učešće za bankarski stambeni kredit ili za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja za bračne i vanbračne parove sa decom ili za samohrane roditelje, radi rešavanja njihovog stambenog pitanja, uz obezbeđenje značajnih finansijskih povlastica. 

Radi ostvarenja cilja radi kojeg je osnovan, osnivačkim aktom Fonda predviđene su sledeće povlastice za korisnike sredstava Fonda:

-          obezbeđenje učešća kod rešavanja stambenog pitanja uzimanjem kredita kod poslovne banke, s tim da se sredstva za učešće daju korisniku sredstava uz obavezu vraćanja sa rokom otplate do 25 godina (obezbeđenje sredstava za učešće za bankarski stambeni kredit), odnosno do 10 godina (obezbeđenje sredstava za učešće za bankarski kredit za poboljšanje uslova stanovanja), beskamatno;

-          zavisno od broja dece koje korisnik sredstava ima u momentu zaključivanja ugovora, korisnik ostvaruje olakšicu: sa dvoje dece vraća Fondu 75% sredstava, sa troje dece vraća 12,5%, a sa četvoro i više dece oslobađa se obaveze vraćanja sredstava dobijenih za učešće;

-          ukoliko u toku vraćanja sredstava korisnik sredstava poveća broj dece, dobija povlasticu na preostala, neotplaćena sredstva, zaključenjem aneksa ugovora. 

Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Subotice ima svoj sajt (www.pronatal.net) na kojem možete naći detaljne informacije u pogledu uslova i načina ostvarivanja prava na sredstva Fonda.

S poštovanjem, 

Kabinet gradonačelnika


Milan Subotica, pentaxtradeltd@gmail.com Srbija
26.10.2016. 09:06:42
Da li neko ume da popravi pruzni prelaz kod javnih skladista a da to traje vise od mesec dana?

Poštovani,

Održavanje pružnih prelaza je u zajedničkoj nadležnosti upravljača železničke infrastrukture i upravljača puta. U toku je izrada budžeta Grada Subotice za 2017. godinu kojim će biti planirana sredstva i za održavanje pružnih prelaza. 

S poštovanjem, 

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica 

Kabinet gradonačelnika


Драган Илијин, gagaprofa212@gmail.com Србија
25.10.2016. 13:52:53
Због енормно великих рачуна за потрошену воду, а након уградње "новог" (произведен 1985 од "Инса" Загреб) водомера пре 4.5 година, након небројено много жалби пред шалтерима у "Водовод и канализација" јавном предузећу, тражио сам од "Завода за мере и драгоцене метале" проверу водомера. Након 50 дана добио сам детаљан извештај "да је водомер неисправан и да је приликом теста показао мањи проток воде од еталона". Комисија из водовода је зато издала решење да ја немам право на поврат средстава јер је водомер "показивао на штету испоручиоца" . Ово је ван здравог разума јер се ја нисам жалио на мале рачуне него на енормно велике (потрошња око 100 кубних метара воде месечно), што се и види из рачуна које водовод поседује уназад 4.5 година. Можете ли да захтевате да комисија поново размотри свој налаз јер неисправан водомер, који хаотично врти бројчаник- не може да буде предмет било каквог закључка а поготово да је показивао на штету водовода.

Поштовани, 

У вези Вашег питања Јавно комунално предузеће, „Водовод и канализација“ Суботица  доставило је следећи одговор:

 „На захтев бр. IV-09/I-службено/2016 од 21.11.2016. године, код нас запримљен дана 21.11.2016. под бројем 397/1-2016, обавештавамо Вас о следећем: 

Дана 03.11.2016. године Јавном комуналном предузећу “Водовод и канализација” Суботица се рекламацијом обратио корисник услуга Драган Илијин, Јасминова 20, матични број корисника 18003.

Корисник је рекламирао неисправност водомера, а уз рекламацију је доставио Извештај о ванредном прегледу водомера у употреби бр. 393-3/7-03-2809 од 19.08.2016. године, који је издала Дирекција зе мере и драгоцене метале Београд. Ванредни преглед мерила са серијским бројем 1306741 (корисник мерила Илијин Драган, Јасминова 20 у Суботици) извршен је дана 08.08.2016. године. Примерак Извештаја Дирекција за мере и драгоцене метале Београд је доставила и нашем предузећу.

У Извештају се у тачки 7. став 2. констатује следеће:

„Водомер је неисправан јер су ванредним прегледом утврђене грешке које су изван граница дозвољене решке, у складу са чланом 23. став 1. Правилника о метролошким условима за водомере ('Службени лист СФРЈ', бр. 51/86), којим је прописано:

Највећа дозвољена грешка мерења водомера за хладну воду у горњој мерној зони протока (qт ≤ q ≤ qмаx) је ± 2%, а у доњој мерној зони протока (qт ≤ q ≤ qмаx) је ± 5% од измерене запремине воде.”

Став 3. тачке 7. Извештаја гласи:

„Водомер мери мању вредност запремине воде у односу на показивање еталона који је употребљен за ванредни преглед водомера.“

Цитирани део Извештаја значи да је предметни водомер неисправан и да мери на штету даваоца услуге, а не корисника услуге, односно да мери мањи проток воде од стварног протока.

Из горе наведеног разлога није постојао правни основ за уважавање рекламације г. Илијин Драгана и отпис дела задужења у периоду пре замене водомера.

Дана 17.11.2016. г. Драган Илијин се поново обратио нашем предузећу са истим захтевом. Након разматрања захтева Комисија за решавање рекламација је донела одлуку да у свему остаје при одговору бр. 63/543-1-2016 од 13.10.2016.“

 

Прилози: - фотокопија Извештаја Дирекције за мере и драгоцене метале

                             - фотокопија одговора бр. 63/543-1-2016

                  - фотокопија одговора бр. 63/652-1-2016,

достављени су и налазе се у Секретаријату за комуналне послове, енергетику и саобраћај 

 

С поштовањем, 

Секретаријат за комуналне послове, енергетику и саобраћај 

Кабинет градоначелника


Драган Илијин, gagaprofa212@gmail.com Србија
25.10.2016. 13:40:02
Мој покојни отац Андрија Илијин радио је као адвокат до своје 86 године. Судски је био одређен да брани неке клијенте и успео је да их одбрани и ослободи, дакле да "победи државу". Више година је покушавао да наплати трошкове за ова вишегодишња суђења али узалуд. Умро је у фебруару ове године а отада ја , као његов наследник и адвокат Кунић Миодраг, покушавамо да наплатимо дуг. Моје питање је следеће: Можете ли покренути ову наплату са "мртве тачке", односно како да се ово изведе и ко је належан да даје одговоре. Напомињем још да су своте милионске.

Поштовани, 

Обавештавамо Вас да нисмо у могућности да Вам помогнемо у решавању Вашег проблема наплате трошкова одбране на које ја Ваш покојни отац стекао право. 

Наиме, трошкове одбране по службеној дужности, односно трошкове одбране у предметима у којима је донета ослобађајућа пресуда, исплаћује надлежни суд, средствима опредељеним за те намене буџетом Републике Србије. 

Град Суботица, односно његови органи, немају надлежности којима би могли утицати на рад судова у било ком смислу, па ни у сегменту исплате адвокатских трошкова. 

С поштовањем, 

Секретаријат за финансије Градске управе

Кабинет градоначелника


Igor, sljapici@gmail.com Srbija
21.10.2016. 20:53:40
Postovani Gradonacelnice, da li ce ove godine biti raspisan konkurs za studentske stipendije?

Poštovani, 

Komisija za dodelu stipendija studenata je na sednici održanoj 17.11.2016. godine, raspisala Konkurs za dodelu stipendija za studente sa teritorije grada Subotice za školsku 2016/2017. godinu. Sva obaveštenja možete dobiti na telefon 024/626 883. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti

Kabinet gradonačelnika


Milan, 820043@gmail.com Srbija
17.10.2016. 09:49:08
Postovani,imam pitanje u vezi pruznog prelaza kod javnih skladista? Da li evo krajem 2016-te godine postoji neka firma(vojput,zeleznica ili neko treci) ko bi znao da kvalitetno i dugorocno resi problem pruznog prelaza kod javnih skladista? Ljudi uskoro putuju na plaletu mars a mi u 2017 tu godinu ulazimo s problemima iz 1917-te godine?

Poštovani,

Održavanje pružnih prelaza je u zajedničkoj nadležnosti upravljača železničke infrastrukture i upravljača puta. U toku je izrada budžeta Grada Subotice za 2017. godinu kojim će biti planirana sredstva i za održavanje pružnih prelaza. 

S poštovanjem, 

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica 

Kabinet gradonačelnika


IVAN SKENDEROVIC, s.ivan@eunet.rs Srbija
18.09.2016. 12:53:17
Gosp. gradonacelnice, Zivim u centru Subotice, preplavljen sam sa divljim plakatima i reklamama, za razne kvazi usluge i poslovne poteze neinventivnih gradjana nasega grada. Poruke su na stablima drveca, na kandelaberaima, na zidovima, na autobuskim stajalistima, dokle to mozemo tolerisati. ... sta radi komunalna policija - osim sto se udobno vozi u gradu automobilima,koje im je DRZAVA kupila, a oni ih koriste za VOZIKANJE i resavanje svojih privatnih poslova, plasim se da ne zaborave hodati - koliko se vozaju. gradonacelnice kako da sprecimo nadolazeci PRIMITIVIZAM u NAS grad. Zasto niko od gradski sluzbi ne reaguje, na svim DIVLJIM oglasima postoji broj telefona i adresa "OGLASIVACA", treba samo GRAD da ispostavi racun za nelegalno koriscenje NASEG zajednickog potencijala. Osobe koje uzurpiraju i zloupotrebljavaju ono sto nije njihovo treba primereno KAZNITI za ono sto koriste a nije njihovo i na to nemaju pravo. A grad - nas grad je za sada podlegao tom PRIMITIVIZMU.

Poštovani,

Komunalna policija i inspekcija kontroliše stanje komunalnih objekata i ukoliko se uoče izlepljeni plakati, posmrtnice, obaveštenja i slično, putem interventne ekipe JKP Čistoća i zelenilo se vrši i uklanjanje istih. Ukoliko se prilikom obilaska zatekne lice u vršenju prekršaja, lice se kažnjava.

S poštovanjem,

Sekretarijat za inspekcijsko nadzorne poslove 

Kabinet gradonačelnika


Suzana, veselo_stomace@yahoo.com Srbija
07.09.2016. 21:55:49
Poštovani gradonačelniče, Hvala Vam što postoji odluka da trećerodjeno dete ima pravo na besplatan boravak u predškolskim ustanovama, ali bi još lepše bilo kada Bi nam omogućili da to pravo i ostvarimo. U PU Naša Radost upravo tim pravom "ucenjuju majke" da prekinu odsustvo radi nege deteta kako bih imale mogućnost upisa trećeg deteta u navedenu ustanovu. Bez osnovane odluke traže dokaz o vraćanju na posao. Svako dobro želim.

Poštovani,

Što se tiče Vašeg pitanja u vezi boravka trećeg deteta u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ iz Sekretarijata za društvene delatnosti dostavljen je sledeći odgovor: 

Obaveštavamo Vas da od strane Grada Subotica nije doneta Odluka ili Pravilnik kojim se zabranjuje upis dece u predškolsku ustanovu dok je majka na porođajnom odsustvu.

Na osnovu Vašeg dopisa  dobili smo odgovor od direktora Predškolske ustanove „Naša radost“, da po njegovom saznanju nikome nije zabranjeno po bilo kojem osnovu da mu dete boravi u Ustanovi, ako je dete primljeno i sklopljen ugovor sa roditeljem deteta, niti mu se bilo koji roditelj, usmeno ili pismeno obraćao po tom pitanju.

U slučaju dve pismene žalbe na upis deteta ustanovljeno je od prosvetne inspekcije da Komisija za prijem nije prekršila zakon  niti pravilnik o kriterijumima za upis dece.

Roditelj u skladu sa zakonom uvek može da podnese pismeni prigovor na rad Komisije za prijem dece i može da se obrati rukovodstvu Ustanove za sva pitanja koja su u domenu Predškolske ustanove.

Upis dece u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ regulisan je kriterijumima utvrđenim u Pravilniku o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu („Sl.glasnik RS“, br. 44/2011) na osnovu kojeg imenovana komisija vrši upis u PU „Naša radost“.

Dakle od strane Ustanove, kao ni od strane lokalne samouprave ne postoji zabrana ili ograničenje  za smeštaj dece sa statusom trećeg i četvrtog deteta. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti 

Kabinet gradonačelnika


Marijana Nikolic, mishuric@gmail.com Srbija
07.09.2016. 21:53:14
Poštovani Gradonačelniče i članovi kabineta, želela bih da vas pitam da li ste upoznati sa tim da je trećerodjenoj deci jaslenog uzrasta, koji se nalaze na zvaničnom spisku primljene tj. upisane dece zabranjen boravak u objektu vrtića PU NAŠA RADOST dok majka koristi pravo na porodiljsko odsustvo, a da je roditeljima ta odluka pravdana nekakvim dopisom grada? U sekretarijatu za drustvene delatnosti odsek predškolstvo negiraju takav dopis.

Poštovani, 

Na Vaše pitanje o tome da je trećerodjenoj deci jaslenog uzrasta „zabranjen boravak u objektu vrtića PU 'Naša radost' dok majka koristi pravo na porodiljsko odsustvo“ odgovor je dostavljen iz Sekretarijata za društvene delatnosti: 

Obaveštavamo Vas da Grad Subotica nije uputio Predškolskoj ustanovi „Naša radost“  dopis kojim se zabranjuje upis deteta u predškolsku ustanovu dok je majka na porođajnom odsustvu, niti su od strane Grada donesene bilo kakve odluke ili pravilnici sa takvim sadržajem.

Na osnovu Vašeg dopisa  dobili smo odgovor od direktora Predškolske ustanove „Naša radost“, da po njegovom saznanju nikome nije zabranjeno, po bilo kojem osnovu, da mu dete boravi u Ustanovi, ako je dete primljeno i sklopljen ugovor sa roditeljem deteta, niti mu se bilo koji roditelj, usmeno ili pismeno obraćao po tom pitanju.

U slučaju dve pismene žalbe na upis deteta ustanovljeno je od prosvetne inspekcije da Komisija za prijem nije prekršila zakon  niti pravilnik o kriterijumima za upis dece.

Roditelj u skladu sa zakonom uvek može da podnese pismeni prigovor na rad Komisije za prijem dece i može da se obrati rukovodstvu Ustanove za sva pitanja koja su u domenu Predškolske ustanove.

Upis dece u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ regulisan je kriterijumima utvrđenim u Pravilniku o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu („Sl.glasnik RS“, br. 44/2011) na osnovu kojeg imenovana komisija vrši upis u PU „Naša radost“.

Dakle od strane Ustanove, kao ni od strane lokalne samouprave ne postoji zabrana ili ograničenje za smeštaj dece sa statusom trećeg i četvrtog deteta. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za društvene delatnosti 

Kabinet gradonačelnika


Farago Stevan , Stevanfarago@gmail.com Srbija
05.09.2016. 13:50:21
Postovani gradonacelnice zivim u strogom centru crvena zona a kad pada kisa ja i moje komsije ne mozemo uci ni izaci iz ulice od blata sad kad padne sneg tragedija dali je moguce da u strogom centru jos uvek postoji neasfaltirana ulica ako treba poslacu i slike molim vas da dodjete da vidite kako izgleda posle kise adresa kociceva ulica molim vas da razmotrite betoniranje ove ulice i kad su se delile kante za smece samo nasa ulica nije dobila izgleda da smo zaboravljeni u centru grada hvala unapred

Poštovani,

Na Vaša pitanja o asfaltiranju Kočićeve ulice, kao i podeli kanti za smeće, iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj dostavljen je sledeći odgovor:

Uvidom u  Plan detaljne regulacije U-234/06 u neposrednoj blizini Kočićeve ulice planiran je prodor koji predstavlja nastavak ulice Petra Lekovića. Prema tom planu Kočićeva ulica je sastavni deo tog prodora. S obzirom na postojeću regulacionu širinu ulice ne postoje uslovi za asfaltiranje. Kao prelazno rešenje do realizacije Plana detaljne regulacije moguće je nasipanje ulice tucanikom, ali tek pošto Mesna zajednica „Dudova šuma“ dostavi novi spisak prioriteta za nasipanje tucanikom (ova ulica nije uvrštena u prioritete koje je dostavila Mesna zajednica).

Do 23.12.2016. godine očekujemo da će pristići kante za skupljanje komunalnog otpada, tako da će u predmetnoj ulici i čitavoj MZ  „Dudova šuma“ kante biti podeljene tokom januara 2017. godine. 

S poštovanjem,

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Kabinet gradonačelnika


Kabai Laura, laurita@gmail.hu Szerbia
27.08.2016. 00:20:13
Jó estét! Kérdésem az lenne, hogy a 9.NOVA utca valóban a Vodovod terjeszkedési zónájába esik e? Mert a házunk legalizácós kérvényét elutasították. Hol nézhető meg ,hogy a telkünk valóban útjában áll e a Vodovod vízművek terjeszkedésének. Tisztelettel, Köszönöm!

Tisztelt,

Kérdésére az Építésügyi Titkárság a követlezúő választ adta:

Kabai asszony ügyét az Építésügyi Titkárságon, a városháza 202/1 számú irodájában tudja intézni munkanapokon 7 és 15 óra között. A tárgyat képező telek a vízkivételi mű övezetében található.

Tisztelettel,

Az Építésügyi Titkárság

Polgármesteri Kabinet


Milan, mmijajlovic95@gmail.com Srbija
22.08.2016. 16:33:32
Postovani gradonacelnice, moje pitanje jeste da li bi mogli da pravite jednom mesecno ili jednom u dva meseca razgovor sa gradjanima. Da budete prvi koji ce da se posveti gradjanima

Poštovani, 

Vrata kabineta gradonačelnika Bogdana Labana otvorena su za sve građane koji žele da razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju, kao i o njihovim predlozima i sugestijama vezanim za poboljšanje rada subotičke lokalne samouprave. 

U cilju unapređenja komunikacije sa građanima, sagledavanja i rešavanja problema sa kojima se susreću, svi građani koji su zainteresovani za razgovor, gradonačelniku najpre treba da se obrate pismenim putem. Gradonačelniku se na taj način omogućava da stekne uvid u predložene teme i napravi mesečni plan za prijeme građana, usklađen sa njegovim ostalim obavezama. 

Predloge možete da uputite elektronskom poštom na e-mail adresu: mayor@subotica.rs  ili putem Pošte na adresu: Trg slobode 1, Gradska kuća, Kabinet gradonačelnika. 

Početkom naredne godine biće definisan termin stalnih prijema. 

S poštovanjem, 

Kabinet gradonačelnika


Oravec Ilona, ilonagabor@hotmail.com Szerbia
12.08.2016. 19:29:23
Tisztelt Polgarmester ur, hol talalom meg a helyi vállalkozók, gyárak listájat? Elsösorban Textil, rövidaru, cipök, ruhazat erdekelne. Tisztelettel, Oravec Ilona

Tisztelt,

A kérdésére a Gazdaságfejlesztési Részleg a következő választ adta: 

A cégekre vonatkozó egyetlen hozzáférhető nyilvános adatbázis a cégjegyzék, melynek kezelése a Cégnyilvántartó Ügynökség hatáskörébe tartozik. Ezért a kért adatokkal kapcsolatban szíveskedjen hozzájuk fordulni. A Cégnyilvántartó Ügynökség mellett a cégekről nyilvántartást vezetnek a regionális gazdasági kamarák, a Tartományi Gazdasági Kamara és a Szerbiai Gazdasági kamara is, így tőlük is kérhet tájékoztatást.

Azonban megjegyezzük, hogy a kamarák szolgáltatásaikért az árjegyzékük szerinti díjat számítanak fel. 

Tisztelettel, 

a Gazdaságfejlesztési Részleg

Polgármesteri Kabinet 


Marina Milosevic, m.milosevic80@yahoo.com Srbija
01.08.2016. 11:10:37
Poštovani gospodine gradonačelniče, U čijoj su nadležnosti beskućnici na teritoriji grada Subotice? Naime, u ulici Zmaj Jovina br. 27 se ispod terase jednog od stanova naselio beskućnik koji tu spava, obavlja malu i veliku nuždu, i to sve pred očima maloletne dece i to tako godinama unazad. Komunalna policija tvrdi da on nije u njihovoj nadležnosti. Unapred hvala na odgovoru! pozdrav,

Poštovana,

Građani koji se nalaze u stanju socijalne potrebe jesu u nadležnosti ustanove Centar za socijalni rad. Po dobijanju Vašeg pitanja, predmet je prosleđen Centru za socijalni rad.

Odgovor ustanove je sledeći: 

Dana 18.11.2016. godine od strane stručnih radnika ustanove obavljena je terenska opservacija u periodu od 13,45-14,05 časova i na pomenutoj adresi nije pronađeno NN lice. Takođe, nije pronađen ni vlasnik stana čiji se prostor ispod terase spominje kao mesto gde NN lice boravi. Ispod terase jeste pronađen jedan dušek ali nisu zatečene fekalije i otpaci. Dana 21.11.2016. godine u ranim jutarnjim časovima takođe je izvršen terenski uvid od strane stručnih radnika Centra za socijalni rad ali NN lice nije zatečeno na pomenutom mestu.

Centar za socijalni rad Grada Subotice u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja postupa po zahtevima građana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe a sve u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i drugim podzakonskim aktima kojima se regulišu postupci i procedure o ostvarivanju prava u socijalnoj zaštiti.

S poštovanjem, 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva 

Kabinet gradonačelnika


Nikola Vucic, susuperhik@gmail.com Srbija
21.07.2016. 10:20:11
Postovani, na osnovu vašeg interesovanja za Palić i njegov razvoj kao turističke destinacije, zamolio bi Vas da zajedno sa nadležnim preduzećem koje je odgovorno za održavanje javnog mobilijara i igrališta obratite pažnju na sledeće: 1)Dečije igralište se nalazi u blatu i pri najmanjim padavinama 2)Limeni tobogan je pocepan pri dnu i velika je sreća da se još niko nije ozbiljno ozledio 3) bukvalno sve klupe uz obalu, počevši od krvavog jezera, zaključno sa peščanom plažom su izlomljene 4) molo je takođe u kritičnom stanju iako se svake godine vrlo nestručno krpi Ovo bi bile samo neke sitnice, koje ne zahtevaju ogromna ulaganja, a donela bi malo radosti i okrepe, i običnim ljudima i turistima. Nolim Vas da se izjasnite ovim povodom i date neke jasne rokove kada će se ove sanacije izvesti, hvala!

Poštovani, 

Na osnovu Odluke o održavanju javnih zelenih površina Službeni list Grada Subotice Broj 45 od dana 30. decembra 2014.godine je predviđeno da komunalnu delatnost održavanja javnih zelenih površina iz člana 2. ove odluke na teritoriji Grada obavlja Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ Subotica osim na površinama javne namene koje se nalaze na zaštićenom području, kao i javnih zelenih površina duž obala Palićkog, Krvavog i Ludaškog jezera, gde te delatnosti obavlja Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ Palić.

Konkretno u članu 3. se precizira šta spada pod Javne zelene površine: Javne zelene površine su sve zelene površine na teritoriji Grada na kojima su izvršene radnje ozelenjavanja, sadnje sadnica, podizanje travnjaka, cvetnjaka, ružičnjaka i drugog zelenila i na kojima su po pravilu izgrađene pešačke komunikacije, dečja igrališta i drugi vrtnoarhitektonski elementi koji su u osnovnoj funkciji zelenih površina i služe redovnoj upotrebi tih površina. Javne zelene površine, u smislu ove odluke, jesu i zemljišta koja su u skladu sa važećim prostorno planskim dokumentima namenjena za podizanje javnih zelenih površina, kao i neuređene javne zelene površine pod parložnom travom.

Što se tiče moloa na Muškom štrandu dve trećine istog je rekonstruisano 2014 godine, a zamenjene fosne i grede su zaštićene zaštitnim premazom od dejstva vlage i insekata. Preostali deo mola koji je u većem delu oštećen Direkcija za izgradnju Grada Subotice je 2008 godine izvršila rekonstrukciju i za njega je naredne godine planirana sanacija oštećenih fosni i podkonstrukcije. Pored mola su postavljene table upozorenja.                            

S poštovanjem,

DOO „Park Palić“ 

Kabinet gradonačelnika


Nenad Tulumovic, neshoo22@yahoo.com Srbija
05.07.2016. 00:14:10
Postovani gradonacelnice, cestitam Vam na izboru. Moje pitanje,i pitanje mojih komsija odnosi se na mesnu zajednicu Aleksandrovo.Upitanju su ulice Zeljka Milivojevica (katastarski broj parcele 35620 Donji Grad,vlasnistvo Grad Subotica 1/1),tj. kraj ove ulice od kucnog broja 55 do kucnog broja 69 i ulica Petra Horvackog (katastarski broj parcele 35571/1 Donji Grad,vlasnistvo Grad Subotica 1/1) tj. pocetak ulice od kucnog broja 2 do kucnog broja 2/a ,koje su do dana danasnjeg ostale ne asvaltirane i bez kanalizacije. U pitanju je oko 200m prvopomenute ulice i oko 50m drugopomenute ulice,dok ostala duzina ove dve ulice ima kanalizaciju,ulicnu rasvetu i asvalt,a ukupna duzina u obe ulice je oko 2.5km.Ne razumemo zasto na duzinu od 2.5km do danas nije uredjeno i ovih 250m!?Da li postoji nada i za nas,gradjane i stanovnike ovih ulica da grad uradi nesto konkretno,da se i mi osecamo ravnopravni sa ostalim stanovnicima naselja i grada?! Problem je visegodisnji i niko do sada nije pokazao ozbiljnu nameru da bilo sta ucini,pa cak ni odgovor da nam da. U 21. veku mi ovde zaboravljeni nemamo cak ni ulicnu rasvetu...a samodoprinos smo uredno placali,uredno i poreze placamo. U nadi da cete se Vi angazovati u naporima za resavanje problema, s postovanjem, Tulumovic Nenad

Poštovani,

Hvala Vam na čestitkama. Što se tiče odgovora na pitanje o asfaltiranju delova ulica koje ste naveli iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica dostavljen je odgovor: 

Prema spisku liste prioriteta koje je dostavila Mesna zajednica Aleksandrovo, ostatak ulice Željka Milivojevića od oko 200 metara koji nije asfaltiran nalazi se na petom mestu za 2017, godinu. Nakon izmene liste prioriteta od strane Mesne zajednice Aleksandrovo stvoriće se osnov za izradu projektne dokumentacije i izgradnju kolovoza.

Za ostatak ulice Petra Horvackog u MZ Akeksandrovo od oko 50 m koji nije asfaltiran trenutno ne postoje uslovi za izgradnju kolovoza s obzirom da su za k.p. br. 35617/3 i 35618/2 K.O. Donji grad kao nosici prava svojine upisana fizička lica, a ne Grad Subotica. Izrada projektne dokumentacije i izgradnja kolovoza za ostatak ulice biće moguć nakon rešavanja imovinsko-pravnih odnosa. 

S poštovanjem,

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica 

Kabinet gradonačelnika


Илона, toldiilonka@gmail.com Србија
30.06.2016. 14:51:32
Поштовани! Дозволите ми, да Вам се овим путем обратим једним питањем чије је решење веома битно за многе. Будући да је специално возило намењено за превоз особа са инвалидитетом ( у даљњем ОСИ )ево већ месец дана преузето од стране донатора,интересује ме: Кад ће то возило бити оспособљено и предато на коришћење за ОСИ? ОСИ већ од децембра прошле год. немају за њих преко потребно возило, које је многима од њих једина могућност за превоз од тачке А до таћке Б, конкретно: до посла,специалне школе, до амбуланте итд. Остајем с поштовањем,хвала на одговору.

Поштована,

Специјално возило намењено особама са инвалидитетом је у употреби од 11.10.2016. године.
Возило користе следећа удружења: Удружење за церебралну и дечију парализу, Удружење дистрофичара, Удружење мултипла склероза, Удружење ампутираних и рођених са малформацијама и Удружење „Центар за прави живот“.

Удружења возило користе за превоз својих чланова на радна места, образовне установе и здравствене установе.

Такође, удружења користе возило за одласке на едукативне семинаре, спортске манифестације, терапијско-рекреативне излете као и остале активности значајне за чланове удружења.

С поштовањем,

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства 

Кабинет градоначелника


Mirko Kovačić, mkovacic@mts.rs Srbija
29.06.2016. 11:52:45
Čestim na izboru,napokon novo ime.Molim Vas da pre početka grejne sezone porazgovarate sa ušravom Toplane o nerešavanju reklamacija po gradu.Dve hiljade ljudi čeka na iskidanju sa grejanja ,ljudi ne mogu da stignu da izsaju certifikate za skidanja ca centralnog grejanja a nadležni u Toplani stevljaju sigurnosna vrata i komuniciraju samo telefonom i uzrečicom "AKO VAM NEŠTO NI JE JASNO TUŽITE NAS",ILI U PREVODU SVE JE SA SUDOM DOGOVORENO GUBITE SIFURNO.Vrlo lukavo su izveli kontrolu u vezi obračuna i misle da su rešili pitanje.Problem Toplane je bila borba za vlast pa su promenom cevi i podstanica napravili mnogo veći problam.DEVEDEST POSTO LJUDI U sUBOTICU KOJI SE GREJU PUTEM tOPLANE NE MAJU KALORIMETRE NITI LOKATORE.Umesto da sručno urade posao ,podstanice su menjali nestručnjaci tako da su podstanice slabe i ne mogu da normalno snabdeju dvospratnu zgradu,konkretno Šolohova br1 i 3 .Tri godine se ubeđujemo i sad je rešenjeTUŽITE NAS a mi smo spremili tužbe ko ne plaća i to prekoBOBIĆEVIH UTERIVAČA.Sramota ,rešite pitanje Toplane i rešićete pitanje hiljade Subotičana.Neznjane javašluk i samoisticanje je karakteristika ljudi u Toplani a glavni odgovori su LAGANJE.Stanari u centu ,prekoputa dečijeg igrališta dečijegigrališta su se skinuli sa grejanja i ako svaki stan ima kalorimetar,ZAŠTO?Zbog klanja od strane nesručnih ,ljudi Toplane.Dali je to sramota?Sad samo šalju sudske pozive i ubiru ne zarađeno a uskoro će angažovati telohranitelje što će potrošači plaćati.Sramno ponašanjei nadmenost Bobića,Atile ,dir.generalnog je karakteristika i APSOLUTNO NEZNJANJE. Bole ranije preduzmite nešto jer se sprema blokada i protesti protiv skorojevića u Toplani.

Poštovanje,

Hvala na čestitkama i što se tiče vašeg prigovora i reklamacije u vezi rada sistema daljinskog grejanja, odjave sa sistema i rada podstanice u zgradi na adresi Šolohova br. 3,  iz JKP „Subotička toplana“ stigao je odgovor koji glasi:

 „U vezi navoda iz prigovora podnosioca Kovačić Mirka, ulica Šolohova br. 1, iz Subotice, zavedenog u JKP ''Subotička toplana'' Subotica (u daljem tekstu: Toplana) pod br. 782/16 od 21.11.2016. god, Toplana Vas obaveštava o sledećem: 

1. Na navod podnosioca prigovora ''o ne rešavanju reklamacija po gradu'', Toplana Vas obaveštava da navod podnosioca prigovora nije tačan i ističe da je od početka 2016. god. podneto 350 reklamacija potrošača i da je Toplana na sve reklamacije odgovorila u propisanom roku. 

2. Na navod podnosioca prigovora da ''dve hiljade ljudi čeka na skidanje sa grejanja, ljudi ne mogu da stignu da izdaju certifikate za skidanje sa centralnog grejanja“, Toplana Vas obaveštava da navod nije tačan, već je u propisanom roku 173 potrošača podnelo Zahtev za isključenje sa daljinskog sistema grejanja, od čega 38 individualnih – porodičnih objekata, 113 stanova unutar objekta kolektivnog stanovanja, 19 poslovnih potrošača i 3 za isključenje za objekte kolektivnog stanovanja.

Toplana je izvršila verifikaciju o ispunjenosti uslova za otkaz korišćenja toplotne energije, odnosno dala saglasnost na 118 Elaborata i izvršila isključenje 31 potrošača individualnih-porodičnih objekata, 80 isključenih stanova unutar objekta kolektivnog stanovanja, 18 poslovnih potrošača i 3 podneta zahteva za isključenje za objekte kolektivnog stanovanja. Na osnovu iznetog ukupan broj isključenih potrošača je 129, od čega 80 isključenih sa statusom delimično isključen po verifikovanom Elaboratu, a 49 isključenih sa statusom potpuno isključen. 

3. Na navod podnosioca prigovora da ''je Toplana stavila sigurnosna vrata i komuniciraju samo preko telefona i uzrečicom ako Vam nešto nije jasno tužite nas ili u prevodu sve je sa sudom dogovoreno gubite sigurno'', Toplana Vas obaveštava da je rekonstrukcijom zgrade omogućen ulazak u službene prostorije upravne zgrade Toplane zaposlenima uz magnetnu karticu, a strankama prijavom u prijemnoj kancelariji koja se nalazi u zgradi MZ u zgradi do upravne zgrade.

Takođe, Toplana je sa podnosiocem prigovora obavila sastanak u službenim prostorijama Toplane avgusta 2015. godine kada mu je ukazala na problem koji podnosilac ima na unutrašnjoj grejnoj instalaciji koji je osnovni uzrok lošeg grejnja.

Toplana Vas obaveštava da je podnosilac prigovora više puta u 2015. i 2016. god. podnosio reklamacije Toplani, koje su se odnosile na nedovoljnu ambijentalnu temperaturu u njegovom stanu sa obrazloženjem da je Toplana isključivi krivac tome, te da je Toplana na sve reklamacije potrošača dostavila odgovore pod br. 369-1/15 od 04.06.2015. god.  broj 369-3/15 od 07.12.2015. god,  broj 369-5/15 od 23.12.2015. god, broj 115/16-1 od 09.02.2016. god, broj 25-46/16-1 od 26.02.2016. god. i 115-3/16-1 od 24.03.2016. god, broj 115-6/16 od 04.07.2016. god, broj 115-8/16 od 08.07.2016. god, broj 31-108/16-1 od 12.07.2016. god, broj 31-108/16-3 od 22.08.2016. god, broj 31-108/16-5 od 31.08.2016. god, broj 31-108/16-7 od 09.09.2016. god, broj 31-108/16-9 od 20.09.2016. god. i broj 31-108/16-11 od 30.09.2016. god. u kojima je navodila da je osnovni uzrok lošeg grejanja u stanu podnosioca pritužbe upravo neispravna unutrašnja grejna instalacija. (Prilog 1, odgovor Toplane broj 31-108/16-11 od 30.09.2016. god)

S tim u vezi još jednom Vam ističemo stav tehničkog sektora koji je saopšten podnosiocu prigovora u odgovoru Toplane br. 115-3/16-1 od 24.03.2016. god i to ''da je na bazi uviđaja sa terena u stanu podnosioca prigovora radijatorska instalacija neispravna, pošto je delimično odsečen sistem za odstranjivanje vazduha na više vertikala. Po osnovnom tehničkom rešenju postojao je sistem centralnog odstranjivanja vazduha, koji je obezbeđivao ispravno funkcionisanje celog sistema. Za nas nepoznato lice, iz nepoznatih razloga je odseklo pomenute vazdušne cevovode na najvišoj etaži objekta u predmetnom stanu čime je onemogućeno pravilno odstranjivanje vazduha iz unutrašnje grejne instalacije, odnosno ispravno funkcionisanje iste.“

 Dana 30.11.2015. godine u 13 časova, stručna služba JKP „Subotička Toplana“ u sastavu Jene Dukai i Attila Abraham izvršili su ponovljen pregled unutrašnje grejne instalacije.

Ovaj izlazak je bio dogovoren još na sastanku koji je bio održan u prostorijama Toplane, a na koje se i sam potrošač poziva u njegovoj reklamaciji. Na ovom sastanku je dogovoreno da će korisnik dovesti svoju instalaciju u prvobitno – ispravno satanje, a Toplana će u tom slučaju pomoći korisniku da se uspostavi pravilno grejanje u stanu korisnika. Takođe je korisniku bilo ponuđeno da stekne uvid u projektnu dokumentaciju za predmetni objekat u kojem se može videti kako treba da je izvedena unutrašnja grejna instalacija.

U stanu korisnika utvrđeno je da unutrašnja grejna instalacija nije dovedena u prvobitno stanje.  

4.  Na navod podnosioca prigovora da ''vrlo lukavo su izveli kontrolu u vezi obračuna i misle da su rešili pitanje'' Toplana Vas obaveštava da je način obračuna propisan Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koja je doneta na sednici Skupštine Grada Subotice, što je u više navrata prezentovano kroz navedene odgovore iz tačke 3. stav 3. ovog dopisa, podnosiocu prigovora.

5. Na navod podnosioca prigovora da ''su promenom cevi u podstanici napravili mnogo veći problem'' Toplana Vas obaveštava da je na ovaj prigovor već dala odgovor podnosiocu prigovora  odgovorom Toplane broj 31-108/16-3 od 22.08.2016. god. (Prilog 2) 

6. Na navod podnosioca prigovora da ''devedeset posto ljudi u Subotici koji se greju putem Toplane nemaju kalorimetre niti alokatore'', Toplana Vas izvešava da navod podnosioca prigovora nije tačan iz razloga što su kod 3017 potrošača ugrađeni instrumenti za registraciju individualnog utroška toplotne energije u odnosu na ukupan broj potrošača od 10.401.

Toplana, takođe navodi da svaka stambena podstanica ima kalorimetar te da je JKP ''Subotička toplana'' Subotica prva u zemlji  koja je ispoštovala odredbe Zakona o energetici još iz 2004. godine o obavezi merenja isporučene toplotne energije te da je od 2005. godine ceo sistem pokrila kalorimetrima i od tada ih primenjuje. Toplana danas raspolaže sa 815 kalorimetara sa kojih se vrši očitavanje isporučene toplotne enegije na nivou grada Subotice. 

7. Na navod podnosioca prigovora da ''umesto da stručno urade posao, podstanice su menjali nestručnjaci tako da su podstanice slabe i ne mogu da snabdevaju dvospratnu zgradu, konkretno Šolohova br. 1 i 3“, Toplana Vas obaveštava da navod podnosioca prigovora nije tačan iz razloga što se remonti, zamena toplovoda, zamena toplotnih podstanca, kalorimetara obavlja isključivo u prisustvu diplomiranih mašinskih i elektro inženjera i pod strogim nadzorom zaposlenih koji poseduju odgovarajuće licence u tehničkom sektoru Toplane.

Toplana napominje da je na ovaj deo  prigovora već dala odgovor podnosiocu, odgovor Toplane pod brojem  31-108/16-3 od 22.08.2016. god. (Prilog 2) 

 8. Na navod podnosioca prigovora ''tri godine se ubeđujemo i sad je rešenje tužite nas, a mi smo spremili tužbe ko ne plaća...'', Toplana Vas obaveštava da je odnos prema podnosiocu prigovora isti kao i sa bilo kojim drugim potrošačem kada postoji ne izmireni dug koji potrošači imaju za isporučenu toplotnu energiju. Toplana protiv kupaca koji ne izmire svoja dugovanja podnosi Predlog za izvršenje, radi prinudnog namirenja svojih potraživanja. 

Na osnovu gore navedenog Toplana prigovor podnosioca smatra neosnovanim.“ 

S poštovanjem, 

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj 

Kabinet gradonačelnika


Varga Imre, varga.imre2@t-online.hu Magyarország
16.06.2016. 10:13:17
Tisztelt Polgármester Úr! Szeretném a segítségét kérni. Néhány évvel ezelőtt elhunytak Szabadkán élő rokonaim és a tőlük kisebb ingatlanokat (kaszáló, szántó) örököltem. Néhai rokonaim a kiszabott ingatlan adót rendben befizették. Részemre viszont nem küldik meg a fizetési meghagyást, illetve nem is tudom befizetni az adót mert az ügyintézők valamilyen számomra ismeretlen személyi azonosítószámot kérnek. E héten voltam intézni Szabadkán az ügyet de ismét nem sikerült. Magyar állampolgárként nem tudok Önöknek adót fizetni, pedig én mindent megteszek, hogy a kötelezettségeimet teljesítsem. Kérem segítségét, hogy milyen módon tudom az adót befizetni. Köszönettel, Varga Imre

TÁRGY: Válasz a könyvvitelt nem vezető adóalanyokra kivetett vagyonadó fizetésével kapcsolatban felmerült probléma megoldása iránti kérelmére.

2016.09.07-én Ön kérelemmel fordult Szabadka város polgármesteréhez, amelyben segítséget kért a Szabadka város területén örököl ingatlanra kivetett vagyonadó fizetésével kapcsolatba felmerült probléma megoldásához.A kérelemben előadta, hogy elhunyt rokonától ingatlant örökölt Szabadka Város Önkormányzatának területén, amelyre nem kapott adóhatározatot, mert Szerbiában nem számít belföldi adóalanynak. és nincs szerbiai adószáma.

Ezzel kapcsolatban, a Szabadkai Adóügyi Titkárság tájékoztatja, hogy az adóeljárásról és adóadminisztrációról szóló törvény 27. cikkének 2. bekezdés 7) pontja értelmében (az SZK Hivatalos Közlönyének 80/2002, 84/2002 - kiigazítás., 23/2003 - kiigazítás., 70/2003, 55/2004, 61/2005, 85/2005 – más törv., 62/2006 – más törv., 63/2006 – más törv. kiigazítása, 61/2007, 20/2009, 72/2009 – más törv., 53/2010, 101/2011, 2/2012 - kiigazítás., 93/2012, 47/2013, 108/2013, 68/2014, 105/2014, 91/2015 – hiteles értelmezés, 112/2015 és 15/2016 száma, a továbbiakban: AAT) adószámmal kell rendelkeznie.

Ugyanezen törvény 27. cikkének 1. bekezdése úgy rendelkezik, hogy az adóalanyok regisztrálását az Adóigazgatóság végzi.

Az AAT 27. cikkének 2. bekezdés 7) pontja előírja, hogy adószámmal rendelkezniük kell azoknak a külföldi természetes személyeknek, akik jogi képviselőt jelölnek ki, ezen törvény 14. szakaszának 2. bekezdésével összhangban.

Az AAT 14. cikkének 2. bekezdésében foglaltak szerint az a külföldi adóalany – természetes vagy jogi személy (a továbbiakban: külföldi) akinek nincs állandó telephelye a Szerb Köztársaság területén, illetve aki állandó telephelyén kívül létesít jövedelmet vagy szerez vagyont a Szerb Köztársaság területén, köteles a jövedelemszerzés kezdetének napjától illetve a Szerb Köztársaság területén adóköteles vagyon megszerzéstől számított tíz napon belül köteles tájékoztatni az Adóigazgatóságot (illetve önkormányzatot) adóképviselőjének személyéről.

Az AAT 28. cikkének 4. bekezdése előírja, hogy a nevezett törvény 27. cikkének 2. bekezdés 6) és 7) pontjában foglalt külföldi természetes személyek és külföldi jogi személyek az Adóigazgatóság székhelyén nyújtják be regisztrációs kérelmüket.A felsorolt jogszabályi rendelkezések alapján a Szerb Köztársaság területén történt vagyonszerzést követően köteles lett volna regisztrációs kérelmet benyújtani (adószámot igényelni) az Adóigazgatósághoz, és az adóköteles vagyon megszerzését követő 10 napon belül tájékoztatni az Adóigazgatóságot illetve önkormányzati hivatalt adóképviselőjének személyéről.

A vagyonszerzést követő 30 napon belül köteles lett volna adóbevallást tenni a PPI-2 nyomtatványon a könyvvitelt nem vezető adóalanyok vagyonadójának kiszabására, és az adóbevallásban fel kellett volna tüntetnie adószámát melynek alapján adóalanyként azonosítható, levelezési címét illetve adóképviselőjének adatait, aki Önt az adóhatóságok előtt képviselni fogja (átveszi a határozatokat, befizeti az adót, stb.).

A továbbiakban is szívesen állunk rendelkezésére, kérdéseivel forduljon bátran hozzánk, és kérjen segítséget a 137. számú irodában.

Tisztelettel, 

Szabadka Város Pénzügyi Titkársága 

Polgármesteri Kabinet


Ivana, krofnica.zr023@gmail.com Srbija
25.08.2015. 13:37:06
postovani samohrana sam majka dvoje male dece i ocekujem trece pri tom sam nezaposlena pa me zanima da li imam prava na finansijsku pomoc i koje vrste

Poštovana,

Vaše pitanje smo prosledili Sekretarijatu za društvene delatnosti, adakle smo dobili sledeći odgovor:


1.Pravo na jednokratnu novanu pomoć trudnicama na teritoriji grada Subotice ukoliko su ispunjeni uslovi:

-da ima prebivalište na teritoriji grada Subotice prijavljeno u trenutku podnošenja zahteva;

-da je ušla u dvadesetosmu nedelju trudnoće.

Potrebna dokumentecija za ovo pravo:

*-potvrda koju izdaje Dom zdravlja  Subotice, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece, Odeljenje za ginekologiju, o tome da je trudnica ušla u dvadesetosmu nedelju trudnoće;

*-fotokopija lične karte podnosioca zahteva;

*-fotokopija validnog računa na koji če se vršiti isplata jednokratne novčane pomoći trudnicama;

*-fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za predhodno dvoje dece .

**********- utvrđen iznos za ovo pravo iznosi 15.000,00dinara.

Prikupljenu dokumenteciju priložiti uz popunjen zahtev koji se može dobiti u Gradskoj kući  u usužnom cenrtu (prizemlje) na uslužnom mestu 1 i 2.

 

2.Pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete ostvarije se na osnovu podnetog zahteva sa sledećim dokazima:

*_dokaz o prebivalištu u opštini –gradu na teritoriji Autonomne Pokrajie Vojvodine (fotokopija lične karte majke najmanje godinu dana pre rođenja trećeg deteta)

*-izvod iz matične knjige rođenih za svu decu ;

*-uverenje nadležnog organa starateljstva da majka  neposredno brine o detetu za koje podnosi zahtev,da njena deca predhodnog reda rođenja nisu smeštena u hraniteljsku porodicu ili data na usvajanje i da majka nije lišena roditeljskog prava (uverenje se dobija u centru za socijalni rad )

*-fotokopija validne dokumentacije o otvorenom tekućem računu.

Novčana pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete isplaćuje se u 24 jednake  mesečne rate i to u iznosu od po 12.000,00 dinara mesečno

 

3.Roditeljski dodatak  (Republička odluka)  (za majku)

Uz  zahtev za ovo pravo potrebno je još priložiti određenu dokumentaciju:

*-Izvod iz matične knjige rođenih za svu decu;

*-Uverenje o državljanstvu Republike Srbije za podnosioca zahteva;

*-fotokopija lične karte podnosioca zahteva;

*-fotokopija overene zdravstvene knjižice podnosioca zahteva;
*-prijava prebivališta za decu o kojoj se  neposredno brine (potvrda se dobija u MUP-u);

*-Uverenje nadležnog organa starateljstva da neposredno brine o detetu za koje se podnosi zahtev, da deca predhodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvajnje.

Nominalni iznos za  ređenje trećeg deteta za  ostvareno ovo pravo iznosi  265.920,98 dinara, koji se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate  što iznosi 11.080,00 dinara mesečno.

 

Prikupljenu dokumentaciju sa popunjenim zahtevom predati u Gradskoj kući u uslužnom centru na uslužno mesto 1 i 2. ( tel. za informaciju: 626 940 ;  626 933)

 

4.Dečiji dodatak

-Iz pitanja se ne vidi da li je već ostvareno prevo na dečiji dodatak, ako jeste onda nakon porođaja treba da se dopuni zahtev izvodom iz matične knjige rođenih  za treće dete i prijavom prebivališta za isto. ( tel. za informaciju  za ovo pravo: 626 938)

 

Pored navedenog, ukoliko ispunjavate uslove, postoji mogućnost da ostvarite pravo na Novčanu socijalnu pomoć i Jednokratnu novčanu pomoć putem Centra za socijalni rad Grada Subotice. Za detaljnije informacije oko ostvarivanja ovih prava predlažemo da se obratite Centru za socijalni rad na telefon 024/548-220 ili lično na adresi Subotica, Šantićeva br.27 od 07 do 14,30 časova.

S poštovanjem,

Kabinet Gradonačelnika


Mirjana, mrdakovicm@gmail.com Srbija
23.08.2015. 18:53:56
Postovani gradonacelnice, porodila sam se 16.06.2015.,prvo dete,papire za pomoc od grada i drzave uredno predala,te dobila resenja.Medjutim,do dana danasnjeg novac jos nisam dobila.Sta se desava,i kome da se obratim?Hvala,Mirjana Kovacevic

Poštovana,

Vaše pitanje smo prosledili Sekretarijatu za društvene delatnosti, odakle smo dobili sledeći odgovor:

1. Zahtev Mirjane Kovačević  za roditeljski dodatak (Republička odluka) je predat  07.07.2015. godine  da bi smo mi Rešenje uradili i poslali već 08.07.2015.godine

Rešenje ste dobili 10.08.2015,godine po evidenciji naše povratnice. Od Republike su  vam prebačena sredstva pred kraj avgusta 2015.godine u iznosu od 37.782.00 dinara u Poštanskoj štedionici.

2.Zahtev Mirjane Kovačević za roditeljski dodatak (odluka Grada Subotice) predat je 07.07.2015.godine  da bi smo mi Rešenje uradili i poslali u toku tog dana  znači 07.07.2015.godine. Rešenje ste dobili 09.08.2015.godine po evidenciji naše povratnice.

Roditeljski dodatak za prvo dete što se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada još vam nisu isplaćena. Isplata se vrši po spisku kako se predaju zahtevi, tako da je isplata stigla do 03.06.2015.godine, odnosno ko je predao zahtev  do tog datuma.

Obratiti se možete na tel.626 940 i 626 933, ( broj telefona se nalazi i na  našem rešenju)

 

S poštovanjem,

Kabinet Gradonačelnika


Beba, crvenkapa06@hotmail.com Srbija
20.08.2015. 20:52:43
Postovanje,zelela bih da pomognem u radu sa migrantima ukoliko postoji potreba.Odlicno govorim engleski,pomagala sam vec 2011-te godine kada su bili smesteni u Fontani.Da li me mozete uputiti kome da se obratim?Hvala.

Poštovana!

Milimir Vujadinović, član Gradskog Veća zadužen za oblast socijalne zaštite je član radne grupe za migracije. Obratite se njemu: gvsoczastita@subotica.rs 

Hvala.


Milan Mijajlovic, kosmet024@gmail.com Srbija
20.07.2015. 02:30:21
Postovani i uvazeni gospodine gradonacelnice gradjana Subotice, da vam napomenem ako ne znate Subotica se nalazi u Srbiji. Moje pitanje se vec moze naslutiti a to ne da samo zanima mene vec i mnoge gradjane Subotica da napomenem to je grad koji se nalazi u Srbiji. Zasto ste se na Palickom festivalu prvo obratili na Madjarskom pa tek onda na Srpskom. Kao decka koji 20 godina zivi u gradu nije bas doziveo toliku sramotu mog naroda. Unapred zahvalan zabrinut gradjanin Subotice , da ako niste znali , da ponovim za kraj do je grad u Srbiji!!!

Poštovani,

Molimo Vas da isto pitanje postavite organizatorima filmskog Festivala. Oni su molili gradonačelnika da se prvo obrati prisutnima na Mađarskom jeziku, pa tek onda na Srpskom. Ako ćete dobiti odgovor, molimo Vas da nam isti prosledite na kabinetgr@subotica.rs

 

S poštovanjem,

Kabinet Gradonačelnika


Dragan Acimovic, d.acimovic73@gmailk.com Srbija
03.07.2015. 10:35:11
Postovani gradomacelnice! Resenja o orezivanju drveca oko zgrade postoje, ali do danas nista...papir trpi sve, konkretnog nema? Hvala unapred! IV-10/1-355-374/2015

Poštovani,

U pogledu Vaše molbe od 03. jula 2015. godine za izvršenje Rešenja broj IV-10/I-355-414/2015 koje se odnosi na orezivanje stabala u ulici Segedinski put br. 63, obaveštate se o sledećem:

Prema napred navedenom rešenju, rok za izvršenje iznosi 60 dana od dana dostave Rešenja, što znači da je krajnji datum za orezivanje stabla u ulici Segedinski put 63. - 14. jul 2015. godine.

S poštovanjem,

Gradonačelnik,

Maglai Jenő, dipl.pravnik


Aleksandra, plesniklub.stars@gmail.com Srbija
22.06.2015. 19:13:39
Poštovani gradonačelniče,molim vas da mi odgovorite da li svi radnici bez obzira na adresu stanovanja imaju pravo na putni trošak jer mi u Našoj radosti svi koji blizu posla stanujemo ne ostvarujemo to pravo..hvala,Aleksandra

Poštovani,

Odgovor na Vaše pitanje od 22.06.2015. godine

Članom 118. stav 1. tačka 1. Zakona o radu («Službeni glasnik RS», broj 24/05, 61/05, 54/09, 32/13 i 75/14) propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz. Iz navedenog proizilazi da se pod pojmom „opšti akt“ podrazumeva koletkivni ugovor i pravilnik o radu, odnosno da poslodavac uređuje uslove pod kojima se ovo pravo ostvaruje.

Članom 55. stav 1. Kolektivnog ugovora za Predškolsku ustanovu “Naša  radost“ Subotica koji je 03.02.2012. godine zaključen na period od tri godine bilo je utvrđeno da zaposleni ima pravo na naknadu za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju.

Kolektivnim ugovorom za Predškolsku ustanovu “Naša  radost“ Subotica koji je zaključen dana 13.07.2015. godine između Grada Subotice kao osnivača, Sindikata obrazovanja Srbije Sindikalne organizacije Predškolske ustanove "Naša radost"Subotica i Predškolske ustanove ,,Naša radost" Subotica, utvrđeno je sledeće: 

„ Član 60.

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

Ukoliko je peronska karta uslov korišćenja prevoza, smatra se da je cena iste sastavni deo troškova iz stava 1. ovog člana.

Član 61.

Zaposleni se, pre početka školske godine, opredeljuje da li će naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada ostvariti u novčanom iznosu, odnosno putem kupljene mesečne autobuske karte i pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potpisuje izjavu o ispunjenosti uslova za naknadu troškova prevoza.

Zaposleni je dužan da, bez odlaganja, obavesti Poslodavca o promenama koje su od značaja za ostvarivanje prava na naknadu putnih troškova.

Za zaposlene koji zasnuju radni odnos u toku školske godine naknada za prevoz takođe se određuje  na način utvrđen stavom 1. ovog člana.

Ukoliko se ukaže potreba za promenom načina naknade prevoza za naredni  period zaposleni je dužan o tome pismenim putem obavestiti poslodavca najkasnije 8 dana pre isteka meseca.

Član 62.

Zaposleni ostvaruju pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada ako stanuju na udaljenosti od najmanje 1,5 kilometara ili dalje od mesta rada.

Udaljenost iz prethodnog stava utvrđuje se kao najkraća udaljenost koji zaposleni mora preći od mesta stanovanja do mesta rada.

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova prevoza u okviru redovnog rada za odlazak na teren i povratak po obavljenom poslu.“

S poštovanjem,

Gradonačelnik,

Maglai Jenő, dipl.pravnik


Jovan, jovan.zdrnja@euroexport.co.rs Srbija
19.11.2014. 11:27:30
Poštovani Gradonačelniče,kao pravno lice,koristim usluge subotičke Toplane.Problem su visoke cene usluge Toplane.Naime,investirao sam u sopstvenu podstanicu i maximalno racionalno trošim energiju,odnosno daljinsko grejanje.Problem je paušal,koji se plaća cele godine i on iznosi cca.17.000 din. (x 12 meseci),što nije mala svota,a grejanje za ovaj mesec je 14.000 din.Molim Vas,mislim da je paušalno plaćanje preskupo za mene,kao pravno lice i molio bih Vas da se nadje rešenje,jer i ja ću u budućnosti biti neko ko će se isključiti(moraću),jer su računi ogromni.Daljinsko grejanje bi trebalo da bude najjeftinije a ono je ustvari najskuplje.Hvala Vam unapred,cenim Vas i vidim da ste se uhvatili u koštac sa tekućim problemima u našem gradu.Moje poštovanje.

Poštovani!

Dana 30. oktobra je Skupština grada usvojila novu Odluku o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom kao i Tarifni sistem za obračun toplotne energije za tarifne kupce. Ovim novim odlukama se briše paušal koji se plaćao i van grejne sezone. Donošenje Odluke o visini cena je u proceduri, treba da budu utvrđeni sa primenom od 1. januara 2015. godine. Prema sadašnjem predlogu Subotičke Toplane, cena po Kwh za Tarifnu grupu II - to jest za privredne korisnike je 10,62 dinara, konačnu odluku za visinu cena treba da donese Skupština grada na decembarskoj sednici. Cene kao i navedene Odluke će se primeniti od naredne godine.

S poštovanjem,

Maglai Jenő

Gradonačelnik


imre, molnarimre758@gmail.com srbija
23.10.2014. 19:41:46
postovani Da li znate koliko privatne firme zaposljavsju radnike na crno u ulicama Idoska Milpda obilica Derda Lukaca i jos na mnogim mestama

Poštovani,

Vaša primedba da pojedina privredna društva i preduzetnici koji se nalaze u ulicama: Iđoška, Miloša Obilića i Đerđa Lukača, kao i drugim ulicama, primljena je k znanju i preduzete su sledeće mere.

S obzirom da inspekcijsko nadzorne aktivnosti vezane za radni odnos nisu u nadležnosti Lokalne samouprave Grada Subotice, Vašu primedbu smo prosledili Načelniku Severno-bačkog okruga u čijoj nadležnosti je rad Odseka inspekcije rada.

Po dobijanju odgovora o ishodu inspekcijskog nadzora obavestićemo Vas, a ujedno Vas i pozivamo na dalju saradnju jer suzbijanje rada na crno je od opšteg interesa celokupne zajednice.

S poštovanjem,

Kabinet Gradonačelnika


Milan, jjelena95@open.telekom.rs Srbija
20.10.2014. 16:41:08
Pre skoro 15 godina, predajom potvrde poreskoj upravi da sam pištolj dobio na poklon prilikom odlaska u penziju, smatrajući da sam tada za sva vremena rešio to pitanje. Medjutim danas sam zbog traženja drugih dokumenata, saznao da me poreska uprava već nekoliko godina zadužuje za neplaćeni porez za oružje i to stalno uvećava i to sa kamatom. Zašto me odmah nisu obavestili o tome, zašto ponovo traže da plaćam porez kada sam, verujem za vajkada oslobođen tog nameta, gde je odjednom nestala ramija evidencija kao i potvrda koju sam im predao. Hvala na odgovoru.

Poštovani,

Služba lokalne poreske administracije grada Subotice nije nadležna za utvrđivanje i naplatu poreza za držanje oružja, nadležna je Poreska uprava, Ministarstva finansija.

Za način utvrđivanja i poreska oslobođenja obveznik treba da se obrati nadležnoj filijali Poreske uprave na adresi:

Subotica, Korzo br. 5.

S poštovanjem,

 

Maglai Jenő,

Gradonačelnik


Vlado, vlado107@yahoo.com Srbija
10.10.2014. 10:52:09
Pоštovani gradonačelniče, sledeće pitanje već sam postavio Kontakt Centru 024 ali ni posle više od mesec dana nisam dobio odgovor. Moje mišljenje je da je u pitanju nezakonit rad JP Direkcija za izgradnju Grada Subotice. Citiraću pitanje: "Prilikom legalizacije a ranije i prilikom izgradnje novog objekta dobio sam predračune od JP Direkcija za izgradnju Grada Subotice. U predračunima mi preračunavaju kurs evra i računaju neke bodove (24,99 bodova) a u Službenom listu grada Subotice nema ništa od bodova već stoji cena od 2390 dinara. Kada se računaju bodovi cena po m2 je skoro 3000 dinara. Pitam na osnovu koje odluke Direkcija utvrđuje cene na ovaj način? Siguran sam ako već grad donosi odluku o ceni u dinarima onda mora da postoji i odluka da to nisu dinari vec bodovi. I na oba predračuna garaže i terase su mi računali kao stambene objekte koji imaju veći koeficijent pa molim pojašnjenje." Ako direkcija može da ima cenovnik u bodovima zašto onda recimo Subotica Trans, JKP Vodovod i ostala gradska preduzeća nemaju cenu u "bodovima" već za svaku promenu cene moraju da traže dozvolu grada. Grad je doneo jasnu odluku o cenama u dinarima i trenutna cena ne odgovara odluci koju je grad doneo. Smatram da ako u Službenom glasniku ne piše da je cena u 25e po srednjem kursu NBS na taj dan ili ako ne piše da to JP može samostalno da formira cenu a pri tome piše fiksna cena onda JP mora da radi sa fiksnom cenom u dinarima. Od mene može svakog meseca da se menja cena ali to treba da piše u Službenom glasniku. Nadam se da ću dobiti logičan odgovor od Vaše pravne službe jer smatram da mi ranije nije odgovoreno jer je u pitnju očigledna prevara.

Poštovani,

Skupština Grada Subotice je na sednici održanoj dana 27.12.2012. godine donela Odluku o izmeni odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, pri čemu je u Članu 1. definisan jedinični iznos naknade u bodovima i to prema sledećem :  '' U članu 11. Odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (Službrni list Grad Subotica br.29/12 - prečišćen tekst) stav 1. menja se i glasi - ''Jedinični iznos naknade (Cjed) iznosi 24,99 bodova po kvadratnom metru neto površine objekta, s tim da je vrednost jednog boda ekvivalentna dinarskoj protivvrednosti jednog evra računato po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna''.

U članu 2. definisan je rok primene novog jediničnog iznosa i to : ''Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenom listu Grada Subotice'' a primenjuje se počev od 01.01.2013. godine.

Ova Odluka je objavljena u ''Službenom listu Grada Subotica br.55/12 od 27.decembra 2012.godine.

S poštovanjem,

Kabinet Gradonačelnika


vera vunjak, vera.vunjak1@gmail.com srbija
21.09.2014. 19:51:33
Postovani gospodine Maglai interesuje me kada ce biti doneta odluka o kucnom redu u stambeno poslovnim zgradama,proletos sam se interesovala u gr.kuci i receno mi je da ce "biti uskoro". Nadam se ako se odluka donese sto je u vecini gradova u Vojvodini vec ucinjeno mi u zgradama "normalnije" ziveti s postovanjem

Poštovani,

Odluka o kućnom redu u stambeno poslovnim zgradama biće doneta u novembru. 

 

S poštovanjem

Маglai Jenő,

Gradonačelnik


Boris Jakic, Subotica Srbija
11.03.2014. 15:03:09

Uvazeni gradonacelnice, imam javno da iznesem primedbe i optuzbe na racun rad policije u nasem gradu Subotici ! Ovim putem zelim da zakazem sastanak sa vama i da mi direktno vi odgovorite i licno pomognete u resenju problema koji je u interesu svim gradjana ovoga grada ! Naime direktno imam prituzbu na rad nacelnika policije Borivoje Mucalja kojim ne vidim funkciju u ovom gradu posto on licno ne doprinosi da se stanovnistvo zastiti, isto tako ne pokusava da resi slucajeve kada mu se licno obratite uz obrazlozenje da on nema nista sa tim a u njegovoj nadleznosti je ! Druga primedba ide na rad Dragana Malencica ( policijska stanica- interventa - Prozivka ) koji se ne drzi ni jednog zakona kada se obratite gde je i sam akter tog zakona i dela, ovim putem vas javno pitam pred svim gradjanima koji posecuju ovaj portal da li treba da gradjani pisu peticiju protiv doticnih i overe u sudu sve sa dokazima koje su radjene i nanete stete gradjanima ili da se obratim direktno ministartsvu unutrasnjih poslova kao i sefu kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolica i vice premijera Aleksandra Vucica da mi resi probleme koje imam u gradu zbog neodgovornosti pojedinih, mene zista ne zanima da li su oni u rodu sa nekim , u dogovoru, ali moraju da sprovode zakon kako bi gradjani u nasem gradu mirno ziveli i bili sigurni u ljude koji su na pozicijama ! Zaista bi vam bio zahvalan da bi dostavite broj na koji mogu da zakazem razgovor licno sa vama i da vam donesem svu dokumentaciju koja nije ni malo zanemarljiva a moze da uzme teze oblike ( posledice ) za pojedine ljude u ovom gradu ) S postovanjem Boris

Poštovani,

Molimo Vas da dostavite vaš broj telefona na kabinetgr@subotica.rs. Hvala!

KABINET GRADONAČELNIKA


Eva Isić, Subotica Srbija
09.03.2014. 04:03:48

Zašto je novi direktor bazena na Prozivci smanjio temperaturu vode u bazenima? Kada je bazen otvoren deklarisana temperatura vode u velikom bazenu je bila 28 C. Danas je ovo nešto iznad 26. Mi se uvek ogledamo na naše susede u Madjarskoj, a tamo u bazenima ove vrste (bezeni za gradjanstvo, za rekreativce) kako u Segedinu, tako i u Budimpešti su od 28 do 30 stepeni. Inače postoje i EU standardi za temperaturu vode u bazenima za rekreaciju. Možete proveriti da je broj posetilaca otkad je smanjena temperatura opao. Naše sugradjanke i sugradjani koji iz zdravstvenih razloga-po preporuci lekara-idu na plivanje, pri smanjenoj temperaturi vode polako prestaju da dolaze. Smatram da nije u redu da u jednom objektu koji je kako je bar ranije rečeno, namenjeno gradjanstvu, temperaturu vode drže kao za vaterpoliste, plivače,,. Ako treba da štedimo, onda je najbolje zatvoriti bazen. S poštovanjem

Poštovani,

26ºC je po normama temperatura vode u bazenima za Sportiste i Rekreativce, a Javno komunalno preduzeće „Stadion“ izlazi u susret svim korisnicima bazena i održava temperaturu vode na 27 ºC.

U svetu u sličnim bazenima se obično smatra da je temperatura vode od 25 - 26ºC sasvim zadovoljavajuća za sportiste i rekreativce. Naravno tamo gde ima prirodnih izvora termalne vode, u banjima, primanjuje se veća temperatura vode.

Gradonačelnik

Maglai Jenő, dipl.pravnik


Iliskovic Lazar, Subotica Srbija
07.03.2014. 08:03:50

Poštovni Gospodine

Mene kao građanina interesuje,na koji način se vrši izbor Direktora u javnim Preduzećima,dali se radi po politickoj osnovi i tada se za direktora postavljaju ljudi iz politike.ili se postavljaju ljudi iz privrede koji su uspesni privrednici,ili se biraju ljudi koji u svom privatnom biznisu nisu postigli rezultate ali su uspesni politicari.Molim vas za Odgovor

S postovanjem
Iliskovic Lazar

Poštovani Gospodine!      

Na Vaše pitanje koje se odnosi na izbor i imenovanje direktora javnih preduzeća dajem Vam sledeći odgovor:

Uslovi za izbor direktora javnih preduzeća propisani su Zakonom o javnim preduzećima („Službeni glasnik RS“, br. 119/12). Međutim, u pogledu uslova za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji osnivač je jedinica lokalne samouprave Zakona o javnim preduzećima upućuje na Zakon o radu („Službeni glasnik RS“, br. 24/05, 61/05 i 54/09), a odredbama Zakona o radu nisu propisani posebni uslovi za imenovanje direktora, samo je propisano da direktori zasnivaju radni odnos ugovorom o radu.

Uslovi za imenovanje direktora javnih preduzeća čiji osnivač je Grad Subotica utvrđeni su, saglasno odredbama osnivačkih akata ovih preduzeća, statutom javnog preduzeća.

Postupak imenovanja je uređen Zakonom o javnim preduzećima, a prema novom Zakonu o javnim preduzećima („Službeni glasnik RS“, br. 119/12), imenovanje direktora javnog preduzeća vrši se nakon sprovedenog javnog konkursa. Zakonom je propisano da je radi sprovođenja javnog konkursa potrebno u jedinici lokalne samouprave obrazovati posebnu komisiju za imenovanje u kojoj jedan član komisije mora biti imenovan na predlog Stalne konferencije gradova i opština. Jedan član komisije se imenuje za svako pojedinačno imenovanje direktora i on je član nadzornog odbora preduzeća u kome se imenuje direktor.

Prema odredbama Zakona o javnim preduzećima komisija za imenovanja, nakon isteka roka za podnošenje prijava na javni konkurs, sastavlja spisak kandidata koji ispunjavaju uslove za imenovanje i među njima sprovodi izborni postupak. U izbornom postupku vrši se ocenjivanje stručne osposobljenosti, znanja i veština prema unapred određenim merilima i nakon ocenjivanja utvrđuje se rezultat. Kandidati koji ispunjavaju merila za ocenjivanje komisija uvršćuje na rang listu a zatim se lista za imenovanje sa najviše tri najbolje rangirana kandidata dostavlja organu uprave jedinice lokalne samouprave koji priprema predlog akta o imenovanju i dostavlja ga organu nadležnom za imenovanje direktora javnog preduzeća. Organ nadležan za imenovanje, nakon razmatranja dostavljene liste i predloga akta, odlučuje o imenovanju direktora javnog preduzeća, donošenjem rešenja o imenovanju predloženog kandidata ili nekog drugog kandidata sa liste.

Iz izloženog možete zaključiti da prema novom Zakonu o javnim preduzećima imenovanje direktora je ustvari dvojak: s jedne strane, propisivanjem da se izbor i imenovanje direktora javnog preduzeća vrši putem javnog konkursa, data je široka mogućnost prijavljivanja svih lica koja ispunjavaju statutom javnog preduzeća propisane uslove za imenovanje direktora, znači svih stručnih ljudi koji smatraju sebe sposobnim da vrše tu funkciju, zatim, propisivanjem da se u postupku ocene podnetih prijava sprovodi izborni postupak u vidu ocenjivanja stručne osposobljenosti, znanja i veštine, takođe se omogućuje da komisija izabere najstručnije i najkvalitetnije kadrove koji će se naći na listi za imenovanje, a s druge strane, kada se formira predlog akta o imenovanju i kada se isti dostavi organu nadležnom za imenovanje, Zakon o javnim preduzećima dozvoljava da taj organ, prilikom odlučivanja o imenovanju direktora javnog preduzeća, ne imenuje predloženog kandidata već drugog ili trećeg kandidata sa liste za imenovanje na kojem se inače nalaze tri najbolje rangirana kandidata, znači, u ovoj fazi postupka moguća je odluka o imenovanju po političkoj osnovi, ali naglašavam, od tri najbolje ocenjenih kandidata.

Dostavljajući Vam ovaj odgovor, ostajem sa poštovanjem,

Gradonačelnik

Maglai Jenő, dipl.pravnik


bibic neven, subotica srbija
04.03.2014. 18:03:27

zasto gradonacelnik nije aplicirao kod ministarstva za urbanizam da subvencionora stanarine u jedinoj zgradi zasticenog stanovanja u subotici,koje je nadlezno za formiranje visine stanarina za sve stanove koji su u zakupu u srbiji,bez obzira na profil stanara i socijalnu strukturu istih.preds.skupstine stanara amt br 33

Poštovani,

Navedeni objekat nije u nadležnosti Grada Subotice te zbog toga nije moguće aplicirati za sredstva po bilo kom konkursu-javnom pozivu...

Naime,

prema saznanjima iz medija, navedeni objekat je do 1997. god. bio u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i kao zgrada socijalnog stanovanja pod upravljanjem Gerontološkog centra. Međutim nakon toga je prilično nejasno koje je sada nadležno ministarstvo ali je objekat u vlasništvu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), koji prema konkursu vrši izbor stanara. Stanarinu plaćaju Gerontološkom centru kome je objekat dat na korišćenje uz obavezu tekućeg ali ne i investicionog održavanja.

U medijima se navodi kao apsurd i informacija da visinu stanarine određuje Ministarstvo saobraćaja o čemu nismo uspeli da se zvanično uverimo.

Nakon pretraživanja zvaničnih sajtova ministarstava za koja se eventualno može vezati rešavanje navedenog problema, nismo uspeli da nađemo ni jedan konkurs koji bi obuhvatio subvencionisanje stanarine u objektima zaštićenog stanovanja.

Gradski ombudsman Zlatko Marosiuk je upoznat u najvećoj meri sa problemom koji imaju stanari zaštićenog stanovanja i predlog nam je da upravo ombudsman da odgovor na ovo pitanje.

Gradonačelnik

Maglai Jenő, dipl.pravnik

 


Jovgen Salontaji, Subotica Srbija
04.03.2014. 09:03:43

Poštovani,

kako je moguće da nadležni inspektori "pred nosom" ne uočavaju lako rešive probleme u užem centru grada...:

- Od skidanja dopunske table namenjene kamionima,ispred podvožnjaka se preko isprekidane središne linije vrši skretanje u levu stranu suprotno znaku zabrane!?

- iza pozorišta u Nušićevoj,kao i ul.P.Drapšina,uklanjanjem znakova zabrane parkiranja legalizovati svakodnevne radnje,odnosno sankcionisati iste.

- kontejneri na pešačkom platou kod "SIMPA" ne samo da su zdravstveni,nego i bezbednosni problem zbog slabog uočavanja pešaka pri uključivanju vozila na kružni tok saobraćaja.

- za svaku je osudu tolerisanje bahatog parkiranja crnog "džipa"u tzv.produženom trajanju na pešačkom platou ispred prodavnice "IDEA" u ul.M.Vukovića,nasuprot praznim parkinzima preko vikenda?!

S poštovanjem!

Poštovani,

- Dopunsku tablu “za kamione” koja se nalazila ispod saobraćajnog znaka “zabrana skretanja ulevo” (II-26) na Segedinskom putu, pre nadvožnjaka, uklonilo je JP “Direkcija za izgradnju grada Subotice” što je u njihovoj nadležnosti, kao upravljaču puteva na teritoriji Grada Subotice. Horizontalna signalizacija nije u potpunosti usklađena sa vertikalnom, što će biti ispravljeno u toku aprila meseca tekuće godine, kada će početi da se vrši osvežavanje horizontalne signalizacije na teritoriji celog grada.

- Vozila u ulicama Branislava Nušića i Petra Drapšina koja su parkirana na kolovozu suprotno saobraćajnom znaku “zabrana parkiranja i zaustavljanja” (II-34) može da sankcioniše samo saobraćajna policija koja je jedina nadležna da postupa protiv nepropisno parkiranih vozila na kolovozu.

- Inspektor za puteve je dana 04.02.2014. godine uputio dopis Zavodu za urbanizam Grada Subotice” u kojem je tražio da se kontejneri na pomenutoj lokaciji izmeste na drugo mesto. Dana 10.02.2014. godine je dobijen odgovor u kojem stoji da već postoje uslovi za postavljanje podzemnih kontejnera za separaciju otpada, i da realizaciju ovog projekta treba da izvede JP “Direkcija za izgradnju Grada Subotice”

- Pomenuto vozilo je u više navrata zateknuto da je parkirano na predmetnoj lokaciji i vlasnik vozila je u više navrata kažnjavan. Nažalost, prema rečima radnika JP “Parking”, Specijalizovano vozilo “Pauk” nije u mogućnosti da ukloni predmetno vozilo jer je prečnik njegovih točkova veći od 17 cola, koliko makaze “Pauka” mogu da obuhvate prilikom uklanjanja vozila.

Gradonačelnik

Maglai Jenő, dipl.pravnik


rozalia bajtai, subotica srbija
03.03.2014. 20:03:23

Tisztelt varoselnok! Egy kerdessel szeretnek onhoz fordulni.Sajnos mondhatom azt is hogy szocialis eset vagyok habar nyugdijas vagyok de foldonfuto is.Mivel ferjemtol bizonyos okok miatt elkellet mennem kb.harom eve mar alberletbe vagyok a havi nyugdijam nem nagy mire kifizetek mindent marad is meg nem is.Szeretnem ontol megkerdezni van e a varosnak ojan haza ami egy kis rendbetetele utan lakhato lenne. Egy parat latam a Santicevan is.Elore is koszonom bar mi lesz a valasza tisztelettel Rozalia

Tisztelt Rozália,

Sajnos, az Ön kérelmének nem tudunk eleget tenni, mivel a Községi Határozat nem látja elő azt a lehetőséget hogy állandó jövedelmmel rendelkező személyeknek lakást biztosítson az Önkormányzat. Azoknak a személyeknek akik bármilyen ingatlannal rendelkeznek, a Határozat nem lát elő ilyen lehetőséget. Kérném, hogy forduljon a Szabadkai szociális Közpothoz, ahol esetleg az Ön kérvényének elbírálását követően részesülhet valamilyen juttatásban.

Tisztelettel 

Maglai Jenő, Polgármester


Gizella Dubovečak, Subotica Srbija
20.02.2014. 22:02:09

Mint a Trzsnica vállalat részvényesét érdekel, hogy az emlitett vállalat milyen szerepet játszik a városnak, kicsit közvállalat, kicsit nem. Évek ota nem hajtja végre kötelezettségeit, pedig a Város 51 an részvényes. Vagy a városnak nem fontos? Ezt a kérdést már feltettem az elöbbi polgármesternek, de válasz nélkül maradtam. Tisztelettel

Tisztelt Hölgyem,

Kérdésére, sajnos, csak részben tudok válaszolni.

Értesítéseim szerint a „Tržnica” Rt-ben a Városnak 27580 részvénye van, vagyis a részvények 70 százalékának a tulajdonosa.

A Városra a részvényeket a Köztársaság a Kormány 2012. április 5-ei Záradéka alapján ruházta át, amelynek alapján a Köztársaság és a Város ajándékozási szerződést kellett volna hogy kössön.

A Város 2012. június 6-án kijelölte képviselőjét a Részvénytársaság közgyűlésébe, akitől a mai napig, tudomásom szerint, a Város semmiféle írásos jelentést nem kapott.

Hamarosan megfelelő lépéseket eszközölök a „Tržnica” Rt közgyűlésének új képviselőjének megválasztása céljából.

Tisztelettel,

Maglai Jenő, Polgármester


Mirko Krtinic, 71549 Auenwald, Buckelhalde 53 B.R.Deutschland
15.02.2014. 13:02:28

Gospodine Maglai, dobio sam od komsije pismenim putom obrazac PPI2 da ga sto pre ispunim i vratim da bi mogao na vreme da preda jer cu morati da platim kaznu. Svake godine idem u avgustu mesecu par dana kuci i tada bih mogao da ispunim obavezu prema drzavi. Molim vas dali su ovakvi slucajevi (fizicko lice zivi u inostanstvu) uzeti u obzir prilikom donosenja novih zakona i propisa ili stvarno moram kaznu platiti. Unapred Vam se zahvaljujem.Sa postovanjem Mirko Krtinic

Poštovani,

Shodno Vašem dopisu od 15. februara 2014. godine, obaveštavate se o sledećem:

Molite se da u pogledu ispunjavanja obaveze podnošenja poreske prijave odnosno ispunjavanja obrasca PPI2 ovlastite neko lice. Ukoliko ne postoji ta mogućnost, potrudićemo se da Vam se ispunjavanje napred navedene obaveze u najvećoj mogućoj meri olakša.

Gradonačelnik

Maglai Jenő 


KONTAKT CENTAR 024
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Investirajte u Suboticu
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Dubra uprava